Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 17 lip 2018, o 23:09

Dwie ciekawostki przyrodnicze:

- wiejska stacja ex-Era w Miałach: do tej pory G/D U900 U2100 T!/O! L1800 N!, obecnie +L800 T!, +(nic) O! - czyli jakby znów czerwony długopis prezesa Fallachera ;-)

- zdecydowanie miejska stacja ex-Era przy ul. Strzyżowskiej w Poznaniu: +L2100 T!/O!, ale L1800 nadal wspólne N! na 1798

:-D
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 336
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 17 lip 2018, o 23:26

No to ja tylko dzisiaj zauważyłem w Łodzi, że Pan prezes pomarańczy skąpi pieniądze na L2600 na stacji Rudzka 135/137; brak L2600 w O na stacji Rudzka 33/35; Full wypas stacja dla T na Przyszkole a dla O zero, nic; stacja na Obywatelskiej 102 też jest tylko dla T-Mobile. To jest kpina, że operator z mniejszą bazą klientów ma lepiej wyposażone stacje, a większy posiadający większe potrzeby ogranicza środki na tak potrzebną rozbudowę...
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 18 lip 2018, o 04:01

lordbyd napisał(a):Jest kilku producentów - ostatnio panowie dźwigowcy montowali coś takiego http://www.inventia.pl/MT-512_Specjaliz ... a_wind.pdf

Dzięki. Czyli specjalistyczny sprzęt z chipsetem lutowanym, a nie mPCIe.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2350
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 18 lip 2018, o 06:49

Nie ma się co podniecac czerwonym długopisem zaraz po integracji sprzetu, trzeba to weryfikować o kilku, kilkunastu dniach. Chyba że BOK jasno twierdzi że nic nie bedzie

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1763
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 18 lip 2018, o 09:27

W Białymstoku na tych dwóch stacjach T bez L800 dla O BOK Orange cały czas twierdził, że nie ma na to planów. Dzień po otrzymaniu odpowiedzi podtrzymującej brak planów L800 dla O na tych stacjach pasmo zaświeciło wiec ja do odpowiedzi z BOK podchodzę z dystansem ;-)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez grzesk » 18 lip 2018, o 11:20

To samo we wspomnianym wcześniej Zelowie. BOK O! od kilku miesięcy odpisuje mi na zgłoszenia problemów z zasięgiem i transferami, że nie mają planów modernizacji na najbliższy rok na terenie gminy Zelów a parę dni temu pojawiło się L1800, plus rozdzielenie U900.
L1800 wspólne dla obu operatorów ale jest.
Więc BOK swoje a rzeczywistość to inna sprawa.
Inna sprawa czy ta zmiana w moim miejscu zamieszkania coś pomogła. Napewno jest inaczej ale czy lepiej...
grzesk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 27 sie 2017, o 14:28
Lokalizacja: łódzkie
Model telefonu: Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: nju, PLAY, Red Bull MOBILE

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 18 lip 2018, o 11:25

W BOK nie ma co pytać ani Orange ani T-Mobile już nie raz miałem taką sytuacje, że mówili, że nic nowego nie będzie, a tu jednak było i w odwrotną stronę to samo. Jeśli chodzi o te sieci to nie ma gdzie pytać kiedy jakaś modernizacja czy coś. Chyba tylko z forum można mniej więcej coś się dowiedzieć.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2698
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 18 lip 2018, o 12:17

Forum Plusa w tym względzie rządzi. Nie są idealni, zdarzają się im pomyłki, ale reszta nie ma nawet namiastki tego.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4475
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 18 lip 2018, o 12:24

Owszem. T-Mobile skoro im tak zależy na pozyskaniu nowych klientów powinien już coś takiego mieć. W końcu ostatnio poprawili obsługę na infolinii. Jest dużo lepiej niż było. Teraz w większości to kompetentne osoby, a nie jak kiedyś, że po 3-4 razy trzeba było dzwonić żeby trafić na kogoś "obeznanego"
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2698
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 18 lip 2018, o 15:57

harys napisał(a):Nie ma się co podniecac czerwonym długopisem zaraz po integracji sprzetu, trzeba to weryfikować o kilku, kilkunastu dniach. Chyba że BOK jasno twierdzi że nic nie bedzie

Informacja o Miałach była po "kilku, kilkunastu dniach" od "integracji sprzetu"... :-P
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 336
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 18 lip 2018, o 16:02

Warszawa, rondo ONZ. jeszcze wczoraj B3 było na 15Mhz

Obrazek
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 714
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 18 lip 2018, o 16:07

Uprzedziłeś mnie :P

A RSRP dla L2100 znów lepsze, niż dla L1800 ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4475
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 18 lip 2018, o 16:30

A jak w porównaniu do L800? :lol:

harys napisał(a):Nie ma się co podniecac czerwonym długopisem zaraz po integracji sprzetu, trzeba to weryfikować o kilku, kilkunastu dniach.

No jeśli jedni oszczędzają, bo uruchamiają jedno pasmo albo w ogóle to jednak jest czym. Tym bardziej, że są miejsca gdzie nie mają z tym problemu i rusza od razu, a gdzie indziej czeka się miesiącami.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 18 lip 2018, o 17:22

Jest patent na wymuszenie LTE800 na rozwiedzionych stacjach na automacie. Wystarczy włączyć tryb samolotowy na chwilę i po włączyć normalny z powrotem. Telefon zaloguje się z automatu do najniższej dostępnej technologii - jeśli jest LTE800 to do LTE800, jeśli nie ma to wpadnie do LTE1800.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4196
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk_ » 18 lip 2018, o 17:35

Na sajtach w bezpośredniej bliskości czeskiej granicy bez przeszkód terenowych (Cieszyn i okolice - zostały tylko 3 stacje na opłotkach tegoż miasta) po rozdzieleniu U900 wyłączono to pasmo. W Cieszynie to nie problem, ale już w takiej Lesznej Górnej zostało tylko 2G, mimo że jedyny sektor z UMTS900 był skierowany na terytorium Polski.
Patryk_
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 880
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:05
Lokalizacja: Beskid Mały
Pochwały: 39
Model telefonu: rozmaite
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 22 gości

cron