Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 20 wrz 2017, o 19:20

harys napisał(a):Słaba ta optymalizacja.
Wydajesz x kasy na rezerwacje, którą później przyjmujesz jako wnip i amortyzujesz. W przypadku utraty pasma likwidujesz wnip i masz duży koszt likwidacji,ale w tym wypadku wychodzisz tylko na 0. Tyle że operatorzy ponoszą roczne opłaty na częstotliwości więc nie ma opcji żeby wyjść na tym na plus w całym okresie.
Co do tego komunikatu cp to było info o odpisie, a te zwykłe nie mają charakteru podatkowego tylko bilansowy ( wyjęcie z aktywów) i nie mają wpływu na CIT

Nie znam papierów, dla sportu tego nie robią. Pamiętaj, że jeszcze jest sprawa pokazania się przed bankami (kredyty, wiarygodność, itd), nie tylko podatki. Kolejne dzielenie spółek następuje bo Aero2 będą dzielić.
Koniec OT. ;)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2120
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 20 wrz 2017, o 20:05

p2225 napisał(a):Dzięki za info. Ile mniej więcej % stacji da się przełączyć na qam256 w LTE1800 z obecnymi RRU? Chociaż z 20%? :)
I jeśli dobrze zrozumiałem to qam256 w LTE800/2600 jest dostępny wszędzie gdzie wspiera sprzęt czy tylko tam gdzie jest duże obciążenie?
Około 30% jeśli mówimy o stacjach N!
Co do 800/2600 to praktycznie wszędzie można włączyć modulację - kwestia softu, ale nie jest tak że każda stacja już to obsługuje. Będzie wprowadzana stopniowo zaczynając od stacji dla których jest taka potrzeba i na których zysk z implementacji QAM256 będzie największy. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to klientów TM.
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 63
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 wrz 2017, o 20:10

Marcin_ napisał(a): Pamiętajmy jednak, że dotyczy to klientów TM.


RRU na stacjach są wspólne dla Orange/T-mobile. Twierdzisz, że może być tak, że na danej stacji będzie 256 QAM np. dla T-mobile a dla Orange nie?
Nawiasem - Orange ustami rzecznika już jakiś czas temu twierdziło, że modulację 256 QAM również mają uruchomioną.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3077
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 20 wrz 2017, o 20:17

Teraz kwestia czy mówimy o 800/2600 czy współdzielonym 1800?
Na których częstotliwościach mają uruchomione QAM256 wg Pana rzecznika ?
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 63
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 20 wrz 2017, o 20:27

Marcin_ napisał(a):Co do 800/2600 to praktycznie wszędzie można włączyć modulację - kwestia softu, ale nie jest tak że każda stacja już to obsługuje. Będzie wprowadzana stopniowo zaczynając od stacji dla których jest taka potrzeba i na których zysk z implementacji QAM256 będzie największy.

Zmiana softu to aż taki problem, zwłaszcza że mówiłeś, że to jak przerzucenie pstryczka? Kwestia kosztów czy konieczności rekonfiguracji każdej stacji z osobna np. żeby się nie zakłócały? Ogólnie w czym jest problem, że nie jest to włączone od razu wszędzie? :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3873
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 wrz 2017, o 20:43

Marcin_ napisał(a):Teraz kwestia czy mówimy o 800/2600 czy współdzielonym 1800?


Pytasz o RRU czy modulację? RRU na stacjach Huawei są wspólne dla obydwu operatorów niezależnie od bandu LTE. Na stacji Hua modernizowanej pod komplet pasm LTE dokładane są dwa RRU na sektor: jedno dla 800, drugie dla 2600. NIe ma osobnych RRU dla Orange, osobnych dla T-m. Istniejące RRU pod pasmo 1800 również jest wspólne.
Stąd moje zdziwienie Twoją sugestią, że QAM256 może być dla klientów jednej sieci, a dla drugiej nie.
Marcin_ napisał(a):Na których częstotliwościach mają uruchomione QAM256 wg Pana rzecznika ?

Nie było tak szczegółowej informacji.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3077
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 20 wrz 2017, o 21:02

Wszystko się zgadza. RRU jest wspólne. Sygnały są dwa - dla każdego z operatorów więc kwestia modulacji nie oznacza od razu działania dla obu.
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 63
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 20 wrz 2017, o 21:27

p2225 napisał(a):Zmiana softu to aż taki problem, zwłaszcza że mówiłeś, że to jak przerzucenie pstryczka? Kwestia kosztów czy konieczności rekonfiguracji każdej stacji z osobna np. żeby się nie zakłócały? Ogólnie w czym jest problem, że nie jest to włączone od razu wszędzie? :)

Może tego że nie zrobisz tego zdalnie
To raczej kwestia planowania jak i gdzie i jakie są z tego korzyści. Nie we wszystkich lokalizacjach jest to potrzebne - są takie w których ze względu na położenie i jakość sygnału nie ma sensu zmieniać modulacji bo w efekcie nic to nie da. QAM256 wymaga dosyć mocnego sygnału więc problemów z zakłócaniem raczej nie będzie bo modulacja będzie się zmieniać wraz z spadkiem jego jakości i mocy.
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 63
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 wrz 2017, o 21:40

Czyli obydwie sieci mogą niezależnie od siebie włączać/wyłączać QAM256 na danym paśmie, zakładając, że RRU i oprogramowanie jest w odpowiedniej wersji. OK :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3077
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 20 wrz 2017, o 21:52

@Marcin_ czyli zapewne modulacja qam256 na stacjach mniej obciążonych będzie włączana od pierwszej wizyty techników na danej stacji z innego powodu.
Tak jak na przełomie lutego/marca miałem to "szczęście", że na jednej z obsługujących mnie stacji nastąpiła awaria 3G i przy okazji naprawy technicy włączyli LTE, które było w planach na maj. :D

Już ostatnie pytanie - czy to stare RRU pod 1800MHz w wersji bez qam256 jest w stanie obsłużyć blok większy niż 20MHz? To pytanie tak w kwestii uporządkowania pasma przez UKE i możliwości uruchomienia LTE1800 na bloku 20MHz z pozostawieniem DCS. :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3873
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 20 wrz 2017, o 21:56

p2225 napisał(a):zapewne modulacja qam256 na stacjach mniej obciążonych będzie włączana od pierwszej wizyty techników na danej stacji z innego powodu.

Jeśli sprzęt na stacji obsługuje, to raczej robią to zdalnie.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3077
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 20 wrz 2017, o 22:05

kozien70 napisał(a):
p2225 napisał(a):zapewne modulacja qam256 na stacjach mniej obciążonych będzie włączana od pierwszej wizyty techników na danej stacji z innego powodu.

Jeśli sprzęt na stacji obsługuje, to raczej robią to zdalnie.


Marcin_ napisał(a):
p2225 napisał(a):Zmiana softu to aż taki problem, zwłaszcza że mówiłeś, że to jak przerzucenie pstryczka? Kwestia kosztów czy konieczności rekonfiguracji każdej stacji z osobna np. żeby się nie zakłócały? Ogólnie w czym jest problem, że nie jest to włączone od razu wszędzie? :)

Może tego że nie zrobisz tego zdalnie (...)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3873
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez viggen » 20 wrz 2017, o 22:11

Marcin_ napisał(a):Wszystko się zgadza. RRU jest wspólne. Sygnały są dwa - dla każdego z operatorów więc kwestia modulacji nie oznacza od razu działania dla obu.

Nie nadążam :)
Czyli modulacja QAM256 obecnie jest tylko w TMobile?
To może by wyjaśniało, dlaczego sie tym Orange oficjalnie nie chwali.
viggen
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 289
Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:56

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 20 wrz 2017, o 22:14

Orange dużo wcześniej miało QAM256. Pisał o tym w komentarzu na blogu Orange rzecznik Orange, ewentualnie na Twiterze.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2120
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 20 wrz 2017, o 22:21

Nie napisałem że tylko w TM. Kwestia jest taka że nie zawsze QAM256 dla jednego operatora oznacza że drugi również to ma lub musi mieć pomimo iż RRU jest wspólne. Orange posiada QAM256 ale póki co nie na wszystkich częstotliwościach dlatego też na stacjach Networks może się zdarzyć iż TM idzie po QAM256 a Orange nie.
Marcin_
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 63
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: S7 Edge
Sieć: T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości