Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 19 sie 2017, o 19:29

Vodafone w Europie nie wyłączy sieci 2G aż do 2025 roku: http://www.capacitymedia.com/Article/37 ... until-2025
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez zwariowany.kurczak » 19 sie 2017, o 23:39

Spacedust napisał(a):Vodafone w Europie nie wyłączy sieci 2G aż do 2025 roku: http://www.capacitymedia.com/Article/37 ... until-2025



norma, jak i w PL, GSM wiecznie żywe... reszta to LTE i początki 5G, a GSM jeszcze będzie...
zwariowany.kurczak
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 455
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 19 sie 2017, o 23:56

Ciekawe jaki procent naszej normy promieniowania stanowi samo 2G, o ile można by zwiększyć moc pozostałych pasm gdyby nie było 2G.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez WOJTAS » 20 sie 2017, o 07:08

Spacedust - jaką masz aplikację do monitorowania sieci z której robisz zrzuty ekranu i czy będzie działać na huawei p9 lite?

Wysłane z kalkulatora
WOJTAS
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 76
Dołączył(a): 15 lip 2006, o 17:27
Lokalizacja: Biala Podlaska
Model telefonu: Huawei P9 lite , B 2100
Sieć: Play na karte, Orange free

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 20 sie 2017, o 14:14

Wysłałem PW :)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 24 sie 2017, o 22:02

Podobno niemiecki Vodafone nie ma już GSM1800, bo użyli tych samych anten do LTE1800: https://www.teltarif.de/vodafone-gsm-18 ... 62936.html
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Patryk7588 » 24 sie 2017, o 22:28

To niemiecki Vodafone jest bardzo w tyle... Plus ten myk ogarnął już 4 lata temu. :-)
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2893
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 24 sie 2017, o 23:56

https://www.youtube.com/watch?v=KQEjsqIaLgc

Ciekawe, że u nich dominują stacje w konfiguracji jedna antena na sektor. U nas z reguły 2-3. PLAY, który ma czasami 4 czy nawet 5 na sektor w takich Niemczech dopiero budziłby protesty :D
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 26 sie 2017, o 19:35

Faktycznie Three UK ma już 10 MHz na LTE2100 czyli zostają z 3G na 5 MHz UMTS2100 i bez UMTS900!

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 26 sie 2017, o 21:19

To jeszcze spytaj np @lord_kr jak sieć Three UK działa w praktyce ;-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3058
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez lord_kr » 26 sie 2017, o 22:34

kozien70 napisał(a):To jeszcze spytaj np @lord_kr jak sieć Three UK działa w praktyce ;-)
Dziala jak polski rząd :-)
Poniżej wyniki speedtestu w trybie 3g i LTE na polskiej karcie Plusa zalogowanej do Three. Okolice Barnet na przedmieściach Londynu.

Sorry za jakość ale fotki zrobione drugim telefonem "na kolanie" (dosłownie) czekając na autobus (jeszcze 25 minut). ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Lenovo A2016a40 przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 135
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 26 sie 2017, o 23:22

No proszę, a na naszego PLAYa narzekają ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 10 wrz 2017, o 16:04

https://www.youtube.com/watch?v=bz0c0t6ZDBQ Niemieckie Telekom (T-Mobile) robi już LTE1800 w konfiguracji 20 MHz+10 MHz, więc DCS powoli idzie w odstawkę.

Niemieckie O2 ma 6-7 nośnych UMTS2100, to można ciąć równo do LTE2100.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez --Gosc-- » 10 wrz 2017, o 16:37

Spacedust napisał(a):Ciekawe jaki procent naszej normy promieniowania stanowi samo 2G, o ile można by zwiększyć moc pozostałych pasm gdyby nie było 2G.


To tak nie działa :lol: byłoby zbyt prosto :lol:
--Gosc--
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 8 wrz 2017, o 18:12
Model telefonu: Samsungi
Sieć: Kazda oprocz play i mvno

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 12 wrz 2017, o 15:20

Tymczasem brytyjskie EE zreformowało kolejną część pasma DCS na potrzeby drugiej nośnej LTE1800 razem mając 20+10 MHz w tym paśmie: http://www.telko.in/ee-przyspiesza-4g

Cały GSM to teraz raptem 15 MHz DCS, bo GSM900 nie mają ;)

U nas takie N! mogłoby teraz odpalić drugą nośną 10 MHz w paśmie LTE1800 zostawiając raptem 2,6 MHz T + 2,2 MHz O dla DCS, a reszta na GSM900 tak jak jest teraz.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3217
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kowal2200 i 9 gości