Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 17 lip 2018, o 15:49

Nawet 3CA nie ma, a co dopiero taki sprzęt. Niech wprowadzą chociaż coś z 3CA, bo na razie to kicha.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2703
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ppowski » 17 lip 2018, o 15:54

Co do agregacji i co za tym idzie wyższych prędkości pobierania to O i T raczej nie są tym zainteresowane i dlatego brak w ofercie routerów z CA, to tylko same "problemy" dla siec: większe obciązenie przekaźniką, bardzie skomplikowana konfiguracja, droższe anteny no i większe zużycie danych !! A jak brak popytu ze strony sieci to i brak routerów z CA - ja doliczyłem się 2-3 modeli z 3CA a z 4CA to wcale nie ma. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Agregacja pasma to sieciom jest potrzebna do marketingu i najchętniej to by ją zlikwidowali !!
ppowski
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): 12 gru 2013, o 13:31

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lip 2018, o 16:02

Baluu napisał(a):
Miałem przed sobą dwa telefony. T-Mobile i NJU. T-Mobile prawie zawsze logował się do np LTE 800 i miałem full zasięg i LTE, a Orange zmieniało się na UMTS...


Zakładam, że porównywałeś dwa identyczne telefony i obydwa były w trybie idle (czyli bez aktywnej transmisji typu streaming). Jeśli nie, następnym razem zamień karty i znów porównaj. Bo przy dwóch różnych telefonach to porównywanie jabłek do gruszek.
Tak, są rejony z różnicami w uruchomionych pasmach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4480
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 17 lip 2018, o 16:03

ppowski
Po pierwsze w ofercie Orange jak i T-Mobile są routery z CA i to kilka modeli, po drugie a od czego jest CA właśnie żeby zwiększyć pojemność sieci i do BTS mogło logować się więcej użytkowników i aby każdy z nich mógł swobodnie korzystać z internetu, po trzecie jak się doliczyłeś 2-3 modeli z 3CA to gratuluję, bo jest ich kilka razy więcej. Z 4CA są co najmniej 2 nie wspominając o telefonach gdzie większość obecnie modeli ma min 4CA a i są modele, które mają 5CA.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2703
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez MobileMaster » 17 lip 2018, o 16:31

piotrzet napisał(a):po trzecie jak się doliczyłeś 2-3 modeli z 3CA to gratuluję, bo jest ich kilka razy więcej

Tylko, że większość dostępna tylko na wolnym rynku i raczej ich cenny nie zachęcają do ich zakupów.

piotrzet napisał(a):nie wspominając o telefonach gdzie większość obecnie modeli ma min 4CA a i są modele, które mają 5CA.

Tylko kto kupi telefon z 4-5CA by wykorzystywać go jako router do LTE? Bo na samym telefonie i tak tych prędkości nie da się wykorzystać.
MobileMaster
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 282
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 17 lip 2018, o 16:37

A co ty oczekiwałeś, że sprzęt z 3CA czy 4CA będzie w cenie tego bez agregacji? Wiadomo, że wszystkie nowości są drogie tym bardziej, że 4CA mają najczęściej jeszcze modulację 256QAM. Co do prędkości, które się da czy nie T-Mobile do oferty internetu bez limitu danych wprowadził opcję ograniczenia prędkości także im to wszystko jedno czy sprzęt będzie 2CA czy 5CA. Zresztą jak kogoś stać na telefon, który ma 5CA to i na router z 4CA może sobie pozwolić ;)
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2703
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 17 lip 2018, o 18:44

UMTS900 z T-mobile wróciło w Przemyślu. Niestety jest dość mocno obciążone...
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 17 lip 2018, o 18:46

Łódź jest kolejnym miastem, w którym Orange oszczędza... Co prawda nie mam danych kiedy T-Mobile uruchomiło swoje pasma, ale np. ma oba nowe a w Orange żadnego albo jedno. Strach pomyśleć jakie różnicę są w większej ilości lokalizacji, bo sprawdziłem tylko kilka wybranych po drodze, które od dawna mają wymienione anteny a nowych pasm w Orange nie było widać.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 17 lip 2018, o 18:49

@muchakk - a jak sytuacja wyglada w przypadku U900 w Orange? Tak samo zapchane jak w T? O Plusie czytałem, że Ukraina robi swoje :-/
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 17 lip 2018, o 18:51

Jedyne w jaki sposób mogę przetestować O i T to z karty FOLX'a a wiadomo, że to średni test. Mam neta mobilnego z Orange ale wtedy już całkiem wyniki byłyby zakłamane. Jak chcesz to zrobię speedtest'a z obu sieci i tu wstawię.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 lip 2018, o 18:53

@muchakk - czy w U900 wymieniają się wreszcie u Ciebie lokalizacjami? W sensie: U900 Orange ze stacji T-mobile i na odwrót.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4480
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 17 lip 2018, o 18:56

Orange informowało mnie, że od początku lipca będzie nadawać zasięg UMTS900 z jednej z stacji T-mobile. Do tej pory było to nie możliwe więc prawdopodobnie wymiana jest. Sprawdzać tego nie sprawdzałem. Jak chcecie to mogę zalogować telefon do T i O (dualsim) porównacie mniej więcej jak to wygląda :).
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 17 lip 2018, o 19:01

Jak możesz to zrób, proszę, oba testy. Swoją drogą (patrząc na stopke) myślałem ze masz Orange BIZ do testów ;-)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 17 lip 2018, o 19:03

Z Orange BIZ został tylko internet mobilny tak jak pisałem. Dostałem ofertę przedłużeniową tak beznadziejną na telefon, że zrezygnowałem i przeniosłem numer do innej sieci. Zaraz zrobie testy i wstawię je tutaj.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 17 lip 2018, o 20:37

Orange:
Obrazek

T-mobile:
Obrazek
Netomonitor:
Obrazek


Widzę, że teraz T-mobile się odepchało :)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1090
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Huawei Ascend Mate7, Lenovo P2
Sieć: Plus Biznes, Orange BIZ

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: darekka i 8 gości