• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #178256  autor: Amber242
 28 kwie 2007, 16:15
Wszedłem niedawno w posiadanie drogą kupna słuchawki bluetooth BH-800 (na tej aukcji: Nokia BH 800 Srebrna Ultralekka). Towar prędziutko zapłaciłem, odebrałem i przeżyłem szok: była to najgorzej wykonane urządzenie Nokii jaki widziałem w życiu: nierówne elementy, luźny przełącznik głośności... Co więcej, w zestawie znajdowała się stara ładowarka z przejściówką na nowe, małe gniazdo, zamiast miniaturowej ładowarki jaka jest w zestawie oryginalnym. Instrukcja obsługi całkiem poprawna, oprócz tego, że po dokładnych oględzinach wyszło, że jest to skan oryginału (widać to po krawędziach czcionek).

Zacząłem szukać w sieci i znalazłem takie coś: Nokia BH-800 fakes
Zacząłem porównywać z moim egzemplarzem i oczywiście: dioda świeci inaczej, napis NOKIA na obudowie jest inny i najważniejsze: zgłasza się jako "BH800", zamiast "Nokia BH800".

Sprzedawca nawet za bardzo się nie wykręcał i oddał mi pieniądze, ale postanowiłem, jako uczciwy obywatel, powiadomić firmę NOKIA o tym fakcie i tu przeżyłem szok drugi: Dzwoniłem na infolinię, gdzie miła pani powiadomiła mnie, że nie jest w stanie mi pomóc, że mam się udać do salonu Nokii. W mojej miejscowości nie ma firmowego salonu Nokii, więc takie rozwiązanie mnie nie interesowało. Napisałem więc odpowiednie pismo poprzez formularz dostępny na stronie internetowej Nokii, na które o dziwo dostałem odpowiedź:

"Witamy w Dziale Obsługi Klienta Nokia,

W przedstawionej przez Pana sprawie prosimy o kontakt z Nokia Poland
ul. Sienna 73
00-833 Warszawa
tel. (022) 821 82 10
fax. (022) 821 80 99"

Wielu dało by sobie w tym momencie spokój, ale ja, naiwny, dalej myślałem, że NOKIA jest jednak zainteresowana zwalczaniem podróbek swojego sprzętu w Polsce. Zadzwoniłem więc pod podany numer, gdzie spotkałem się oczywiście totalną olewką. Jedyne co była mi w stanie zaoferować kolejna pani po drugiej stronie linii telefonicznej, to telefon do kancelarii prawnej obsługującej Nokię Polska... W tym momencie powiedziałem sobie "dość"!

To firmie NOKIA powinno zależeć na tym, żebym rynek na którym operuje był wolny od podróbek własnego sprzętu! To NOKIA powinna wykazać niezwłocznie i skutecznie zainteresowanie sprawą, aż do jej ostatecznego wyjaśnienia!

Ja w każdym razie od teraz będę wystrzegać się kupowania akcesoriów ze znakiem NOKIA i Wam też to szczerze radzę!!!

RYNEK JEST PEŁEN PODRÓBEK, A NOKIA POLSKA MA TO TOTALNIE GDZIEŚ!!!
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 21:16 przez Amber242, łącznie zmieniany 2 razy.

#178286  autor: robek23
 28 kwie 2007, 17:38
To jest dzisiejsza Europa - panuje chiński towar. No ale Nokia tak o sobie tego zrobić nie może. W Finlandii powstaje więcej telefonów jak i akcesoriów, wątpie że chociaż jeden powstał w Polsce :) A Pani która odebrała telefon pewnie myślała o tym samym co ja napisałem - że jesteśmy bezradni.. Nie wiem, może sie myle ale to jest moje zdanie

#178352  autor: MateuszG_2005
 28 kwie 2007, 20:49
Plus dla Ciebie za taką inicjatywę i mam nadzieję, że jednak się nie poddasz, a i że przeprosisz się z Nokią (przy okazji aukcja została już usunięta przez allegro, chyba jednak ktoś działa przeciw propagowaniu podróbek ;))

Obrazek
Obrazek

#178359  autor: Amber242
 28 kwie 2007, 21:16
Nie, aukcja dalej jest, coś było nie tak z URL do aukcji, ale poprawiłem.

#178387  autor: MateuszG_2005
 28 kwie 2007, 23:43
A rozmawiałeś z innymi osobami, którzy wygrali aukcję?Są zadowoleni z zakupu? Może tylko na Ciebie trafiła ta "podróbka"

Obrazek
Obrazek

#178424  autor: Krisu6230i
 29 kwie 2007, 09:39
czego ty oczekujesz? ze beda sie ganiac ze sprzedawcami na allegoro? a coz to za kanal dystrybucji produktow nokia, gdyby to byl salon era albo jakis ponkt nokia poland to reakcja bylaby natychmiastowa, a tak to szkoda ze ci nie powiedzieli ze jak sie chce miec pewnosc oryginalnosci to sie kupuje 2 razy drozszy zestaw na stoisku nokia w empiku :twisted:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#178900  autor: Wiedziu
 30 kwie 2007, 18:29
jestem zszokowany ,(tym razem jednak to nie była inicjatywa Fanboyów S i SE żeby sprzedać taki produkt :-D ).Jakbym tak kupił jakąś słuchawkę SE i doszedł do wniosku jak Ty to bym chyba nogi z d... sprzedającemu powyrywał.Negatyw to w tym wypadku najlżejszy wyrok.

Redaktor na portalu http://next-game.pl odpowiedzialny za PlayStation 3 i Androida.
 #185698  autor: IAMTHE1
 23 maja 2007, 10:39
Witam wszystkich!

Chciałem poinformować, iż wypowiedź na samej górze jest w 100% prawdziwa. Niestety jestem jednym z tych, którzy nacięli się na okazję. Na szczęście jest coś takiego jak paragraf, który zakazuje sprzedawania podróbek, a w szczególności wprowadzania w błąd kupującego (przez cały czas sprzedawca mówił że to w 100% oryginał, chociaz pokazałem mu nie tylko ta stronkę i to forum, ale także wymieniony powyżej artykuł o podróbkach. Fakt, że po angielsku, ale zdjęcia są - że tak powiem - w uniwersalnym języku).
Słuchawkę kupiłem, sprawdziłem i jest to na MILIARD procent podróbka! Aktualnie jestem w fazie oczekiwania na kasę od sprzedającego. Dzięki pracy w kancelarii prawnej wiem co i jak załatwić i jeżeli będzie jakiś problem ze zwrotem kaski, to przejadę się po paragrafach i sprzedawca będzie miał "ciepełko". Mam nadzieję, że nie dojdzie do czegoś takiego. Po co komuś bez sensu robić kłopoty.

Ciekawe tylko jest, że mnóstwo innych osób umieszcza aukcje z takimi właśnie "perełkami", a administracja Allegro nic nie robi. Zwracam uwagę, że wystawianie "podróbek" jest zabronione regulaminem Allegro! Towary takie znajdują się w dziale "zakazane". Sprzedający znaleźli sposób na niewygodne pytania i rzadko kiedy wstawiają zdjęcia rzeczywiście sprzedawanego towaru. Jedyne co można znaleźć, to oklepane grafiki ze strony Nokii. Gdy pytam o zdjęcia towaru, jedynie niektórzy się odzywają... Nie ma to jak "BEZPIECZEŃSTWO Z ALLEGRO"...

Wstawię tu wyniki moich działań - tak dla przyszłych "frajerów", którzy jeszcze mają złudzenia iż cokolwiek jest za darmo i że cenę płaci się wyłącznie w pieniądzach...

Tak poza tym, to chciałbym podziękować Panu, który pokazał mi to forum i dzięki któremu wiem, że jest o co walczyć. Z nazwiska nie wymienię, natomiast On będzie wiedział o kogo chodzi.
Dziękuję.

Pozdrowienia dla Czytelników!
Nie dajmy się robić w "romana". ;-) :-D

====
26-05-2007

Wczoraj zobaczyłem, iż odebrał odesłana przeze mnie przesyłkę. Pieniążki znajdują się w drodze na moje konto. Ponad miesiąc czasu czekałem na słuchawkę i w końcu musiałem ją odesłać... Niefajnie... :-(
Szkoda że na Allegro jest tylko 250 znaków na negatywa... :-(

Nic to, nauka zawsze kosztuje...

Pozdrawiam i szukam ORYGINALNEJ słuchaweczki, a nie jakiś "okazji".

====
27-05-2007

No i historia ma swój kres... Wymieniliśmy się z "burakiem" negatywami, obrzuciliśmy błotem - on wyimaginowanym, ja jak najbardziej uzasadnionym - i "life goes on"... Zastanawiam się tylko czy robić sobie i jemu zajęcie w prokuraturze. Całą korespondencję mam, zdjęcia są, a może nawet coś więcej się znajdzie, bo nie tylko mailem się kontaktowaliśmy... :wink:
Ostatnio zmieniony 27 maja 2007, 23:39 przez IAMTHE1, łącznie zmieniany 2 razy.

#185722  autor: RobertX
 23 maja 2007, 12:01
Amber242 pisze:Co więcej, w zestawie znajdowała się stara ładowarka z przejściówką na nowe, małe gniazdo, zamiast miniaturowej ładowarki jaka jest w zestawie oryginalnym.
To akurat mnie nie dziwi bo Nokia stosuje w sluchawkach specjalne wejscia, mniejsze od standardowych ale wieksze od tych nowych. Nie oplacaloby sie robic specjalnych ladowarek dlatego dodawali przejsciowke. Dopiero w najnowszych modelach stosuja to malutkie ;)

#185758  autor: Forest
 23 maja 2007, 15:09
Może Nokia wypuszcza ze swojej fabryki takie "podróbki" aby sobie wiecej zarobić ;-)

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#185795  autor: reanimator
 23 maja 2007, 17:22
body pisze:Może Nokia wypuszcza ze swojej fabryki takie "podróbki" aby sobie wiecej zarobić ;-)
Ja myśle ze nokia tak nie robi tak samo jak było z nokią N100 albo podróbkami samochodzów które widziałem chińczycy nie przestana podrabiac telefonów i samochodów dopłuki władze nie podejmą przeciwko temu zadnych działań większość polaków jest naiwna i kupuje za 300zł podróbke wartą conajmniej 20zł na stadionie dziesięciolecia i potem niema co z tym zrobić

#185842  autor: IAMTHE1
 23 maja 2007, 19:38
RobertX pisze:
Amber242 pisze:Co więcej, w zestawie znajdowała się stara ładowarka z przejściówką na nowe, małe gniazdo, zamiast miniaturowej ładowarki jaka jest w zestawie oryginalnym.
To akurat mnie nie dziwi bo Nokia stosuje w sluchawkach specjalne wejscia, mniejsze od standardowych ale wieksze od tych nowych. Nie oplacaloby sie robic specjalnych ladowarek dlatego dodawali przejsciowke. Dopiero w najnowszych modelach stosuja to malutkie ;)
Witam!

Powiem tyle - mnie dziwi. Mam Nokie 6131 i ładowarkę do niej. Może zaskoczę Kolegę, ale jest w telefonie malutkie wejście ładowarki, dokładnie takie samo jak w słuchawce BT. Już nawet nie wspomnę, że w instrukcji obsługi załączonej do podróbki była wymieniona inna ładowarka niż ta którą dostałem. Ładowarka od mojego fonika pasowała idealnie do słuchawki BT. :-D

Tym razem zamiast szukać okazji na Allegro posiłkuję się czymś takim jak CENEO. Może bardziej mi wyjdzie na zdrowie.

Pozdrawiam!

#185866  autor: Big_easy
 23 maja 2007, 22:01
Allegro wręcz kwitnie od podrobionych towarów, ale po opisach towarów czasem nie idzie się zorjętować czy towar jest orginalny, czy to chinska podróbka o marnej jakości. Sprzedawcy zachwalają 100% orginał, najgorsze jest to że nigdy nie wiadomo czemu tak tanio, czy porostu widzimy podróbkę, może trafiliśmy na super promocję, wyprzedaż, czy towar z kradzieży, lub co jeszcze gorsze aukcja to jede wielki "WAŁ" i w ogóle nie otrzymamy zakupionego przedmioty, bo w ogole nie istniał. Czasem warto się przejść do najbaliższego sklepu i zobaczyć tam ceny, często bywają porównywalne z tymi z serwisu aukcyjnego a mamy wszytko szybciej i bardzie pod ręką. Jak by nie było Allegro i inne serwisy aukcyjne cieszą się coraz większą popularnością i coraz więcej ludzi z nich kożysta. Allegro jest w top 100 najczęściej odwiedzanych stron na świecie, o czymś to świadczy...

#186055  autor: RobertX
 24 maja 2007, 17:37
IAMTHE1 pisze:Może zaskoczę Kolegę, ale jest w telefonie malutkie wejście ładowarki, dokładnie takie samo jak w słuchawce BT.
Hmm, to do mnie??? Pewnie,ze mnie nie zaskoczysz bo przeciez napisalem, ze TERAZ Nokia stosuje juz identyczne wejscia, a jeszcze 1-2 lata temu bylo inaczej. A jaka masz ta sluchawke?? Ja kupilem sluchawke 1,5 roku temu i mam jeszcze stara ladowarke z przejsciowka.

#186116  autor: IAMTHE1
 24 maja 2007, 21:00
Pisałem o Nokii BH-800 kilka postów wyżej.
Półtora roku temu ich chyba jeszcze nie było, ale z tymi wiadomościami o przejściówkach, to mnie zaskoczyłeś. Może sam masz jakąś "podróbkę" :roll:

#186117  autor: RobertX
 24 maja 2007, 21:05
Nie pamietam modelu ale kupilem w salonie Nokii :)

[ Dodano: 2007-05-24, 21:24 ]
Zobacz np TA aukcje...

To jest starsza sluchawka i ma ladowarke AC-3 a Ty masz AC-4

#186645  autor: IAMTHE1
 26 maja 2007, 19:50
RobertX pisze:Zobacz np TA aukcje...
Coż... powiem tylko że JUŻ nie ufam ludziom którzy na aukcję wystawiają tylko zdjęcia ze stronki Nokii... A w szczególności tym, którzy zapewniają że to ORYGINAŁ, nie pokazując towaru... Masakra!

#186673  autor: reanimator
 26 maja 2007, 22:29
Dobra rada nigdy nie kupujcie telefonów oraz akcesoriów na allegro taniej lepiej dać pare złoty wiecej i mieć święty spokój i nie martwić sie o to czy towar bedzie lewy czy tez nie

#186711  autor: Big_easy
 26 maja 2007, 23:59
reanimator pisze:Dobra rada nigdy nie kupujcie telefonów oraz akcesoriów na allegro taniej lepiej dać pare złoty wiecej i mieć święty spokój i nie martwić sie o to czy towar bedzie lewy czy tez nie
Pare złotych, jeżeli chodzi o akcesoria i telefony to Allegro w porównaniu do komisów i sklepów jest kilkanaście razy tańsze! Ja osobiście jeżeli chodzi o GSM to kupuję tylko i wyłącznie na allegro bo jest to opłacalne dla mnie. Wiekszość akcesoriów i telefonów jest o połowę tańsza niż gdzie indziej, nie chodzi tu o tylko markowe akcesoria ale ogólnie. Jeśli masz pieniądze to spoko, kupuj akcesoria i telefon w salonie NOKI ale mnie nie stać co nie znaczy że nie będe mógł mieć identycznego sprzetu co ty, tylko żę powiedzmy o połowę taniej co nie znaczy że jest lewy czy terefny.

#186832  autor: pantera
 27 maja 2007, 15:34
Big_easy pisze:
reanimator pisze:Dobra rada nigdy nie kupujcie telefonów oraz akcesoriów na allegro taniej lepiej dać pare złoty wiecej i mieć święty spokój i nie martwić sie o to czy towar bedzie lewy czy tez nie
Pare złotych, jeżeli chodzi o akcesoria i telefony to Allegro w porównaniu do komisów i sklepów jest kilkanaście razy tańsze! Ja osobiście jeżeli chodzi o GSM to kupuję tylko i wyłącznie na allegro bo jest to opłacalne dla mnie. Wiekszość akcesoriów i telefonów jest o połowę tańsza niż gdzie indziej, nie chodzi tu o tylko markowe akcesoria ale ogólnie. Jeśli masz pieniądze to spoko, kupuj akcesoria i telefon w salonie NOKI ale mnie nie stać co nie znaczy że nie będe mógł mieć identycznego sprzetu co ty, tylko żę powiedzmy o połowę taniej co nie znaczy że jest lewy czy terefny.

wszystko oki, ale jak kupujesz tańsze, to nie oznacza to że ma to być podróbką produktu oryginalnego ...
tracą na tym wszyscy, producencie, a przede wszystkim kupujący, bo tak na prawde nie wiesz czy Ci to nie zepsuje telefonu, a gwarancji z nikąd - nikt Ci jej nie uzna
jeśli już podróbka, to niech to się nazywa Nika czy Nioka ale niech będzie o tym wiadomo