Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 12 wrz 2017, o 22:58

W takim wypadku prędzej spodziewam się własnych sieci LTE1800 u obydwu operatorów.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 16 wrz 2017, o 21:31

Brytyjskie O2 zrefarmowało swoje całe UMTS2100 do LTE2100 (10 MHz) i mają też dwie nośne UMTS900:

Obrazek

Takich operatorów to ja rozumiem, dopiero co było 5 MHz w grudniu 2016, a już mają 10 MHz.

Czeskie T-Mobile odpaliło w Pradze LTE2100, mam potwierdzenie, że jest 10 MHz:

https://twitter.com/LTEaktualne/status/ ... 3678566400
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 wrz 2017, o 19:13

Ciekawostka - odbieram od kuriera DHL paczkę, a tam na terminalu świeci ładnie 3G - może nawet w T-Mobile ;)

"Zainstalowana w urządzeniu najnowsza wersja oprogramowania Global Courier Application, zawiera szereg udogodnień, zarówno dla kuriera, jak i klienta. Dzięki technologii 3G w niezawodny sposób przesyła do systemów DHL informacje o przesyłce w czasie rzeczywistym, co umożliwia natychmiastową widoczność statusu przesyłek przez klientów. "

W DPD patrzyłem i nie ma nic, pewnie jest niestety 2G i to w Orange.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lordbyd » 21 wrz 2017, o 19:50

Również jako ciekawostka - ostatnio odbieram przesyłkę od Pocztexu a kurier wyjmuje swój smartfon i mówi aby podpisać się palcem na ekranie telefonu. Na moje zdziwienie odpowiada - panie mamy XXI wiek. Teraz wszystko mamy w telefonach :) Na wyświetlaczu zobaczyłem jedynie "dwie kreski" LTE.
lordbyd
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 217
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 21 wrz 2017, o 19:57

To podobnie jak technicy Eltelu instalujący światłowody u klientów. Mają w telefonie aplikację o nazwie Fotomontaż i aparatem skanują kody kreskowe przekazywanego sprzętu. :P
Z drugiej strony to pewnie tańsza opcja niż kupowanie specjalnych urządzeń i zawieranie umów z operatorem.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 wrz 2017, o 20:13

InPost już dawno działa na telefonach lub tabletach. Patron Service dzisiaj mi się kazał podpisać na papierze, lista prawie tak długa jak z Poczty Polskiej ;D
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 wrz 2017, o 20:19

https://www.stuff.co.nz/business/968855 ... e-2degrees 2degrees w Nowej Zelandii za 6 miesięcy wyłącza sieć 2G, Spark nie ma w ogóle sieci 2G, a Vodafone póki co nie planuje wyłączenia

Vodafone australijski ma już raptem nieco ponad tydzień do wyłączenia 2G, tym samym zniknie zupełnie zasięg tej technologii na terenie Australii: http://www.amta.org.au/amta/news/51135. ... tching-off
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 wrz 2017, o 20:30

Francuskie Orange dostało zgodę na refarming pasma 2100 MHz do LTE:

https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 21 wrz 2017, o 21:34

Spacedust napisał(a): Francuskie Orange dostało zgodę na refarming pasma 2100 MHz do LTE:

To chyba można się tego spodziewać i u nas.

To jest ciekawe:
Note that this restriction is only lifted for the 2.1 GHz FDD band, with the TDD component on the 1900-1920 MHz frequencies remaining connected to 3G UMTS to avoid interference problems.

Ciekawe jak u nas z tym będzie. Każdy z czwórki operatorów ma TDD 2100 MHz. W Orange są z tym jakieś problemy bo są zakłócenia od niecertyfikowanych na Europę urządzeń (DECT z USA mają częściowo zakres pracy pokrywający się z TDD 2100 MHz Orange). Wszystkie słuchawki z obsługą U2100 obsługują FDD i TDD?
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2126
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 21 wrz 2017, o 21:41

U nas już dawno taka zgoda jest, a nic nie robią poza marnymi testami. Może jak Plus w końcu coś pokaże to N! też się weźmie do roboty. Myślę, że oni teraz skupili się na montażu LTE800/LTE2600 w miastach, a po zakończeniu modernizacji pewnie zaczną odpalać LTE2100. Na LTE2600 na wiejskich stacjach (takich z GSM900/UMTS900/LTE800) bym nie liczył, tam raczej będą dokładać LTE700 za jakiś czas.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 21 wrz 2017, o 21:56

700MHz pójdzie na 5G.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez bed » 21 wrz 2017, o 22:27

lordbyd napisał(a):Na moje zdziwienie odpowiada - panie mamy XXI wiek. Teraz wszystko mamy w telefonach :) Na wyświetlaczu zobaczyłem jedynie "dwie kreski" LTE.

No to powiem Ci, że urzędnicze przyzwyczajenia są okropne i koleżanka ostatnio odbierając jakąś paczkę od kuriera (standardowo) chciała gdzieś przypieczętować odbiór i już zamachnęła się taką wielką pieczęcią a facet podaje jej terminal - wyglądało to komicznie ;) i jeszcze pytanie "gdzie przybić?", bo nie zauważyła na początku że facet ma urządzenie elektroniczne :D
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1429
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 22 wrz 2017, o 00:50

Podobno francuski Bouygues odpala LTE2100 na 10 MHz, 4,8 MHz pozostało dla UMTS2100.

Fajnie zrobiono tabelkę na Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_L ... _in_Europe
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3260
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 22 wrz 2017, o 14:34

Trochę informacji a na temat brytyjskich operatorów:
1. O2

Spacedust napisał(a):Brytyjskie O2 zrefarmowało swoje całe UMTS2100 do LTE2100 (10 MHz) i mają też dwie nośne UMTS900:

Obrazek

Takich operatorów to ja rozumiem, dopiero co było 5 MHz w grudniu 2016, a już mają 10 MHz.

Czeskie T-Mobile odpaliło w Pradze LTE2100, mam potwierdzenie, że jest 10 MHz:

https://twitter.com/LTEaktualne/status/ ... 3678566400


Jak na razie pomimo pomiarów w różnych częściach Londynu i okolicach nie spotkałem się z ani jedną stacją nadającą LTE 2100. Coś się jednak dzieje jako że rozmowy są permanentnie realizowane w WCDMA900. O2 jest w desperacji - LTE800 się zapycha a LTE1800 mają jedynie 5 Mhz. Nic dziwnego że szukają sposobów zwiększenia pojemności sieci. Obecnie jest to najgorszy operator w UK jeśli chodzi o prędkość internetu mobilnego i jego niezawodność. Notorycznie zdarzają się sytuacje gdy telefon ląduje w HSPA lub nawet EDGE a połączenie danych po prostu nie działa.

2. Three
Specjalnie kupiłem kartę i przez dwa tygodnie używałem jej w charakterze "służbowego" numeru. Wnioski - bardzo dziurawy zasięg, w budynkach często go po prostu nie ma. W całym Londynie spotkałem JEDNĄ stację z LTE 2100 reszta to LTE 1800 i sporadyczne LTE 800 na przedmieściach. Sam zasięg 4g ogromnie dziurawy nawet w okolicach centrum telefon często uparcie trzyma się przeciążonego 3g. Wyraźnie brakuje 2g, trudno też mówić o niezawodności sieci. Jeśli już uda się złapać 4g prędkości są minimalnie lepsze od O2.

W porównaniu z wyżej wymienionymi sieciami EE z LTE 800/1800/2100/2600 wypadają doskonale. Niestety tak kończą się oszczędności na aukcjach częstotliwości.
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 146
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Mateusz7 » 22 wrz 2017, o 18:45

lord_kr napisał(a):W porównaniu z wyżej wymienionymi sieciami EE z LTE 800/1800/2100/2600 wypadają doskonale. Niestety tak kończą się oszczędności na aukcjach częstotliwości.

A jak jeszcze w tym zestawie wypada Vodafone UK? Podejrzewam, że nieco lepiej od O2. Nie jest też tak czasem, że O2/Vodafone ma lepszy zasięg poza miastami?
Mateusz7
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości