Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 17 sie 2017, o 03:06

Tylko kto teraz rozdzieli już przydzielone pasmo? UKE raczej nie ma podstaw, a właściciel pasmo raczej go nie odsprzeda. Pewnie nawet byłby problem jak to ugryźć skoro rezerwacja jest na całe 50 MHz.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2178
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 sie 2017, o 12:04

Tymczasem w specyfikacji iPhone'a 6S i wyżej czytamy:

TD-LTE (Bands 38, 39, 40, 41)

Nawet taki mały iPhone SE jak mój już to ma.

Czyli Plus już normalnie by działał, a dorobienie pasma 43 dla PLAY to żaden problem. Może już nawet iPhone 8 będzie miał takie pasmo.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3584
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 sie 2017, o 12:20

A teraz zastanów się, gdzie tym Twoim małym ajfonem złapałbyś sygnał tak wysokiej częstotliwości (3.7 GHz), na dodatek przy polskich normach promieniowania. Może jak będziesz miał antenę 100m nad głową.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 17 sie 2017, o 12:23

Pikokomórki w centrach handlowych. :-)
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3262
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 sie 2017, o 12:26

I wykorzystanie przez promil użytkowników mających kompatybilny sprzęt? Eee... ;-)
Raczej zastosują to do jakichś dedykowanych zestawów ODU IDU i zaoferują jako substytut internetu stacjonarnego i tyle.

A 5G? Nikt jeszcze do końca nie wie, jak to będzie działać i kiedy komercyjnie. Nie ma nawet w 100% ustalonych standardów ;-) Pieśń przyszłości i to dość odległej.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez harys » 17 sie 2017, o 12:29

W sumie mali dostawcy neta radiowego działają na tak wysokich częstotliwościach i jakoś to w miarę dziala
harys
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 842
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 sie 2017, o 12:37

Dokładnie. ODU IDU z odpowiednim wzmacniaczem oraz wystarczająco dużą anteną zewnętrzną na wysokości i może to działać nieźle. Ale nie w malutkim ajfonie za murami mieszkania :lol:
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 17 sie 2017, o 12:52

Operatorzy po nawałnicach - Play:
Upadł jeden maszt w Chojnicach. Cztery straciły zasilanie, ale działają bez przerw na akumulatorach.

Link: http://rpkom.pl/artykul/1333541.html
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3262
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 sie 2017, o 13:13

kozien70 napisał(a):A teraz zastanów się, gdzie tym Twoim małym ajfonem złapałbyś sygnał tak wysokiej częstotliwości (3.7 GHz), na dodatek przy polskich normach promieniowania. Może jak będziesz miał antenę 100m nad głową.

Podobne komentarze dało się słyszeć przed uruchomieniem LTE2600 kiedy mówiło się o zasięgu co najwyżej na zewnątrz i że nie będzie to pasmo w ogóle używane, a jak widać potrafi się zaraz po uruchomieniu wysycić do końca. :wink:
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 sie 2017, o 13:20

To jest ponad 1GHz różnicy na niekorzyść zasięgu nowego pasma. To po pierwsze. A po drugie: jaki masz realny zasięg L2600 w mieście wewnątrz budynków? Kilkaset m od stacji. I to kilkaset m to jest bardziej 500 niż 900. Przy oknie. To jaki będziesz miał zasięg pasma 3.7GHz? Większy, taki sam czy jeszcze mniejszy?
LTE 4G na takiej częstotliwości będzie miało sens tylko w zestawach stacjonarnych z odpowiednią anteną zewnętrzną.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 sie 2017, o 14:38

A właśnie:
kozien70 napisał(a):A po drugie: jaki masz realny zasięg L2600 w mieście wewnątrz budynków? Kilkaset m od stacji.

W mieście zasięg jest o wiele przykręcony żeby sąsiednie stacje się nie zakłócały. A gdyby tak zastosować konfigurację z małych miasteczek gdzie LTE2600 nie ma co zakłócać i sieje dużo dalej? Powtórzę już któryś raz swój przykład - LTE2600 Plusa w miasteczku (~17 tys. ludzi), zasięg łapię na telefonie (-120dBm) z 5,5km, wewnątrz budynku i to na parterze. To nowe pasmo Play'a też wcale nie musi być stosowane na każdej stacji tylko tam gdzie są przeciążenia lub duże zagęszczenie klientów z tym nowym sprzętem ODU-IDU, a wtedy mogą siać trochę mocnej. Muszą mieć jakiś plan na to pasmo, bo bez powodu go nie biorą. :)
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 sie 2017, o 15:54

p2225 napisał(a):W mieście zasięg jest o wiele przykręcony żeby sąsiednie stacje się nie zakłócały.


I niby czemu dla pasma 3.7GHz miałoby być inaczej?
A praw fizyki nie oszukasz. O 1100 MHz wyższa częstotliwość = jeszcze gorsza propagacja i przenikanie przeszkód niż L2600 = jeszcze gorszy zasięg.

p2225 napisał(a):Powtórzę już któryś raz swój przykład - LTE2600 Plusa w miasteczku (~17 tys. ludzi), zasięg łapię na telefonie (-120dBm) z 5,5km, wewnątrz budynku i to na parterze.


A na plaży w Świnoujściu możesz złapać GSM duńskich sieci. W radiokomunikacji zdarzają się też tzw dx-y pozwalające np. słuchać w Polsce hiszpańskich stacji UKF. No i co z tego? Takie pojedyncze przykłady wyjątkowo sprzyjających warunków propagacji mają się nijak do realnego działania sieci na co dzień w różnych miejscach. Podobnie jak złapanie czegoś na wymuszonym konkretnym paśmie w urządzeniu. Nie ma to najmniejszego sensu i nie udowadnia nic oprócz załapania się na śmieci w eterze.
A sygnał -120dBm to wybacz, ale radiowy śmietnik a nie sygnał.

p2225 napisał(a): Muszą mieć jakiś plan na to pasmo, bo bez powodu go nie biorą. :)


Napisałem już: obecnie w LTE 4G z wykorzystaniem ODU-IDU z odpowiednią anteną zewnętrzną. To ma sens i pewnie tak to w pierwszej kolejności zastosują. Jako tzw. internet domowy.
Ale na pewno nie jako sensowne pasmo w mobilnych telefonach.

A kiedyś tam w 5G, które teraz jeszcze nikt do końca nie wie, jak będzie wyglądało. Może np. pierdyliard malutkich punktów dostępowych na każdej latarni, w każdej studzience w chodniku/ulicy itp. Wówczas takie pasmo też będzie miało sens.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3427
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 sie 2017, o 16:03

Swarzędz to też jest miasto przez Poznaniem i mam sygnał na poziomie -83 dBm na LTE2600 Plusa z odległości 5 km w budynku przez kilka bloków po drodze, lasy i tonę innych przeszkód na zwykłym patyku E3372 bez żadnych dodatkowych anten, można normalnie się zalogować i korzystać z Internetu. Nie wiem jak oni to zrobili, ale stacja spokojnie może nadawać z mocą 120W lub więcej.

To nie jest test, to już tak działa od ok. dwóch miesięcy.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3584
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez MobileMaster » 17 sie 2017, o 16:09

A gdzie dokładnie w Poznaniu i na którym piętrze jesteś?
MobileMaster
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 sie 2017, o 16:10

kozien70 napisał(a):
p2225 napisał(a):W mieście zasięg jest o wiele przykręcony żeby sąsiednie stacje się nie zakłócały.

I niby czemu dla pasma 3.7GHz miałoby być inaczej?

Tak jak później napisałem - nie wszystkie stacje muszą mieć to pasmo.
kozien70 napisał(a):A sygnał -120dBm to wybacz, ale radiowy śmietnik a nie sygnał.

No nie taki śmietnik. Około 7Mb/s jest, a i pewnie VoLTE by działało. Zresztą na takim sygnale to i Orange trzyma się w mieście swojego LTE2600.
kozien70 napisał(a): A kiedyś tam w 5G, które teraz jeszcze nikt do końca nie wie, jak będzie wyglądało. Może np. pierdyliard malutkich punktów dostępowych na każdej latarni, w każdej studzience w chodniku/ulicy itp. Wówczas takie pasmo też będzie miało sens.

Kto wie, może Play ma zamiar testować taką sieć na LTE? Huawei coś tam już pokazywał dla sieci 4,5G.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4104
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości