Telekomunikacja jak na dłoni






HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez kozien70 » 22 sie 2017, o 15:01

Nie kierujcie się tą ikonką. Jest ona niemiarodajna, zależnie od wariantu softu czasem jest a czasem nie ma, mimo działającego HD voice. Np. w OPV dla S7 pojawia się ona gdy jest HD voice niezależnie od technologii, czy to 2G czy 3G czy VoLTE. Ale na XEO nie ma jej już w 2G mimo, że HD działa - co potwierdza i słuch i kodek w Service Menu.
Z kolei z kartą T-bombaj miałem nieraz historię, że ikona HD się wyświetlała mimo rozmowy bez HD co było słychać.
Jedyna pewna metoda to sprawdzić kodek w trakcie rozmowy w Service Menu oraz potwierdzać HD " na słuch".
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3233
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez tomi81 » 22 sie 2017, o 15:07

Kozien - nie wiedziałem (za mało użytkuję S7), dzięki za sprostowanie :)
tomi81
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 486
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez kozien70 » 22 sie 2017, o 15:12

Spoko ;-)
Idea takiej ikony jest fajna, niestety jej minusem jest to, że zachowuje się ona różnie na różnych wariantach softu/modelu. Jeżeli ktoś sugeruje się działaniem HD Voice patrząc tylko na ikonę, to może nieraz być w błędzie.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3233
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez Mixiorek » 22 sie 2017, o 15:17

Chodzi o to HD?

Obrazek

Przekonałem się, że średnio można na tym polegać.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2799
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez marcin19883 » 22 sie 2017, o 15:31

Play-Orange hd voice w każdej technologii, oprócz roamingu. Ostatnio już cały czas tak mam. Prace postępują. I to na telefonie Xiaomi Redmi Note 4, który ktoś krytykował tu na forum. A jakość rozmowy taka sama jak na innych telefonach.
marcin19883
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 162
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez kozien70 » 22 sie 2017, o 15:52

@Mixiorek - tak, o to chodzi.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3233
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez marcinek243 » 22 sie 2017, o 17:22

Orange - play również potwierdzam HD. Fajnie gdyby główny partner roamingowy oferował to również playowi
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1402
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Xperia M5
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez p2225 » 22 sie 2017, o 17:43

U mnie też idą wszystkie w HD Voice kiedy to możliwe pomiędzy Orange<->Play, ale jest to od niedawna. Orange<->Play(r.Orange) brak HD Voice.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3987
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez f0ku5isko » 22 sie 2017, o 19:10

Na S8 XEO również ta ikonka HD się pojawia i najlepsze jest to, że na słuch faktycznie mogę być na 99% pewien, że jak ikonka jest to jest HD, a jak jej nie ma to nie ma ;)

Ciekawy fakt jest również taki, że na sofcie T-Mobile tej ikonki nigdy nie ma, jest wyłączona.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez myk6414 » 22 sie 2017, o 20:00

Hm. Ale pojawia Ci się ona przy volte? Czy bez też?
U mnie w taryfie volte nie działa, też mam xeo i ikonka się nie pojawia
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 544
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez kowal2200 » 23 sie 2017, o 10:30

Mam S7 EDGE i eksperymentowałem swego czasu trochę z softami, teraz korzystam z XDA od naszego rodaka ambasadi. Przy instalacji zaznaczyłem OPL i dlatego mam tą super ikonkę. Na sofcie Plusa tego nie ma. Okazuje się że ona bardzo dobrze pokazuje czy jest HD czy nie, np. ciekawostka taka że ostatnio podczas kilkunastominutowej rozmowy Plus-Plus potrafiło kila razy zrzucić do braku HD co można było wyłapać ze słuchu i potwierdzał brak ikony po czym rozmowa wracała do HD.
Ostatnio praktycznie wszystkie rozmowy z Plusa do wszystkich mam w HD więc coś się ruszyło.
kowal2200
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 399
Dołączył(a): 10 lis 2014, o 10:13
Model telefonu: S7 EDGE oraz ZUK Z2
Sieć: Plus Biznes konto 100, Fakt, VM Freemium, SIPdiscount, Halonet

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez f0ku5isko » 23 sie 2017, o 18:39

myk6414 napisał(a):Hm. Ale pojawia Ci się ona przy volte? Czy bez też?
U mnie w taryfie volte nie działa, też mam xeo i ikonka się nie pojawia
I przy VoLTE i na 3G.
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez myk6414 » 23 sie 2017, o 20:08

Ciekawe. U mnie się wogole nie pojawia.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 544
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: iPhone 5s i E5372
Sieć: T-Mobile i Plus PowerLTE

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez Benjamin Linus » 24 sie 2017, o 09:57

W Play'owym sofcie na S7E na 6.1 była ikona HD tylko przy połączeniach po Wificall, przy zwykłym nawet jak było WB ikony nie było.

teraz na sofcie 7.0 ikona zniknęła na dobre.
Benjamin Linus
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 330
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: Iphone 5, 3GS, Huawei G6 LTE, LG G4

Re: HD Voice w roamingu T-mobile i między operatorami

Postprzez kozien70 » 24 sie 2017, o 16:04

Wracając do tematu wątku:
dziś kilka połączeń Plus -> T-mobile z HD Voice. W przeciwną stronę HD Voice brak.
Jak tak dalej pójdzie, to Plus i Play będą pierwszymi operatorami mającymi interkonekt IP z HD Voice ze wszystkimi MNO w kraju.
Cały czas ani widu ani słychu w temacie HD Voice Orange<->T-mobile.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3233
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: bed, cedrus, DanielMXPL, Spacedust i 18 gości