Telekomunikacja jak na dłoni






[Play] Karta Play Fresh loguje się do sieci Aero2?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: Kaczy, thonka, Pawrzes, darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Postprzez djkarateka » 2012-05-21, 18:05

Z karty O2-Cz na Aero2 tylko transmisja danych poszła, a przy wykonaniu połączenia telefonicznego zrzucało Mnie do sieci Plus, na Play Fresh było tak samo
Avatar użytkownika
djkarateka
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 114
Dołączył(a): 2011-11-10, 16:55
Lokalizacja: Katowice/Brno

Postprzez Claudec » 2012-05-21, 19:16

Ja próbowałem i nie potrafię się zalogować do Aero2 z karty PF ale nic z tego nie wyszło.
Claudec
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2008-10-17, 11:04
Lokalizacja: Łaziska Górne

Postprzez aquick » 2012-05-21, 22:15

Dziś mając kartę z O2-cz spotkało Mnie zaskoczenie, czeska karta Sim zalogowała się do sieci Aero2 czyżby mieli już podpisane umowy roamingowe?


Jak tylko będę mieć okazję (odpowiedni telefon, który wyszuka Aero), to spróbuję zalogować się na ręcznym do Aero kartą Vodafone i kartą Play. Spróbuję wykonać, odebrać połączenie, SMS i połączyć się z internetem. Chociaż mam mieszane odczucia odnośnie zalogowania :?.
Darmowa bramka SMS + potwierdzenie dostarczenia/niedostarczenia SMS - czeskie sieci
Avatar użytkownika
aquick
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 318
Dołączył(a): 2011-08-24, 20:50
Lokalizacja: Kde domov můj

Postprzez Kryniczanin » 2012-05-22, 07:59

Nic nadzwyczajnego. Mi Virgin w 1 dniu dostępu Plusa logował się do Aero. Wszystko działa.
Pasjonatów Kolei zapraszam na

http://kolejowe-sprawy.pl
Avatar użytkownika
Kryniczanin
-#
-#
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 2010-02-27, 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój

Postprzez djkarateka » 2012-06-11, 16:17

Sprawdzałem w innych lokalizacjach w Polsce, telefon loguje się do sieci Aero2 nawet na Nokii N95 ale wyrzuca po 4 minutach do sieci Plus, mam ustawioną etykietkę, czyli logowanie na innym rejonie Polski jest też możliwe

[ Dodano: 2012-10-28, 15:30 ]
Karta czeskiego Vodafona i o2 logują się do sieci Aero2 przy wybranym sztywnie UMTS 900 Mhz pokazują nazwę obecnie zamiast Aero2 Plus roaming
Avatar użytkownika
djkarateka
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 114
Dołączył(a): 2011-11-10, 16:55
Lokalizacja: Katowice/Brno

Postprzez Pawrzes » 2013-05-03, 16:39

Na działce moja karta Play jest wpuszczana do UMTS900/HSPA+ przy ginącym zasięgu UMTS2100 gdy transmisja danych się zawiesza.
Moment handoveru Plus > Aero2 na wykresie:
Obrazek

Przez Aero2 transmisja danych działa bezbłędnie, widoczna nośna w czasie zalogowania:
Obrazek

Ale po kilku minutach karta zostaje wyrzucona na GSM900/EDGE Plusa...
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Pawrzes
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1647
Dołączył(a): 2005-08-22, 15:44
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Krystian_4G » 2013-05-07, 14:06

Niestety u mnie karta sim Play niema dostępu do Aero2
Krystian
Krystian_4G
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2012-03-05, 21:35
Lokalizacja: Żory

Postprzez Spacedust » 2013-05-25, 23:37

Moja karta zagraniczna Mobilka po wybraniu Plusa loguje się do sieci Aero 2.

Sygnał od -63 dBm do -77 dBm, podczas gdy zwykły UMTS2100 Plusa ma -85 do -96 w tej samej lokalizacji czyli jest super ;)
Spacedust
-#
-#
 
Posty: 1052
Dołączył(a): 2007-06-20, 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Pawrzes » 2013-06-07, 15:09

W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest. Natomiast tam gdzie jest śladowy lub nie istnieje zasięg UMTS2100 mój telefon sam loguje się do Aero2.
Działają połączenia głosowe, SMSy ale... nie działa transmisja danych. Próba wysłania MMSa lub połączenia z internetem powoduje wylogowanie telefonu z tej sieci.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Pawrzes
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1647
Dołączył(a): 2005-08-22, 15:44
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kryniczanin » 2013-06-07, 16:23

U mnie nie wchodzi.
Pasjonatów Kolei zapraszam na

http://kolejowe-sprawy.pl
Avatar użytkownika
Kryniczanin
-#
-#
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 2010-02-27, 21:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój

Postprzez CZESLAW86 » 2013-06-07, 21:42

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest. Natomiast tam gdzie jest śladowy lub nie istnieje zasięg UMTS2100 mój telefon sam loguje się do Aero2.
Działają połączenia głosowe, SMSy ale... nie działa transmisja danych. Próba wysłania MMSa lub połączenia z internetem powoduje wylogowanie telefonu z tej sieci.


Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.
CZESLAW86
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2011-05-13, 07:09
Lokalizacja: 26006

Postprzez Pijo » 2013-06-07, 22:15

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest.


CZESLAW86 napisał(a):Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.


U mnie zalogowało jedynie przy pierwszej próbie i po kilku sekundach wyrzuciło. Następne próby bez powodzenia. lG P500 z wymuszonym U900. LAC 19002, CID 39516, rnc 1
Avatar użytkownika
Pijo
-#
-#
 
Posty: 1077
Dołączył(a): 2008-01-08, 20:48
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze

Postprzez ezaq » 2013-06-09, 07:35

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest.

Potwierdzam. Sprawdziłem i karta Playa zalogowała mi się do stacji Aero2 (LAC 19001 CID 58275 RNC 1104) przy wymuszonej nośnej 2963. Działały połączenia i kody USSD (tylko te usługi sprawdziłem).
Avatar użytkownika
ezaq
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 613
Dołączył(a): 2009-03-28, 20:30
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Postprzez alkonauta » 2013-06-11, 16:43

A ja nie potwierdzam zalogowania sie do Aero2 z karty play. Probowalem sie recznie wbic do plus 3G, przez chwile potrzymalo na 3 kreskach zasiegu po czym przerzucilo do 2 kresek 2G. Kumpel z telefonem w plusie mial zasieg 3g w tym samym miejscu.
alkonauta
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 244
Dołączył(a): 2011-06-25, 14:06
Lokalizacja: internet

Postprzez Taczian » 2013-06-12, 09:21

CZESLAW86 napisał(a):Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.


Pytanie czysto techniczne, jakim kodem włączyć only WCDMA 900 w SGS2? Mam Androida w wersji JB. Kody serwisowe, które znam, działały tylko pod GB i ICS.

Pozdrawiam!
Avatar użytkownika
Taczian
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 168
Dołączył(a): 2010-02-26, 21:08
Lokalizacja: z Poznania

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości