Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 cze 2017, o 00:34

Mixiorek napisał(a):
kozien70 napisał(a):Zdjęcie kolejnej stacji N! po ostatniej modernizacji.
Stacja T-mobile, Warszawa, Ciszewskiego 15 (Leclerc)
Wymieniono anteny na typowe dla N! nowe Huawei.

Chyba nie było? Odpalili LTE 2600 na powyższej stacji, działa agregacja. Myślałem, że dadzą tutaj też L800.


Dzięki. Od ponad tygodnia zbierałem się, by o tym napisać... :-)
Dodadzą L800 w późniejszym terminie. Na takich jednoantenowych zmodernizowanych stacjach z odpalonym L2600 gotowe opisy na jumperach już są (L08+G09), ale brakuje jeszcze RRU do 800ki. Priorytet póki co jest na odpalenie wszędzie L2600, co ma sens wobec "klejenia się" sprzętu do tego pasma.

Z ursynowskich spostrzeżeń: przy Ciszewskiego pod linią WN będą stawiać nowy słup. Fundament już jest, słup obok leży gotowy do montażu. To ta sama linia WN, na słupie której stoi stacja Orange przy Zaorskiego. Skoro zaraz będą stawiać nowy słup, to będą musieli wyłączyć napięcie w linii. Mam nadzieję, że ekipa N! skoordynuje to wyłączenie napięcia z wymianą anten na Zaorskiego... Inaczej na kolejną okazję do modernizacji tej stacji będziemy czekać z 10 lat...

Parę dni temu zmodernizowano stację T-mobile Warszawa, ul. Nowoursynowska 154A
To kolejna zmodernizowana stacja, która nie ma jeszcze pozwoleń na L800/L2600. Wymieniono anteny na tribandy Huawei, ale nowych RRU pod L800/L2600 jeszcze brak.

Zdjęcia sprzed modernizacji:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=918700#p918700

Zdjęcia aktualne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2499
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 19 cze 2017, o 08:39

kaspeed napisał(a):Ktoś tu pytał o roaming Orange.Mam na forum raporty że dziś @ był w Niemczech i miał mega zly net prędkosci po 0,5 mega przy czym kolega jego na sim z PLAY mial 100mega nawet w LTE.

Tak będzie i jest czy moze pechowo coś @ mial z kartą orange?ktoś moze to tez potwiedzic?

W weekend w Niemczech (Brandenburgia) roaming Orange działał bardzo chimerycznie. Co chwilę wypad z sieci, szukanie przez kilka minut, na chwilę rejestracja w sieci (zwykle innej), znowu wypad i tak w kółko. Ponadto nie udało mi się wbić ręcznie w T-M.de. Kilka dni wcześniej takich problemów nie było (Brandenburgia, Saksonia, Saksonia-Anhalt). Także w stolicy Węgier i okolicach roaming Orange działał bardzo sprawnie (pomijając bardzo długi czas na zarejestrowanie się w automacie na lotnisku). Poniżej test w centrum, z agregacją 20 MHz L1800 + 10 MHz L800... :-)

Obrazek
ST
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 67
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34
Lokalizacja: Poznań

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 19 cze 2017, o 09:49

Ledwie stacja zrobiona, a już nadaje: http://www.speedtest.net/my-result/a/2964704639
Oby już produktywnie, a nie na chwilę :P
Stacja włączona dosłownie paręnaście minut temu.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3432
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 cze 2017, o 10:16

I jest to test pasma...?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2281
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bxx1 » 19 cze 2017, o 10:27

Co do roamingu Orange i T-Mobile DE,zróbcie restart tela i wtedy ręcznie bez problemu można sie zalogować do niemieckiego T-Mobile.
bxx1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 54
Dołączył(a): 9 cze 2009, o 11:13
Lokalizacja: Sędziszów
Pochwały: 3

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 19 cze 2017, o 11:22

LTE2600 zniknęło. To był test tego pasma. Stacja jeszcze w trakcie modernizacji - jest przystawiona drabina. Nadawane LTE2600 było tylko dla Orange.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3432
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 cze 2017, o 16:33

Stacja Orange Warszawa, ul Nowoursynowska dz.131

Stacja na konstrukcji tymczasowej, choć ta tymczasowość trwa już któryś rok ;-)
Antena triband PowerWave.
Obsługuje obydwu operatorów N! Dostępne z niej jest G900/G1800/U2100/L1800
Co ciekawe, zapomniano uruchomić na niej U900, choć G900 jest. A szkoda, bo w okolicy U900 z tej stacji bardzo by się przydało.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2499
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5isko » 19 cze 2017, o 21:02

Panowie, wrócę na moment do tego problemu w T-Mobile (lub ogólnie w Networks, nie pamiętam) z przerzucaniem z LTE do 3G.
Nie macie wrażenia, że ostatnio jest nieco lepiej? Co prawda nadal mam problem po przyjeździe do pracy, tj. telefon spada do 3G i siedzi tam przez parę godzin, ewentualnie jak przerzucę go manualnie przez menu do LTE to wskakuje od razu, ale przynajmniej w domu mnie nie rzuca między LTE, a 3G. Podczas jeżdżenia po mieście też już zauważam mniej problemów :)

Dodatkowo mam wrażenie, że jednak coś się (przynajmniej u mnie na mokotowie) zmieniło z tym trzymaniem w 2600. W domu wszędzie telefon trzymał się sztywno 2600, bez względu na jego położenie.
Przez cały weekend (i dziś) działa to natomiast tak, że 2600 trzyma w pokoju, który jest skierowany w stronę BTS'a z 2600. W całej reszcie mieszkania spada grzecznie do 1800, a podczas posiedzeń w toalecie w ogóle z automatu do 800. Nie wiem, mam wrażenie, że to w końcu zaczyna działać tak, jak powinno.

Jakie są Wasze spostrzeżenia? Ja jestem na 99% pewien, że coś zostało zmienione, ewentualnie dopracowane :)
f0ku5isko
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1017
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 cze 2017, o 21:37

kozien70 napisał(a):Stacja Orange Warszawa, ul Nowoursynowska dz.131

Stacja na konstrukcji tymczasowej, choć ta tymczasowość trwa już któryś rok ;-)
Antena triband PowerWave.
Obsługuje obydwu operatorów N! Dostępne z niej jest G900/G1800/U2100/L1800
Co ciekawe, zapomniano uruchomić na niej U900, choć G900 jest. A szkoda, bo w okolicy U900 z tej stacji bardzo by się przydało.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


O - ja mam dokładnie takie same anteny, ale u mnie UMTS900 późno, ale zamontowali ;) Póki co brak zezwolenia dla LTE800/2600.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2895
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 cze 2017, o 21:38

Stacja bazowa T-Mobile/Orange na ul. Wojska Polskiego 6 w Poznaniu - po rozbudowie o LTE2600, LTE800 wciąż brak - pierwszy raz widzę, aby do standardowego zestawu N! dołożono nowy długi sektor Huawei:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2895
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 19 cze 2017, o 21:56

f0ku5isko napisał(a):Nie macie wrażenia, że ostatnio jest nieco lepiej?

Chyba tak, 3G widuję (w Orange) np. w windzie czy garażu podziemnym albo gdzieś poza miastem, ale nie zrzuca tak często bez powodu jak było tu opisywane w ostatnich tygodniach.
Choć miejscami mogłoby lepiej trzymać LTE - czasem wydaje się, że sygnał jeszcze OK, a tu zrzut do 3G.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 cze 2017, o 22:19

3G napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Nie macie wrażenia, że ostatnio jest nieco lepiej?

Chyba tak, 3G widuję (w Orange) np. w windzie czy garażu podziemnym albo gdzieś poza miastem, ale nie zrzuca tak często bez powodu jak było tu opisywane w ostatnich tygodniach.
Choć miejscami mogłoby lepiej trzymać LTE - czasem wydaje się, że sygnał jeszcze OK, a tu zrzut do 3G.


Dzisiaj byłem w wieżowcu 16-piętrowym ze starej płyty, wychodzę z windy, a tu EDGE na ekranie mimo, że stacja niecałe 150 metrów dalej ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2895
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 cze 2017, o 22:33

f0ku5isko napisał(a):Panowie, wrócę na moment do tego problemu w T-Mobile (lub ogólnie w Networks, nie pamiętam) z przerzucaniem z LTE do 3G.
Nie macie wrażenia, że ostatnio jest nieco lepiej?


Co nieco, ale do ideału daleko. Od zeszłego tygodnia np. w windzie zdarza się, że z L2600 wpadnie do L1800 "zza ściany" albo do słabego L800 z dalszej stacji. Ale nadal spora część to spadki prosto do U2100.

Spacedust napisał(a): pierwszy raz widzę, aby do standardowego zestawu N! dołożono nowy długi sektor Huawei


W Małopolsce najczęściej jest dokładana nowa antena Huawei do dwóch dotychczasowych starszych.
W Warszawie natomiast standardem jest wymiana dotychczasowych anten na nowe Huawei.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2499
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 20 cze 2017, o 00:15

Na tej stacji http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... llonskie-I nadal w nocy działa DCS - chyba jedyna stacja w Poznaniu, wszystkie inne idą spać :)

Co ciekawe Orange nie widać na liście sieci, a T-Mobile tak. Może Orange wyłącza?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2895
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 20 cze 2017, o 08:53

A może common BCCH?
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość