Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: thonka, Pawrzes, darkangel, Kaczy, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 kwi 2017, o 10:17

Stacja na Gorzowskiej już działa, zasięg okropnie słaby w porównaniu do stacji oddalonych o 20-30km.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 kwi 2017, o 10:43

bobix napisał(a):Pojawiło się 2600 z tej stacji.
Transfer to jakaś masakra 2/5Mb.

W Btsearch też już jest info o 800 i 2600. Dziwne transfery. Dawaj znać czy coś się poprawiło. Testy na iPhone 6?

p2225 napisał(a):Ostatnia aktualizacja BTSearch przyniosła dane o stacji LTE2600 T-mobile (Orange ja podałem) w Zielonej Górze, ale pojawiły się też dane o LTE800 z innych stacji

kozien70 napisał(a):Te dane o LTE T-mobile, które ktoś od niedawna wrzuca na btsearch są tak rzetelne jak ten operator

No właśnie. Znowu ktoś dosypał danych. Co ciekawe pojawiła się Matuszewska 14 odpalona wczoraj. Widzę kilka ciekawostek do weryfikacji:
- Prochowa, stacja TMobile, o której pisałem. Też jest. Bobix potwierdził obecność L2600 a ja L800
- Wolumen 11, stacja Orange. Wrzucili dane o L800 i 2600 TMobile! Byłem przy tej stacji w niedzielę, jeszcze nie było nowych pasm ale anteny były nowe. Jeżeli na stacji Orange są nowe pasma TMobile to muszą działać też dla Orange
- Środkowa, Konstancin-Jeziorna, niby jest L800. Byłem tam przedwczoraj... nie było jeszcze nowych pasm http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=58796&start=13275#p921722
L800 na tej stacji to byłby strzał w dziesiątkę. Postaram się zweryfikować czy to pasmo świeci już dla Orange
- Piaseczno. Dworcowa L800, Szpitalna L800. Jana Pawła II piko (Diamond Business Park V), co ciekawe L2600 i L2100 :-) to nie jest dawna serwerownia GTS a obecnie TMo?
- i Drogi Kozien70 - ul. Nowoursynowska 161L :mrgreen: L2600. No nie mów, że jak odpalali to dziś czy tam wczoraj nie obudził Cię ten blask :lol:

Z innej beczki: na stacji Orange, Warszawa ul. Zamiany 5 wymieniono wczoraj (lub przedwczoraj) komplet anten. Zamontowano 2xHuawei na sektor.

Idą konsekwentnie do przodu. Wcześniej Stokłosy 3 gdzie trafiłeś na techników a teraz stacja obok. Jestem ciekaw nowych pozwoleń, to już we wtorek. Oby były już wszystkie ursynowskie stacje ;-) nie zostało ich tak dużo.

p2225 napisał(a):Stacja na Gorzowskiej już działa, zasięg okropnie słaby w porównaniu do stacji oddalonych o 20-30km.

Daj im chwilę na konfigurację. Mam wrażenie, że te stacje odpalili i dodali do Btsearch wczoraj lub dziś...

Dwa testy stacji Orange/ N! w Kosntancinie-Jeziornie przy ul. Warszawskiej obok myjni, około 150m od anten, bezpośrednia widoczność, L1800:

Obrazek
Obrazek

Jak na 15MHz pasma dzielonego na spółkę z TMobile są to bardzo ale to bardzo zacne wyniki.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 21 kwi 2017, o 11:06

Czyżby wszyscy siedzieli na L2600? :P
Obrazek
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1246
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bobix » 21 kwi 2017, o 11:16

Mixiorek napisał(a):Testy na iPhone 6?

Tak
bobix
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika
 
Posty: 203
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 kwi 2017, o 11:19

bed napisał(a):Czyżby wszyscy siedzieli na L2600? :P

Na tym obszarze nie ma jeszcze L2600. Najbliższa działająca stacja z tym pasmem jest około 3,8km od tego miejsca.
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez MarekAG » 21 kwi 2017, o 11:29

Mam pytanie. Dlaczego wierzycie tak we wskazania aplikacji Netmonitor? Potestowałem ją kilka dni i pokazuje stacje widmo, które nie istnieją w danych lokalizacjach. Np pokazuje, że stacja jest w miejscu A, mimo że wiem, że fizycznie jest ona kilka km dalej w miejscowości B.
Ba, lokalizacji A nie ma ani na BTSearch ani w pozwoleniach UKE.
I nie mówię tu o pojedynczym przypadku.

Jesteście pewni tej aplikacji?
MarekAG
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 261
Dołączył(a): 23 kwi 2009, o 20:45
Lokalizacja: Gdynia/Tczew
Pochwały: 6

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 kwi 2017, o 11:33

LTE800 ze stacji Pław jednak działa, ale jest to tak świeża stacja, że nadaje to pasmo tylko dla T-Mobile. Poza tym sąsiednie stacje mają teraz ogromnie większy zasięg i poza tym trzymają się do -123dBm. Będzie piękna ciągłość. LTE1800 z tej samej stacji nadal nadaje. Będzie agregacja na wsi :mrgreen:

@MarekAG zapewne patrzysz na lokalizację (nazwę miejscowości) ustaloną po GPS użytkownika, który uzyskał najlepszy zasięg. Patrz na numer stacji i jeśli nie ma jej w pozwoleniach UKE to znaczy, że pojawi się w najbliższym.
Ostatnio edytowano 21 kwi 2017, o 11:44 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 kwi 2017, o 11:42

Czyli jednak ktoś kto wrzuca dane do Btsearch coś wie :-) a biorąc pod uwagę ilość i jakość danych musi być ktoś z N! z części TMo.
Dziwna sprawa, że stacja działa tylko dla TMobile. Mieli uruchamiać już jednocześnie dla obu sieci. Sieć stoi u Ciebie na Huawei'u czy NSN?
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 kwi 2017, o 11:44

Huawei. Nowe stacje w okolicy po ogłoszeniu uwspólnienia odpalane były razem dla obu operatorów. Ale ta stacja ma też LTE1800, więc może się im nie spieszy. W niedzielę sprawdzę ponownie, bo będę przejeżdżał.
Pewnie to sygnał testowy.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 21 kwi 2017, o 11:50

MarekAG napisał(a):Mam pytanie. Dlaczego wierzycie tak we wskazania aplikacji Netmonitor? Potestowałem ją kilka dni i pokazuje stacje widmo, które nie istnieją w danych lokalizacjach. Np pokazuje, że stacja jest w miejscu A, mimo że wiem, że fizycznie jest ona kilka km dalej w miejscowości B.
Ba, lokalizacji A nie ma ani na BTSearch ani w pozwoleniach UKE.
I nie mówię tu o pojedynczym przypadku.

Jesteście pewni tej aplikacji?


Zapewne nie masz wgranej bazy stacji, tylko sugerujesz się tym, co wyświetla program na podstawie lokalizacji. Jest to najczęstszy błąd. Nie patrz na to, co wyświetla Ci Netmonitor na podstawie GPS-u, bo to nie jest lokalizacja stacji tylko wgraj plik bazy np. z BTSearch i dopiero wtedy czytaj opisy.

A dla LTE Networks! odczytuj numer eNodeB, następnie szukaj tego w numerze pozwolenia stacji (do ściągnięcia ze strony UKE).


Mixiorek napisał(a):- i Drogi Kozien70 - ul. Nowoursynowska 161L :mrgreen: L2600. No nie mów, że jak odpalali to dziś czy tam wczoraj nie obudził Cię ten blask :lol:


Wczoraj wieczorem sprawdzałem, L2600 nie było, telefon siedział w L2600 z Ciszewskiego. A mam okno prosto w sektor ;-) To jest właśnie najlepszy dowód na rzetelność danych LTE T-mobile na BTSearch. Ktoś "techniczny" mający dostęp do danych wgrywa je na btsearch "awansem", nawet gdy stacja jeszcze danym pasmem jeszcze nie świeci.
Oczywiście skoro na btsearch już wrzucone, to w końcu w eterze też się pojawi.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2081
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 21 kwi 2017, o 13:31

Wracając do zwiększonego zasięgu ze stacji Leśniów Wielki obok stacji Pław to przypomniałem sobie, że z tej stacji nadawało CDMA. Może to dzięki wyłączeniu CDMA wzrósł zasięg LTE800? Zasięg wzrósł o ponad kilometr i działałby dalej gdyby nie zjazd ze wzniesienia. W każdym razie zasięg przebił się przez las gdzie przez ostatnie 5 miesięcy znikał przed lasem i zeskakiwał na U2100.
Stacja Pław LTE800 tylko dla T-mobile:
Obrazek

A tu speedtest ze stacji LTE2600 w Zielonej Górze:
Obrazek
Ewidentnie pasmo się nudzi. Przy włączonej transmisji zamiast mnie zrzucić z LTE2600 do LTE1800 to zrzuciło mnie do U2100.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 21 kwi 2017, o 16:39

bed, to nie wiem, może coś się zmieniło, ostatnio tak nie sprawdzałem, jeśli numery decyzji są już te same dla różnych pasm to sorry za zmyłkę.
Mixiorek, w Piasecznie na Dworcowej dwie stacje mają 800 i już było ;) Pozostałe sprawdzę wkrótce.
Obrazek
3G
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 823
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 21 kwi 2017, o 16:50

@kozien70 z tym wrzucaniem stacji awansem coś jest na rzeczy, mam wiejską stacje 800 T-mobile niby już uwspolnioną a nie da się wbić do niej z Orange. Dobry miesiąc tak było. Ostatnio tam nie jechałem więc nie wiem czy coś ruszyło.

Wysłano z Redmi Note 4x
harys
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 298
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 21 kwi 2017, o 19:30

Dwa spostrzeżenia z dziś:
1. Na stacji TMobile Warszawa Lentza 35/37 zawitało chyba LTE 800 od Orange. Do tej pory z nowych pasm było LTE 2600
2. Konstancin-Jeziorna, Środkowa 15. "Moja" słynna stacja TMobile monitorowana pod kątem nowych pasm od przełomu roku. Pozwolenie z grudnia. Chyba ktoś kto dodał dane do Btsearch miał jednak dobre info. Złapałem dziś z daleka LTE 800 :-) spróbuję zweryfikować info pod samą stacją. Moc sygnału tego LTE 800 z tej stacji jest chyba póki co niestety nędzna. Zobaczymy czy i jak się to jeszcze ułoży
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez YttyXXU » 21 kwi 2017, o 20:24

Dzień dobry. Najpierw się przywitam to mój pierwszy post tutaj. Długi już czas czytam - że trzy lata ale nie miałem do tej pory okazji nic napisać. A teraz pytanie, czy to norma w O, że po komercjalizacji na jednej ze stacji w okolicy bandu 7 nie jest możliwe korzystanie z sieci? Od dwóch tygodni telefon loguje mi się do jakiejś stacji z agregacją na północy Krakowa. Oznacza to dla mnie tyle, że korzystanie z telefonu staje się niemożliwe. Co ciekawe podobne problemy nie występują jeśli telefon zaloguje się na jednej ze "starych" stacji z 2600 w centrum Krakowa. Wszystko pięknie chodzi. Załączam parametry. Speedtest test zazwyczaj nie jest w stanie zmierzyć pingu. Jeśli się uda to transfery na poziomie kilkunastu kB. Myślałem że to sytuacja przejściowa związana z dla konfiguracja zaraz po komercjalizacji nowego pasma ale to trwa i trwa. Czy powinienem się martwić że to sytuacja trwała w mojej lokalizacji?Obrazek
YttyXXU
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 30 mar 2017, o 22:55

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: abberline, Mixiorek i 9 gości