Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieciar

Postprzez Mixiorek » 18 sie 2017, o 11:45

zapytanie napisał(a):Plus ma stacje na kościelnej dzwonnicy więc jak najbardziej w Cetniewie choć można powiedzieć że na jego skraju.

Cetniewo nie zaczyna się od COSu? Chodzi mi w zasadzie o to, że w samym Cetniewie i dalej w Chłapowie Plus nie ma stacji. Jeżeli obsługuje Cię sektor z dzwonnicy to jest on obciążony ruchem z Władka, Chłapowa i dalszej okolicy, po obszar do momentu przejęcia ruchu przez stacje z Rozewia (nie pamiętam czy jest tam N!) lub Jastrzębiej Góry.
Sporo ludzi i jeden sektor a czasem może inna stacja. Do tego Plus nie ma w tym rejonie LTE 800 także zasięg jest słabszy.

3G napisał(a):A teraz wracając będziesz stał w kameralnym korku ;) Jak pojechałem na półwysep to wcale tak mało ludu nie było. Ale zgodzę się, że Władysławowo to słaby pomysł na urlop, ja też wolę spokojniejsze miejsca.

Lata doświadczeń z Półwyspem. W 90% przypadków jeżdżę w innych porach niż ludożerka :D

Jurata, około 700-900m od stacji, po drodze las, las. LTE 2600 i prawdopodobnie CA z 1800:

Obrazek

Duża moc i kameralna Jurata zapewnia super transfery.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieciar

Postprzez kozien70 » 18 sie 2017, o 12:04

Mixiorek napisał(a):LTE 2600 i prawdopodobnie CA z 1800:


No nie "prawdopodobnie" tylko na pewno. Ponad 150Mbps na samych 20 MHz 2600 raczej nie otrzymałbyś ;-)
Słaby UL jak na 20MHz pasma, a jednocześnie duży DL dodatkowo to potwierdza. UL leci tylko po 2600, którego moc przy takiej odległości jest już pewnie taka sobie, a na dodatek pasmo to wysycają telefony bez CA klejące się do jak najwyższej częstotliwości. Większość Twojego DL daje pewnie CA z 1800.
Fajne byłoby porównanie osobno L1800 i L2600 na telefonie pozwalającym wymuszać pasma.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3058
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez w12 » 18 sie 2017, o 12:13

Mixiorek napisał(a):Cetniewo nie zaczyna się od COSu? Chodzi mi w zasadzie o to, że w samym Cetniewie i dalej w Chłapowie Plus nie ma stacji. Jeżeli obsługuje Cię sektor z dzwonnicy to jest on obciążony ruchem z Władka, Chłapowa i dalszej okolicy, po obszar do momentu przejęcia ruchu przez stacje z Rozewia (nie pamiętam czy jest tam N!) lub Jastrzębiej Góry.
Sporo ludzi i jeden sektor a czasem może inna stacja. Do tego Plus nie ma w tym rejonie LTE 800 także zasięg jest słabszy.


Co do Cetniewa:
"W 1994 r. jednostka obejmowała obszar miasta od parku do SHR Cetniewo włącznie z ulicami: Cetniewska, Długa, Drogowców, Gawędy, Harcerska, Jachtowa, Kapitańska, Komandorska, Kotwiczna, Krótka, Kasztanowa, Morenowa, Nawigacyjna, Ogrodowa, Parkowa, Róży Wiatrów, Sterowa, Stoczniowców, Szarych Szeregów, Skautów, Słoneczna, Żeromskiego (lewa i prawa strona od nr 24–50 i 29–39), Zawiszy, Zuchów, SHR Cetniewo, Poczernino[5]."

Mnie chyba obsługuje stacja z dzwonnicy [w każdym razie najbliższa] ale zasięg skacze więc nie wiem z czym dokładnie telefon się łączy.

Prędkość w przekroju wygląda tak: 7.30 - 55 Mb/s, 9.00 - 20 Mb/s, 10.00 - 4 Mb/s, 12.00 - 12 Mb/s, pingi 24-32 ms.

Używacie jakiś netmonitorów czy innych programów do sprawdzania bts-ów?
w12
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 333
Dołączył(a): 26 lip 2016, o 10:11
Sieć: Play, Plush, Orange

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieciar

Postprzez Mixiorek » 18 sie 2017, o 12:36

kozien70 napisał(a):Fajne byłoby porównanie osobno L1800 i L2600 na telefonie pozwalającym wymuszać pasma.

Rowery, dzieciaki. Nie chce mi się :)

zapytanie napisał(a):Mnie chyba obsługuje stacja z dzwonnicy [w każdym razie najbliższa] ale zasięg skacze więc nie wiem z czym dokładnie telefon się łączy.

Skacze bo po pierwsze możesz raz być na LTE 1800 a raz na 2600. Poza tym przy takim ruchu jak teraz sieć może wariować.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieciar

Postprzez 3G » 18 sie 2017, o 22:33

Mixiorek, fajne prędkości jak przez ten las, ale pingi słabe. W ogóle nad morzem w każdej sieci miałem gorsze pingi niż u siebie.

kozien70 napisał(a):UL leci tylko po 2600

Wcale niekoniecznie, ja u siebie czasem widuję także B3+B7. Oczywiście zgoda, że większe jest prawdopodobieństwo kombinacji odwrotnej, ale nie zawsze tak musi być.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1374
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 18 sie 2017, o 23:40

Mixiorek napisał, że podstawowe było 2600, więc UL leciał po 2600. O to chodziło. Zapewne testy robi na ajfonie, a tam nie widać wszystkich agregowanych pasm, tylko podstawowe.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3058
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 19 sie 2017, o 09:59

W Plusie są wyższe. W Orange jak widać w odpowiednim wątku są podobne, nawet 14-18ms. Testy w Plusie są póki co na iPhone.

Foty ze stacji Plusa w Juracie na wieży widokowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy model RRU. Niestety na starszym nie mogłem znaleźć etykiety.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez 3G » 19 sie 2017, o 11:07

Testy Plusa wciąż do serwera Orange czy wybór automatyczny?
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1374
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 19 sie 2017, o 12:25

Na obu telefonach ustawiłem na sztywno Orange Gdańsk.
Jest coś na rzeczy z piegami w Plusie. Testy dosłownie przed chwilą z Kuźnicy. Sektor skierowany na wschód, bezpośrednia widoczność, około 500m, byłem na Molo:

Obrazek

Od góry patrząc - Orange Gdańsk, Reda Plast-com, Rumia Interkar, Kosakowo Pro-internet.
Mogę ustawić na auto ale jak widać niewiele to zmieni.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez w12 » 20 sie 2017, o 08:17

Mixiorek, skąd masz moźliwość wykorzystania w speedteście tych serwerów?
Ja na liście nie mam żadnych lokalnych.
w12
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 333
Dołączył(a): 26 lip 2016, o 10:11
Sieć: Play, Plush, Orange

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 20 sie 2017, o 08:30

Aplikacja speedtest.net ustawienia-zmień serwer

Jastarnia, około 700-900m od stacji:

Obrazek

Automatyczny wybór serwera. Ping nadal wysoki jak na LTE 2600.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Sig » 20 sie 2017, o 09:37

Mixiorek napisał(a):Ping nadal wysoki.

Przecież ping nie ma nic wspólnego z fizyczną odległością - twoją od danej miejscowości, a z tym jaki jest traceroute. Przecież pakiet prawdopodobnie leci przez Warszawię, więc sobie policz dwkrotnie odległość. Może też czasem i przez zagranicę iść. Bez traceroute to takie gdybanie.
Routingi są bardzo, bardzo różne i nie zależą tylko od operatorów, a od serwerów docelowych. Taki Plus może mieć punkt obecności w Trójmieście, ale właściciel serwerera nie musi być do niego podpięty i sobie bierze ruch z np. PLIX - przez Warszawę.
Serio, nie rozumiem o co wam chodzi. do 20 ms ze skraju Polski do Warszawy to norma. 40-50 do Holandii itd. Przy optymalnych trasach i braku przeciążeń.
I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
Sig
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1727
Dołączył(a): 20 maja 2009, o 15:48
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 49
Model telefonu: działający
Sieć: szara

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 20 sie 2017, o 10:13

Plus na półwyspie Helskim ma głównie w okolicy 50ms.
Serwer Orange Gdańsk:

Obrazek

Plus jest chyba wpięty w Tpix? Tyle, że wygląda jakby szło do Warszawy. Masz patent jak sprawdzić trasę ze smartfona?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2644
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Olsza18 » 20 sie 2017, o 10:58

Witam, ile udaje się wam wyciągnąć mieszięcznie GB? bez lejka oczywiście :P mi dzisiaj w nocy na lejku 20mb/s udało się 60gb.
Olsza18
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 30
Dołączył(a): 24 kwi 2017, o 09:47

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Flash999 » 20 sie 2017, o 11:41

@Mixiorek
Na Androidzie traceroute i inne pomiary wykonasz tą aplikacją:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ools&hl=pl
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1494
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: filczyk, kowal2200 i 9 gości