Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 17 cze 2017, o 23:03

@mkkot - Jest dostępne macierzyste G900, aczkolwiek telefon tam w zasadzie nigdy nie ląduje. Trzyma się U900 do upadłego. Roaming ręcznie mogę wymusić, a moja karta nie znalazła się jeszcze w grupie "szczęśliwców" z zablokowanym T-Mobile, więc nie w tym rzecz. Wymuszenie roamingu na stałe to bardziej proteza a nie rozwiązanie (zresztą cały sposób realizacji tego roamingu krajowego pozostawia wiele do życzenia).

Moje pytanie było bardziej w charakterze zorientowania się czy ktoś jeszcze coś takiego zaobserwował. To samo tyczy się powrotu z roamingu, który następuje teraz błyskawicznie, a nie tak jak kiedyś.

@Młody.. - Na "widoku" są dwie celki T-Mobile z dwóch różnych stacji, obydwie ze sporym poziomem sygnału. Kwestia jest natomiast taka, że w tym rejonie sieć jest tak zatkana, że U900 TM ledwo zipie (Plus trochę lepiej). Rozmowy spadają do G900, często w half-rate po 2-3 sekundach. Może więc to jest przyczyną braku handoveru w tej lokalizacji (bo TM nie chce?). W tamtym roku zrzucało do Plusa, więc ewidentnie coś uległo zmianie.

No nic, przy następnej sposobności potestuje to głębiej.
Ubinoob
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 cze 2017, o 23:09

U mnie jak testowałem sobie Playa to wyglądało to tak, że telefon przełączał aktywną rozmowę do GSM T-mobile, ale telefon w ogóle tego nie pokazywał, jedynie w service menu były dane nadajnika T-mobile. Nazwa operatora czy literka "R" przy zasięgu pojawiała się dopiero po zakończeniu rozmowy.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3252
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 17 cze 2017, o 23:14

To nie w tym wypadku. Netmonitor pokazuje dane stacji playa i jego zerowy zasięg. Zresztą przy tak zerowym sygnale to słychać. Gdy rozmowa rozpocznie się na TM to mimo prawie natychmiastowego spadku do G900 i kiepskiej jakości, nic nie urywa i da się prowadzić rozmowę - jest słyszalna różnica.
Ubinoob
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Jestem_Janek » 18 cze 2017, o 01:12

Ubinoob napisał(a):Ja natomiast trochę odbiegnę od tematu i zejdę bardziej do kraju. Czy u Was też nie działa handover w trakcie aktywnej rozmowy z sieci macierzystej do roamingu krajowego? Rozmowa na U900 Play trzymana do granic jakiegokolwiek rozsądku (-113dBm i dalej nie pokazuje), bitrate się zmienia drastycznie, a połączenie wciąż wisi w tym U900. Zaraz po zakończeniu rozmowy telefon ląduje w T-Mobile. Czasem się zdarzy nawet że takie połączenie na U900 playa zerwie zupełnie i dopiero po tym wskakuje T-Mobile. Sprawa przerabiana na urządzeniu Huawei P8 Lite (soft T-Mobile) oraz Samsung Galaxy S4 VE (bez brandu). Na dodatek jeszcze da się zauważyć bardzo częste odświeżanie karty, czego skutkiem są ciągłe powroty na resztki macierzystego. Ktoś może coś potwierdzić?

Mam to samo + problemy z połączeniami przychodzącymi. Zgłoszona reklamacja. Zmienili priorytety, ale nic to nie dało. Po niedzieli robię kolejne zgłoszenie.
Jestem_Janek
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 78
Dołączył(a): 29 sty 2016, o 01:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 18 cze 2017, o 13:46

Z przychodzącymi też czasem jest problem, bo przy takim szczątkowym zasięgu nie zawsze działa poprawnie sygnalizacja, ale u mnie nie jest to jakoś specjalnie problemem, bo w idlu telefon przechodzi do TM (późno bo późno, ale jednak - co prawda mógłby trochę wcześniej). Jeśli można zapytać to powiedz jeszcze jakie masz urządzenie i jaki soft na nim. Jestem ciekaw co odpiszą Ci na kolejne zgłoszenie i czy faktycznie to coś zmieni. Zmiana priorytetów na karcie to typowe dla konsultantów, a następny krok to rozwiązująca wszystkie problemy wymiana karty sim... Zanim Twoje zgłoszenie trafi do kogoś kto zna się na rzeczy to trochę minie.
Ubinoob
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 18 cze 2017, o 15:03

@3G - Mi właśnie o to chodzi - normalnie będzie brak dostępu, ale jak zadzwonisz z macierzystego Playa, to i tak może zrzucić do T-Mobile podczas rozmowy, bo są ogólnie wbite celki do sieci - wtedy po zakończeniu rozmowy natychmiast wraca do Play. Co innego, jakby tych celek w ogóle nie było widać, wtedy byłby czysty zasięg macierzysty i całkowicie zablokowany zasięg T-Mobile. Ale w przypadku Ubinooba, jest całkowity dostęp to T-M.

@Ubinoob - Bardzo możliwe. Punkty styku się zapychają, to telefon siedzi do końca w UMTS Play.
Obrazek

Telefon FM - moj amatorski kanał z testami telefonów, pod kątem radia. Dodatkowo różne inne ciekawostki. ->https://www.youtube.com/channel/UCtHIjcwbzU5qVnC99RjYtNg
Młody..
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Alcatel Pop 4
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 18 cze 2017, o 15:52

Bardziej bym powiedział że zatyka się lokalnie na radiu N! aniżeli punkty styku i dlatego mogą nie bardzo chcieć Playa, no ale koniec końców przy następnej sposobności spróbuje to mocniej potestować.
Ubinoob
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 18 cze 2017, o 19:29

Stacja bazowa PLAY oraz Plusa na ul. Warszawskiej 127 w Poznaniu - obie stacje w postaci kominów, Plus ma raptem dwa sektory UMTS2100 i LTE1800, zupełny brak GSM i brak planów na rozbudowę, typowa stacja pojemnościowa, a PLAY ma full wypas niestety w dalszym ciągu bez LTE800/2600:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2787
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 18 cze 2017, o 20:52

Co to za Full wypas skoro Play tam nie ma ani L2600 ani L800?
Wątek na temat modernizacji i rozbudowy sieci Plus: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 95#p216866
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1992
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Model telefonu: SGS7 edge
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 19 cze 2017, o 13:09

Patryk7588 napisał(a):Co to za Full wypas skoro Play tam nie ma ani L2600 ani L800?


Ale ma całą resztę DCS/UMTS900/UMTS2100/LTE1800/LTE2100(i to na 10 MHz).
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2787
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 19 cze 2017, o 14:28

To już nie jest full wypas, tylko co najwyżej wypas :D W ubiegłym roku jeszcze podpadałaby pod takie określenie, ale dziś już niestety nie.
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1292
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez 3G » 19 cze 2017, o 16:33

Sorry za offtop, ale musiałem :D Wypas i full wypas... przypomniało mi się jak czasem opisują nowomowę handlarzy samochodów na Allegro :mrgreen: Nie wystarczy "nie bity", musi być "absolutnie nie bity" :lol: Itd, itp.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1014
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 19 cze 2017, o 16:34

Taka ciekawostka

Koleje Małopolskie przerzuciły się z netem mobilnym w swoich składach na Play.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3039
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd2 » 19 cze 2017, o 17:14

Słabo widzę pomysł przerzucenia się na net play bez roamingu krajowego! Ja jednak Playa jako mobilny internet nie polecam [FACE WITH TEARS OF JOY]

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd2
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 213
Dołączył(a): 16 mar 2015, o 12:18
Lokalizacja: Supraśl
Model telefonu: honor 8 zte blade 3
Sieć: Play Virgin Rbm Aero2mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 19 cze 2017, o 17:30

Na takiej trasie jak Kraków - Krynica jak teraz jadę Kolejami Małopolskimi to Play zjada N na śniadanie w zasięgu 3G i LTE (szlakami kolejowymi 91,96,105). Jedynie w 2G N ma przewagę.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3039
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: filczyk i 15 gości