Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 18 lip 2018, o 17:52

Ale jaja. Brak U900 zarówno w O jak i Tm?
Może nowe zakresy wymagają jakiejś nowej koordynacji z Czechami...?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk_ » 18 lip 2018, o 18:49

Tak, w obu sieciach brak U900. Dopisałem w btsearch na tych stacjach że U900 jest offair.
Zapewne kolizja z Czechami. W ogóle to trudny teren dla opów...

Przy granicy słowackiej (przynajmniej Zwardoń, trójstyk) rozdział bez problemów dla obu sieci.
Patryk_
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 880
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:05
Lokalizacja: Beskid Mały
Pochwały: 39
Model telefonu: rozmaite
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 18 lip 2018, o 20:23

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 18 lip 2018, o 23:57

To już może przy granicy z Czechami lepiej trzeba było jechać na wspólnej nośnej 3064 niż wyłączać całkiem pamso U900? No chyba, że taka sytuacja nie potrwa długo, ale wiadomo jak to jest z uzgadnieniami międzynarodowymi...
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dominikm27 » 19 lip 2018, o 09:43

Ktoś się orientuje jak wygląda realny zasięg TM w Mucznem (Bieszczady)? Jakie pasma działają? To sam koniec świata :)
dominikm27
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 10 sie 2017, o 11:05

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk_ » 19 lip 2018, o 10:14

Warto zobrazować, na jakim obszarze wyłączono U900 - nie tak jak na wschodzie 30 km od granicy, tylko w najbliższym sąsiedztwie:
https://www.dropbox.com/s/ewhe8cw61trq9 ... 0.jpg?dl=0

Np. Stacje Cieszyn Przeplińskiego i Stawowa posiadają pełne 3 sektory U900, ponadto wszędzie jest 2100, poza wspomnianą Leszną Górną.

Ciekawe jak to wygląda na o wiele mniej zurbanizowanym odcinku granicy dalej na zachód.
Patryk_
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 880
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:05
Lokalizacja: Beskid Mały
Pochwały: 39
Model telefonu: rozmaite
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez RobsonRZN » 19 lip 2018, o 10:28

No to Kotlina Kłodzka będzie na wyspowym 3G, nie mówiąc już o Bogatyni.
RobsonRZN
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 89
Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 12:05
Lokalizacja: WMA
Model telefonu: Huawei Mate 10 Pro
Sieć: Orange, Plus, Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 lip 2018, o 11:55

Nie wyciągałbym takich pochopnych wniosków. Sytuacja, o której pisze @Patryk_ dotyczy stacji cieszyńskich znajdujących się dosłownie na granicy z Czechami. Kawałek dalej od granicy i osobne U900 już jest (nadal w Cieszynie).
Kłodzko, Polanica Zdrój - normalnie funkcjonujące rozdzielone U900, sprawdzałem w zeszłym miesiącu. Dalej nie jechałem.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk_ » 19 lip 2018, o 12:25

Dokładnie. Poza tym w Kotlinie Kłodzkiej nie brak naturalnych przeszkód dla sygnału na granicy, a teren przygraniczny jest o wiele mniej (delikatnie rzecz ujmując...) zurbanizowany po obu stronach.

Natomiast w worku żytawskim faktycznie przy samej granicy może faktycznie wyniknąć podobna sytuacja jak w Cieszynie.
Patryk_
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 880
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:05
Lokalizacja: Beskid Mały
Pochwały: 39
Model telefonu: rozmaite
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 lip 2018, o 19:12

W Centrum Handlowym M1 w Poznaniu odpalono LTE1800/LTE2100 T-Mobile/Orange ;-) Z zewnątrz przebija LTE2600 z tej stacji: http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.php?idlok=M1-I

Zdaje się, że to T-Mobile odpalił sobie piko w okolicach ich salonu, bo numeracja jest ich, a Orange miał po prostu maszt zewnętrzny.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 19 lip 2018, o 20:54

Nowa stacja T-Mobile na Morskim Oku:

Obrazek

https://twitter.com/TMobilePolska/statu ... 4043691008
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4054
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 lip 2018, o 20:58

Najśmieszniejszy jest hasztag #wcześniejniżorange
Czyżby jakieś kompleksy? :P
Jak dzieci, jak dzieci... :lol:
A za stację brawa. Ciekawe, co tam uruchomili.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 19 lip 2018, o 21:52

A Orange ile będzie zwlekać z korzystaniem ze stacji? Tydzień, miesiąc, kwartał, rok? :P
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 lip 2018, o 22:05

Tydzień, miesiąc, kwartał, rok :-)
Póki co nawet z pozwolenia nie da się wywnioskować, co tam może świecić, bo pozwolenia jeszcze brak.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 20 lip 2018, o 13:49

Jeśli chodzi o ten nadajnik to według BOK obsługuje tylko częstotliwości GSM. Jeśli potrzeba wstawię ss emaila.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2639
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: JFK2016 i 16 gości