Telekomunikacja jak na dłoni






[Play] Karta Play Fresh loguje się do sieci Aero2?

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: Kaczy, thonka, Pawrzes, darkangel, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

 

Postprzez djkarateka » 21 maja 2012, o 19:05

Z karty O2-Cz na Aero2 tylko transmisja danych poszła, a przy wykonaniu połączenia telefonicznego zrzucało Mnie do sieci Plus, na Play Fresh było tak samo
djkarateka
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 114
Dołączył(a): 10 lis 2011, o 17:55
Lokalizacja: Katowice/Brno
Model telefonu: Huawei E5832 / Iphone 4S / IPAD 3
Sieć: Play/O2 CZ

 

Postprzez Claudec » 21 maja 2012, o 20:16

Ja próbowałem i nie potrafię się zalogować do Aero2 z karty PF ale nic z tego nie wyszło.
Claudec
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 17 paź 2008, o 12:04
Lokalizacja: Łaziska Górne
Pochwały: 5
Model telefonu: Samsung Galaxy S IV
Sieć: PLAY na karte Lubie To

 

Postprzez aquick » 21 maja 2012, o 23:15

Dziś mając kartę z O2-cz spotkało Mnie zaskoczenie, czeska karta Sim zalogowała się do sieci Aero2 czyżby mieli już podpisane umowy roamingowe?


Jak tylko będę mieć okazję (odpowiedni telefon, który wyszuka Aero), to spróbuję zalogować się na ręcznym do Aero kartą Vodafone i kartą Play. Spróbuję wykonać, odebrać połączenie, SMS i połączyć się z internetem. Chociaż mam mieszane odczucia odnośnie zalogowania :?.
Obrazek
aquick
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 390
Dołączył(a): 24 sie 2011, o 21:50
Pochwały: 11
Model telefonu: DUALSIM - Prestigio MultiPhone 3404 DUO
Sieć: heyah + Vodafone CZ [Roaming ke karte na den]

 

Postprzez Kryniczanin » 22 maja 2012, o 08:59

Nic nadzwyczajnego. Mi Virgin w 1 dniu dostępu Plusa logował się do Aero. Wszystko działa.
Pasjonatów Kolei zapraszam na

http://kolejowe-sprawy.pl
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1442
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: Nokia
Sieć: W4 i dziewica

 

Postprzez djkarateka » 11 cze 2012, o 17:17

Sprawdzałem w innych lokalizacjach w Polsce, telefon loguje się do sieci Aero2 nawet na Nokii N95 ale wyrzuca po 4 minutach do sieci Plus, mam ustawioną etykietkę, czyli logowanie na innym rejonie Polski jest też możliwe

[ Dodano: 2012-10-28, 15:30 ]
Karta czeskiego Vodafona i o2 logują się do sieci Aero2 przy wybranym sztywnie UMTS 900 Mhz pokazują nazwę obecnie zamiast Aero2 Plus roaming
djkarateka
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 114
Dołączył(a): 10 lis 2011, o 17:55
Lokalizacja: Katowice/Brno
Model telefonu: Huawei E5832 / Iphone 4S / IPAD 3
Sieć: Play/O2 CZ

 

Postprzez Pawrzes » 3 maja 2013, o 17:39

Na działce moja karta Play jest wpuszczana do UMTS900/HSPA+ przy ginącym zasięgu UMTS2100 gdy transmisja danych się zawiesza.
Moment handoveru Plus > Aero2 na wykresie:
Obrazek

Przez Aero2 transmisja danych działa bezbłędnie, widoczna nośna w czasie zalogowania:
Obrazek

Ale po kilku minutach karta zostaje wyrzucona na GSM900/EDGE Plusa...
Pozdrawiam
Pawrzes
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1671
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Prestigio MultiPad Ranger 8.0 3G _ Nokia E5-00 _ N97 i inne
Sieć: PLAY _ Virgin Mobile _ Lycamobile _ T-Mobile _ Orange

 

Postprzez Krystian_4G » 7 maja 2013, o 15:06

Niestety u mnie karta sim Play niema dostępu do Aero2
Krystian
Krystian_4G
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 22:35
Lokalizacja: Żory
Model telefonu: Nokia 2730
Sieć: Play, Plus, Orange, T-Mobile, Aero2

 

Postprzez Spacedust » 26 maja 2013, o 00:37

Moja karta zagraniczna Mobilka po wybraniu Plusa loguje się do sieci Aero 2.

Sygnał od -63 dBm do -77 dBm, podczas gdy zwykły UMTS2100 Plusa ma -85 do -96 w tej samej lokalizacji czyli jest super ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1487
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone 5S 32GB Gold - Huawei E3276
Sieć: PLAY

 

Postprzez Pawrzes » 7 cze 2013, o 16:09

W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest. Natomiast tam gdzie jest śladowy lub nie istnieje zasięg UMTS2100 mój telefon sam loguje się do Aero2.
Działają połączenia głosowe, SMSy ale... nie działa transmisja danych. Próba wysłania MMSa lub połączenia z internetem powoduje wylogowanie telefonu z tej sieci.
Pozdrawiam
Pawrzes
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1671
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Prestigio MultiPad Ranger 8.0 3G _ Nokia E5-00 _ N97 i inne
Sieć: PLAY _ Virgin Mobile _ Lycamobile _ T-Mobile _ Orange

 

Postprzez Kryniczanin » 7 cze 2013, o 17:23

U mnie nie wchodzi.
Pasjonatów Kolei zapraszam na

http://kolejowe-sprawy.pl
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1442
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: Nokia
Sieć: W4 i dziewica

 

Postprzez CZESLAW86 » 7 cze 2013, o 22:42

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest. Natomiast tam gdzie jest śladowy lub nie istnieje zasięg UMTS2100 mój telefon sam loguje się do Aero2.
Działają połączenia głosowe, SMSy ale... nie działa transmisja danych. Próba wysłania MMSa lub połączenia z internetem powoduje wylogowanie telefonu z tej sieci.


Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.
CZESLAW86
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): 13 maja 2011, o 08:09
Lokalizacja: 26006

 

Postprzez Pijo » 7 cze 2013, o 23:15

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest.


CZESLAW86 napisał(a):Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.


U mnie zalogowało jedynie przy pierwszej próbie i po kilku sekundach wyrzuciło. Następne próby bez powodzenia. lG P500 z wymuszonym U900. LAC 19002, CID 39516, rnc 1
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1093
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze
Pochwały: 49
Model telefonu: Moto G
Sieć: RBM NoLimits 2GB

 

Postprzez ezaq » 9 cze 2013, o 08:35

Pawrzes napisał(a):W Warszawie i okolicach po zmianie LAC 50001 na 19001 bez problemu można zalogować się do UMTS900 wymuszając nośną 2963 w FieldTest.

Potwierdzam. Sprawdziłem i karta Playa zalogowała mi się do stacji Aero2 (LAC 19001 CID 58275 RNC 1104) przy wymuszonej nośnej 2963. Działały połączenia i kody USSD (tylko te usługi sprawdziłem).
ezaq
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 627
Dołączył(a): 28 mar 2009, o 21:30
Lokalizacja: Puławy/Wrocław
Pochwały: 65
Model telefonu: Nokia 6630, Nokia E63, Samsung Galaxy SII
Sieć: Orange (NOG), mBank mobile (19gr), Play (Fresh), Aero2

 

Postprzez alkonauta » 11 cze 2013, o 17:43

A ja nie potwierdzam zalogowania sie do Aero2 z karty play. Probowalem sie recznie wbic do plus 3G, przez chwile potrzymalo na 3 kreskach zasiegu po czym przerzucilo do 2 kresek 2G. Kumpel z telefonem w plusie mial zasieg 3g w tym samym miejscu.
alkonauta
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 245
Dołączył(a): 25 cze 2011, o 15:06
Lokalizacja: internet
Pochwały: 1

 

Postprzez Taczian » 12 cze 2013, o 10:21

CZESLAW86 napisał(a):Niestety nie mogę potwierdzić. Po zalogowaniu "Tylko połączenia alarmowe". SGS2, karta OneSIM. LAC: 19001, CID: 5855(4), RNC: 1104.


Pytanie czysto techniczne, jakim kodem włączyć only WCDMA 900 w SGS2? Mam Androida w wersji JB. Kody serwisowe, które znam, działały tylko pod GB i ICS.

Pozdrawiam!
Taczian
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 193
Dołączył(a): 26 lut 2010, o 22:08
Lokalizacja: z Poznania
Pochwały: 3
Model telefonu: i9100
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Marcin87 i 4 gości