Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lut 2017, o 11:03

@3G - napisałeś, że CA nie działa, to naprawili :lol:
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 17 lut 2017, o 11:07

A wiesz, że już któryś raz mam takie wrażenie? ;)
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1031
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 17 lut 2017, o 11:16

144-145. Fiu, fiu. Musi tam być mało klientów :-)
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2233
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 17 lut 2017, o 11:21

I to w czasie jazdy, więc może dałoby się ustawić jeszcze lepiej względem stacji.
Niedaleko jest stacja w Radziejowicach, która też ma 1800 i 800, a zaraz potem Mszczonów - tak więc zagęszczenie stacji jest na tyle duże, że nie ma jakiegoś dużego obciążenia.
Obrazek
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1031
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4 dual sim, Nokia E51, E52
Sieć: Wszystkie w4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 17 lut 2017, o 15:35

A propos agregacji: sprawdziłem znane 3 lokalizacje z L2600 Orange w Poznaniu (Gwarna, Wojska Polskiego, Kościelna: 2 sajty Orange, 1 sajt T-Mo): na wszystkich działa agregacja 1800 i 2600. Uaktywnia się ona jednakże tylko wtedy gdy serwująca komórka jest z L2600. Gdy serwująca jest z danego obiektu, ale z L1800, agregacja nie działa... :-)
ST
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 67
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34
Lokalizacja: Poznań

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 17 lut 2017, o 18:29

Wow! Wspominana już awaryjna stacja w Sękowicach przy okazji naprawy dostała LTE1800, mimo że modernizacja była planowana na maj! Sygnał LTE jest od paru godzin (max. 3h) i co ciekawe stacja musiała być ewentualnie restartowana w nocy, bo w dzień ani razu nie przestawała działać. Stale włączony netmonitor świadkiem :mrgreen: Niestety zasięgiem nie jest to to samo co LTE800, a nawet U2100. Tam gdzie U2100 ma pełny zasięg to LTE1800 ma -106dBm. Telefon niestety skacze po pasmach. :cry: Jest to stacja na węźle szkieletowym.

Zasięg z 1,3km w budynku gdzie jedyną przeszkodą do stacji są szyby w oknie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

T-mobile od razu też ma swój sygnał LTE.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3301
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lut 2017, o 19:29

Więc pewnie to była nie tyle samoistna awaria, co grzebanie reknfiguracyjne pod uruchomienie L1800 :-)
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 17 lut 2017, o 20:04

Nie, nie. Awaria była, bo sami tak stwierdzili i wysłali ekipę żeby to naprawiła. Plany na LTE1800 były na maj. Pewnie przesunęli plany co by nie wysyłać ekipy dwa razy.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3301
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 18 lut 2017, o 12:55

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2800
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 18 lut 2017, o 13:16

Ciekawe, bo właśnie przy Oliwskiej jest stacja T-Mobile na dachu budynku. Pewnie coś wiedzą: budynek idzie do rozbiórki albo nie dostali przedłużenia umowy najmu i stąd projekt budowy obok nowego masztu.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos, Lumia 950
Sieć: Orange T-mobile Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Animatter » 18 lut 2017, o 14:41

Czy jest jakaś szansa na informację kiedy uruchomią stację w Zielonej Górze przy ulicy ptasiej?
Animatter
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 343
Dołączył(a): 30 cze 2006, o 19:40
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 11
Model telefonu: iPhone 6s
Sieć: Play Abo

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 18 lut 2017, o 14:49

Jak najbardziej. Będzie LTE800/1800 - 3-ci kwartał.
Tutaj wrzucałem informacje dla stacji T-mobile: viewtopic.php?f=24&t=58796&p=910237#p910237
Orange na swoich stacjach ogólnie ma pracować od końca drugiego kwartału, czyli stacje Orange i T-mobile będą odpalane w podobnym czasie, zapewne czerwiec-lipiec.
LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3301
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G4s
Sieć: Orange, Nju, RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 18 lut 2017, o 19:41

Dziś rano mając wymuszony U900 i telefon pracujący w trybie LTE/3G/2G nie mogłem nawiązać połączenia. Podczas wybierania numeru "przerzuciło" mnie do 3G i informacja "tylko alarmowe" po czym zakończenie połączenia. Zadzwonić do siebie mogłem bez problemu.
Obecnie przy wybieraniu numeru przez sekundę jest "brak sieci" i "tylko alarmowe" ale połączenie jest zestawiane w U900.
lordbyd
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 126
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i, Huawei Y5 II
Sieć: nju, T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ART74 » 18 lut 2017, o 22:31

zobaczy ktoś na mapce BTS miejscowość Unichowo woj. pomorskie trasa Bytów Lębork bo nie rozumiem

Unichowo - gm. Czarna Dąbrówka, Pomorskie
maszt Orange - dawniej Centertela NMT
T-Mobile ID: 31859 (N!)
GSM900 LTE800 Szczegóły...
Orange ID: 3660 (N!)
maszt własny - dawniej Centertela NMT
GSM900 Szczegóły...
NetWorkS! ID: 3660 (N!)
UMTS900 Szczegóły...
GPS: 54,290833,17,452778)
tak wygląda na dziś , w tej chwili lte t mobile nie działa , a jak na mapce przełączy się na pozwolenia to widać już tylko orange bez t mobile , co myślicie t mobile zrezygnował z lokalizacji ?
ART74
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 11 lut 2014, o 21:22
Lokalizacja: Kaszuby

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 18 lut 2017, o 23:07

- w BTSearch jest trochę więcej LTE800 T-Mobile niż aktualnie działa ale jeśli jest w bazie to znaczy, że zaplanowane jest do uruchomienia w tym roku
- w NetWorkS! pozwolenie ma jeden operator do którego należy stacja bazowa, w tym przypadku właścicielem masztu jest Orange więc pozwolenia T-Mobile nie było i nie będzie.
LTE 2600
Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2196
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY _ Virgin Mobile _ Orange _ Plus _ T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mixiorek, MobileMaster i 15 gości