Telekomunikacja jak na dłoni






Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez piotrzet » 21 lip 2018, o 20:37

Planują u mnie w końcu robić światłowód z Orange i teraz mam kilka pytań.
Po pierwsze czy ktoś wie od czego to zależy jaką maksymalną prędkość będzie można wykupić? W sensie czy w każdej lokalizacji, w której jest można wybierać 600 Mb/s?
Po drugie router, który jest w ofercie faktycznie po WiFi daje osiągnąć prędkości np 300 Mb/s czy 600 Mb/s? Jeśli nie to jaki sprzęt trzeba by kupić? Cena nie ma znaczenia ważne, żeby po stronie routera była wszystko na max.
Po trzecie jak jest z awaryjnością tej usługi i czy prędkości, które są deklarowane są bez problemu osiągane?
Po czwarte czy można wykupić sam światłowód bez żadnych telefonów, tv itp?
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2673
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez iphoneski » 21 lip 2018, o 20:54

Możesz kupić sam net, nie musisz brać dodatków, ale ja bym się nad tym zastanawiał bo czasem w promocjach tv możesz za grosze wyrwać, najwyżej postawisz, niech stoi.
Co do awaryjności pytałem kumpla, który to ma i jest zadowolony - dzieciaki grają, oglądają, on cieszy oko oglądając materiały w 4K na nowym tv na tym necie, znaczy działa.
Router da radę o ile wybierzesz sieć 5 GHz zamiast 2,4, No i oczywiście musisz mieć dobre karty w komputerach które to ogarną.
Czy jest jakieś ograniczenie co do prędkości to ci nie powiem bo po prostu nie wiem, ale światłowód raczej nie ma ograniczeń, także jak już ci podciągną to powinni dać Max.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez piotrzet » 21 lip 2018, o 21:26

Niby powinno być max a jednak patrzyłem i niektóre lokalizacje mają max 300 Mb/s do wyboru, a nie 600 Mb/s i zastanawiam się czy też nie może być tak że jedyną opcją może być tylko 100 Mb/s. Bo mnie najlepiej satysfakcjonowałaby opcja 300 Mb/s. A i jesteś pewny, że ten router co dodają to da radę na tych 5 GHz wyciągnąć 300 Mb/s bez problemu?
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2673
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez VIP-Card » 21 lip 2018, o 21:35

Musisz mieć najwyższej klasy sprzęt. Ja mam AC1200 zarówno w kompie jak i w routerze a "ledwie" wyciskam 260mbit zarówno po WiFi jak i po kablu bo przy tej prędkości kończy się procesor w routerze.
Obrazek
Co do światłowodu ograniczenie go do 300 a tym bardziej do 100mega nie ma najmniejszego sensu. Wkładki 10G i 1.25G są w zasięgu przeciętnego zjadacza chleba (~50zł za stronę) więc OLT (urządzenie "nadające" do klientów po światłowodzie) zwykle dysponuje dosyłem 10G lub X * 10G.

Jedyna refleksja jaka mnie nachodzi to zbyt duży split zastosowany na ostatniej mili (abonenckiej) np 1:128 niepozwalający dać 600mega.
VIP-Card
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 310
Dołączył(a): 21 sie 2012, o 13:17
Lokalizacja: Poznań

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez piotrzet » 21 lip 2018, o 21:38

Tak wiem, wiem. A jakiego routera ty używasz? Tzn to jest Asus RT-AC1200? Tak jak mówię mogę dać nawet za sprzęt 500zł byleby po Wifi dało wyciągnąć te 300 Mb/s, bo z tego co słyszałem nawet te droższe TpLiniki mają problemy, że osiągnąć 300 Mb/s, a teoretycznie powinny dać radę. Ze sprzętem, który mam w domu nie będzie problemu jeśli chodzi o prędkości.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2673
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez iphoneski » 21 lip 2018, o 22:05

300 Mb/s raczej musi być na wejściu bo dawać tylko 100 kładąc światło to byłby śmiech na sali. Ten kolega, który to ma kupił do 100 Mb/s także nie powiem czy wyciągnie 600, ale w okolicach 300 powinien dać radę.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez Vieslav » 22 lip 2018, o 11:31

Mam światłowód 300mb/s. Nie używam dodatkowego sprzętu, tylko Funboxa 3.0 i karty sieciowej wifi AC750. Przez jedną ścianę, czyli brak max zasięgu, na 5Ghz wyciągam jakieś 200-250 mb/s (najczęściej w okolicach 200mb/s). Jeśli chcesz wszystko na maxa to dobry ruter, dobra karta sieciowa oraz dobre anteny to podstawa. U mnie jest różnica kilkunastu mb/s po przesunięciu funboxa o kilka cm.
Możesz brać sam światłowód bez tv i innych usług.
Jeśli chodzi o awaryjność, to w ciągu roku raz musiałem przywrócić w funboxie ustawienia fabryczne. Taka ciekawostka - konfiguracja pobiera się sama.
Vieslav
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4273
Dołączył(a): 9 sie 2006, o 09:11
Lokalizacja: 0-81
Pochwały: 127
Model telefonu: Motorola Moto G5
Sieć: Orange, Play

Re: Kilka pytań odnośnie światłowodu Orange.

Postprzez piotrzet » 26 lip 2018, o 10:25

Jednak okazuje się, że ograniczenia co do prędkości są. U mnie w mieście max co można dostać to 300 Mb/s. Informacja z mapki Orange.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2673
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile


Powrót do Sprawy techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości