@Młody
Jasne, że masz rację. Każdy będzie bronił sieci w której jest i swojej decyzji, dlaczego akurat ta.
W Play zawsze był silny w miastach bo to sieć mieszczuchów używając słów potocznych.
Przejrzałem wątek N! (prawie 1000stron) i pamiętam, że był temat (ktoś pisał) o budowaniu sieci P4 jako hotspotów. I się z tym zgadzam. Największa pojemność i rozbudowa stacji bazowej do granic możliwości. I to P4 cały czas konsekwentnie robi. W miastach mało gdzie się zdarza aby stacja nie była na full wypasie ze wszystkimi dostępnymi pasmami. Ale to nie wiąże się z pokryciem.
Dlaczego zatem Play nie przełączy wajchy i nie wyłączy roamingu w miastach? Dlatego, że nie może. Nie ma pojemności głosowej, nie ma zasięgu i pojemności zasięgowej.
W W3 jak się skończy LTE, jest 3G. Jak się skończy 3G pozostaje jeszcze zawsze nieśmiertelny 2G. I to jest przykład zasięgu. A pojemność jest znacznie a to znacznie większa niż ma P4. Play takiej opcji nie ma bo nie ma pokrycia i W3 jest dla nich ratunkiem. I to nawet w miastach o wiochach i terenach niezabudowanych nie wspominając.
Jeśli chodzi o krystaliczny głos w P4 to akurat się z tym nie zgadzam ale to moja opinia.
Zobacz też że P4 w sumie już skończył modernizację miast. N! dopiero się rozpędza, jak również Plus. Poczekajmy aż całe W3 modernizację i agregację (przebudowę stacji - wątku N! najlepiej to widać w aglomeracji warszawskiej) i wtedy - powtarzam już się w sumie - oceńmy, kto zrobił najlepszą robotę.
Play - 2x2100 oraz wycięte u900 i porządne 3G? Nie sorry, ale w praktyce to widzę po znajomych i sam na własnej skórze to odczułem, gdy do tej sieci próbowałem się przekonać. Wielu znajomych gdyby nie LTE w miastach, dawno P4 by opuściło.
Nie omieszkam też stwierdzić, że są miejsca gdzie P4 najlepiej chodzi ale to są plamy w stosunku do N! czy Plusa.
Co raz lepiej jest także na tak zwanych zadupiach, gdzie pojawia się L800 i U900, ale to jeszcze daleka droga do ciągłego i optymalnego zasięgu.
Typowe dla P4. Jedna stacja i sianie ile się da. Resztę weźmie na barki roaming W3.
Co do zasięgu LTE800 vs U900- widzę na telefonie. W miejscach gdzie ledwo miałem U900 (góra solidna jedna kreska zasięgu) mam obecnie co najmniej dwie kreski LTE800. Jest więc różnica w zasiegu.
I koniec mojego wywodu na ten temat, bo odbijać piłeczki będziemy nadal aż do nieskończoności albo do 2020
Dla mnie liczy się tylko N!, ewentualnie Plus. Chcę wydawać ciężko zarobioną kasę na jakość w kazdej chwili i w każdym miejscu (oczywiście w przenośni, bo żadna sieć na 100 % nie pokryje Polski) i się nie zastanawiać, czy jestem w sieci macierzystej, czy lepiej wybrac roaming, dlaczego mnie loguje do tej sieci a nie do tej co chce itd. Po co mi to?
Dlatego też P4 to omijam szerokim łukiem. Niech sobie tam - nie urażając nikogo - siedzi dzieciarna albo ludzie dla których liczy się cena. Bo zazwyczaj mówi się o najbardziej świadomych klientach w sieci P4. Jestem odmiennego zdania. Przykleiła się łatka taka do P4 ale wg mnie to świadomi "finansowo" co najwyżej, bo uciekli od droższych w swoim czasie W3. Zazwyczaj ta masa "świadomych" ludzi nawet nie wie, czy w danej sytuacji korzysta z sieci macierzystej czy z roamingu. Po prostu jakoś działa. A poza telepolis czy gsmonline (gdzie są tacy jak Wy, co wiedzą co w trawie piszczy, mają czas na pisanie tutaj, latanie z telefonem i aparatem, testowanie w każdej chwili i w każdym miejscu itd ale to jest garstka ludzi na tle ok 40mln społeczeństwa) nawet nie wiedzą, że mają przycięte 1,5Mb/s w roamingu bo po prostu - nie zauważyli
Przykładów tej świadomości można podawać wiele. A im więcej takich "świadomych" w P4, tym lepiej dla mnie i dla klientów N! czy Plusa.
PS Gdyby dzisiaj się pojawiła sieć Virgin Bis ale
tylko z zasięgiem macierzystym Play bez jakiegokolwiek roamingu (chyba Virgin ma TMobile o ile mnie pamięć nie myli) a dałaby niższe ceny i roaming w Unii Europejskiej na zasadzie RLAH niż VIRGIN pierwotny - ludzie by poszli jak chmara much
Ci "świadomi"
, bo cena niska i RLAH za free. I co z tego, skoro po wyjeździe z miasta we własnym kraju są poza zasiegiem
Wyraziłem swoje zdanie. Ktoś się może ze mną zgadzać, ktoś nie. Nie mam zamiaru wracać do tego wątku.
Dobrej nocy.