Telekomunikacja jak na dłoni






Orange, problem z internetem w routerze TP link

Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.

Moderatorzy: SirmarK, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Orange, problem z internetem w routerze TP link

Postprzez Ruben » 17 lis 2013, o 15:15

Czy próbowaliście korzystać z umts Networks na 900MHz na kartach Orange?
Interesuje mnie to, czy w sytuacji kiedy modem/router ustawicie w trybie (only 3G) i kiedy wykrywa silniejszy umts900 niz 2100, to sam się przełącza czy siedzi na 2100 lub pozostaje bez zasięgu kiedy nie ma umts2100?
Niestety w routerze TP Link TL-MR3420 nie można wymusić konkretnego pasma a u mnie nie chce się sam wbić do umts900. Na domiar złego łapie jeszcze umts2100 ale niestety nie może nawiązać połączenia. Podobnie jest z telefonem zasięg 3G na 2100 dość mocny, bo 3/5 kresek ale nie można wykonywać połączeń, komunikat "błąd połączenia". Oczywiście dodzwonić tez się wtedy nie można. Nawet jak zniknie zasięg na 2100, to przełączy się na gsm a nie do umts 900.

Zgłaszałem to do Orange ale jedynie standardowe formułki kopiują. Raz piszą, że nie stwierdzają nieprawidłowości a za innym razem, że wogóle w tej lokalizacji nie mają zasięgu umts 2100 (na mapie zaznaczone, że mają) a umts 900 nie planują szybko tu uruchomić podczas gdy zasięg 3G na obu pasmach jest.
Na umts 900 wszystko działa ale na routerze nie mogę wymusić tego pasma a zależy mi na zrobieniu wi-fi. Macie jakieś pomysły?
Ruben
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1648
Dołączył(a): 16 lut 2010, o 14:41
Lokalizacja: Argoland
Pochwały: 77
Model telefonu: BlackBerry, Moto G, Nokia
Sieć: Plus, Play, nju

 

Postprzez Pijo » 17 lis 2013, o 15:39

Wymusić U900 w modemie za pomocą TopNet_INFO w PC. Po tym zabiegu modem powinien trzymać te ustawienie także w routerze.


Autor postu otrzymał pochwałę
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze
Pochwały: 49
Model telefonu: Moto G
Sieć: RBM NoLimits 2GB

 

Postprzez bolek2004 » 18 lis 2013, o 17:41

Kwestia tylko jaki modem, bo nie w każdym się da wymusić konkretne pasmo, na pewno z większością Huawei nie będzie problemów ale już z innymi firmami jest różnie.
bolek2004
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1716
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 16:42
Lokalizacja: LBN
Pochwały: 53
Model telefonu: Honor 3C Lite
Sieć: fresh FPnK aero2

 

Postprzez cyanoone » 18 lis 2013, o 18:27

Spróbuj wgrać Gargoryle od obsego. Polecam zajżeć na eko.one.pl
Pozdrawiam ;)
Linux registred user #586939
cyanoone
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1576
Dołączył(a): 24 wrz 2013, o 18:54
Lokalizacja: Poddębice/Łódź
Pochwały: 63
Model telefonu: Myphone Next S powered by MIUI
Sieć: Play Klucz


Powrót do Sieci stacjonarne i Internet

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości