Telekomunikacja jak na dłoni






[Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

[Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez krysztal1 » 11 lut 2017, o 19:24

Witam,

Jako, że mój abonament w Play kończy się za 2 miesiące, a sieć nie ma dla mnie atrakcyjnej oferty, chciałbym przenieść numer. Najbliższy będzie mi T-mobile. Zależy mi na rozmowach do Polski będąc za granicą (tj. Holandia, Niemcy) i na pakiecie danych, a w Polsce - darmowymi połączeniami. Czy będąc regularnie poza granicami Polski i nie logując się do rodzimych BTS-ów przez 4-8 tygodni, mogę korzystać z tej swobody dzwonienia w ofercie abonamentowej T-mobile T3 z darmową strefą? Czy Internet posiada bezpieczny lejek po wykorzystaniu pakietu? Czy inne sieci oferują coś podobnego?
Dla przenoszących numer za 80zł w opcji T3 Samsung Galaxy A5 '16 jest za 129zł. Polecacie lepsze telefony z tej oferty? Może sporo droższy Honor 8?
18 x 80zł = 1440zł (+129zl)
Całościowo abonament kosztuje 1569zł, telefon jest wart ok. 1000, czyli miesięcznie wyniesie mnie ok. 24zł (nie licząc spłaty telefonu).
Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
3310, 3100, 6310i, e50
krysztal1
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 5
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 18:22
Lokalizacja: łódzkie
Model telefonu: e50
Sieć: play

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez piotrzet » 12 lut 2017, o 10:35

Pakiet roamingu jest taki że mogą cię jak będziesz nadużywał obciąć do 500 min/sms/mms natomiast jaki jest próg nie wiem w regualminie niby 14 dni ciągłego korzystania moja znajoma jeździ do Niemiec 2-3 miesiące 1-2 jest w Polsce średnio korzysta z tego 700 minut i koło 600 SMS i do tej pory nic nie zmienili, więc podejrzewam że jak będzie i 1000 to też nic nie powinni zmienić. Internet jeżeli mówimy o opcji bez limitu ma 20 GB i później 1 Mb/s inne mają ograniczenie po wykorzystaniu do 16 kb/s. Jeżeli chodzi o roaming to jeśli jeździsz do krajow strefy tmobile to nikt nic lepszego nie ma obecnie. Ale nie wolałbyś np dołożyć do telefonu wziąc np A5 2017 lub Xperii X i mieć VoWifi? I wtedy możesz korzystać bez imitu z połączeń SMS i MMS jakiegokolwiek?
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1030
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez Remington » 12 lut 2017, o 11:07

W połowie czerwca zmienią się istotnie zasady roamingu (na plus, ale z FUP, który nikt nie wie jak będzie działać), więc radzę Ci wstrzymać się te 2 mies. dłużej i wtedy porównać oferty.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1265
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez krysztal1 » 12 lut 2017, o 14:54

Czyli T-mobile nie gwarantuje rozmów i Internetu nolimit w strefie, mimo że na stronie operatora widnieje taka informacja? Bez wyszczególnienia warunków, tj. nadużywania które jest pojęciem względnym? Czy z moimi wymaganiami, tj. 1000min/miesiąc i 2GB/miesiąc w roamingu, nie mam co szukać po stronie polskich operatorów? Przynajmniej do czerwca. Szkoda, że taka forma reklamy nie jest karalna, gdyż żadna adnotacja nie widnieje przy informacji "NOLIMIT".
A co w takim razie z zasięgiem? Widziałem temat, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Załóżmy, że tu gdzie mieszkam i pracuję nie ma zasięgu T-mobile. Więc pies pogrzebany?

Dzięki za informację o voWIFI, wcześniej się z tym nie spotkałem, a wydaje się być ciekawą alternatywą, szczególnie, że moi bliscy nie używają Skype.
3310, 3100, 6310i, e50
krysztal1
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 5
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 18:22
Lokalizacja: łódzkie
Model telefonu: e50
Sieć: play

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez piotrzet » 12 lut 2017, o 15:22

Nawet w Polsce masz takie zapisy o możliwości bloady usług jak będziesz nadużywał. Obecnie lepszej oferty nie ma internet tam jest 1GB a nie 2 GB. Myślę że jak będziesz gadał po 1000 min to nie powinni tego ci zmienić aczkolwiek gwarancji nie ma. Ja się opieram na tym co ma znajoma.
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1030
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez krysztal1 » 12 lut 2017, o 16:28

Czy znajoma będąc w Niemczech korzysta również z nadajników innych operatorów niż T-mobile?
3310, 3100, 6310i, e50
krysztal1
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 5
Dołączył(a): 9 maja 2010, o 18:22
Lokalizacja: łódzkie
Model telefonu: e50
Sieć: play

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez piotrzet » 12 lut 2017, o 16:40

Nie jestem tego na chwilę obecną ci powiedzieć. Mogę to sprawdzić dopiero za miesiąc
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1030
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez Remington » 19 mar 2017, o 11:07

Na Telixie piszą, że TM wycina pakiety roamingowe z ofert firmowych i to nawet obecnym klientom. Jest duze ryzyko, że wytną je też klientom indywidualnym. Co ludziom po prawie do zerwania umowy bez kary, jak raty za sprzet muszą płacić dalej.

Znalazłem oficjalne info:
http://www.t-mobile.pl/pl/dlafirm/obslu ... nty/zmiany
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1265
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez piotrzet » 19 mar 2017, o 15:17

gdyby mieli wyciąć to i teraz to by zrobili. Tej strefy tmobile EU nie ruszą.
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1030
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez RafRafRaf » 19 mar 2017, o 16:34

To już chyba przygotowania do "uwalniania" roamingu w czerwcu.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
RafRafRaf
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 55
Dołączył(a): 18 lut 2017, o 22:42

Re: [Roaming] Chcę przenieść numer, ale gdzie?

Postprzez adziu82 » 21 mar 2017, o 01:08

Co do roamingu, znalazlem jeszcze takie cos.
http://www.radiozet.pl/Technologia-i-mo ... u-00036225

Ciekawe jak jest z tym czterema miesiacami, czy ogolnie, czy moze jednorazowo cztery miesiace, nastepnie powrot do PL i znowu na cztery miesiac mozna jechac.

I jeszcze nowosc dla mnie,Jeśli comiesięczne zobowiązanie do operatora wynosi na przykład 50 zł, będąc zagranicą będzie można przesłać około 1,5 GB danych bez ponoszenia dodatkowych kosztów''.
adziu82
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 362
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51


Powrót do Oferta abonamentowa

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości