Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 29 cze 2018, o 20:41

Ogólnie LG na Snapdragonach mają całkiem niegłupie to Hidden Menu, więc również polecam, zwłaszcza, że pewnie przyzwyczaiłeś się do nakładki LG.
Sprawdź jeszcze czy interesujące Cię modele mają LTE Band 38 (2600 TDD) - myślę, że teraz już tak, ale np. G4 jeszcze nie miał.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 30 cze 2018, o 12:45

3G napisał(a):Sprawdź jeszcze czy interesujące Cię modele mają LTE Band 38 (2600 TDD) - myślę, że teraz już tak, ale np. G4 jeszcze nie miał.

Z tym że miał. G6 oczywiście też ma... ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 334
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez pakierhakierxd » 30 cze 2018, o 16:29

Większość to ma wyjątek niektóre Xiaomi i jakieś egzotyki. :D
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5858
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 30 cze 2018, o 22:53

ST napisał(a):
3G napisał(a):Sprawdź jeszcze czy interesujące Cię modele mają LTE Band 38 (2600 TDD) - myślę, że teraz już tak, ale np. G4 jeszcze nie miał.

Z tym że miał. G6 oczywiście też ma... ;-)

Nie do końca wiem co masz na myśli, ale jeśli chodzi o G4 to band 38 nie ma. Bardziej współczesne modele mają.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez makivara » 14 lip 2018, o 11:15

Nie wiem czy ktoś wcześniej pisał więc parę gorszy po 2 tygodniach używania LG G6 również do monitoringu sieci.
Netmonitor Parizane zszedł na psy - restartuje się i sam wyłącza, mając zaimportowaną dużą bazę danych. Już na starym LG G3 miałem takie objawy od którejś aktualizacji.

Natomiast Netmonster działa rewelacyjnie. Jedyne co szwankuje po długim działaniu w tle programu to wskazanie poprzez ikonkę na pasku tego w jakim trybie akurat jesteśmy.

Warto wspomnieć co można w service/hidden menu ustawić (*#546368#*870#). Choćby wymusić tylko jeden band UMTS albo jeden band LTE. Można też ustawić telefon tak by wisiał np. tylko na U900 + L800. albo dowolnej innej kombinacji dwóch technologii. Brak tylko tego co w symbianie czyli wbicia się w konkretną nośną i PSC :(

Pierwsze co zrobiłem to wrzucenie brandu Orange (bezproblemowe) i VoLTE działa bez problemu.

LG G6 można wyrwać za ok 1300-1400zł jest też wersja z dwoma SIMami droższa z Azji.
Ma cat. 12 i obsługuje FDD L700/800/900/1700/1800/1900/2100/2600 TDD 2300/2600
Nie ma problemu z łączeniem 3 CA chyba w żadnej kombinacji obecnej w Orange.

Także polecam
makivara
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 73
Dołączył(a): 25 paź 2011, o 18:17
Lokalizacja: RP
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orangutan

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 lip 2018, o 14:30

Dziwne z tym Netmonitorem, na G4 działa bez problemu np. z bazą dla wszystkich sieci z 5 województw (ok. 35 MB).

Czy na G6 na pewno działa agregacja 2600+2100+1800?
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 14 lip 2018, o 14:34

Na Samsungach (stary Ace4 z androidem 4.4, S7 Edge Duos z 8.0 XEO, S9+ Duos z 8.0 XEO) również Netmonitor działa cały czas bez większych problemów z bazą Tm/O dla całego kraju.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 14 lip 2018, o 15:31

@3G na pewno działa B1+B3, bo taką agregację uzyskałem w przypadku N!. Niestety na Androidzie 7 nie pojawiała się ikona LTE+ tylko LTE. Agregację widziałem w service menu. Być może na Androidzie 8 jest już odpowiednia ikonka.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5011
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 lip 2018, o 16:49

O, to też ciekawe z tą ikonką, bo wszystkie inne LG jakie widziałem pokazywały LTE+ niezależnie od szerokości pasma, a tu sytuacja jak w niektórych Samsungach z tego co piszesz.

Agregacja B7+B1+B3 w G6 pewnie jest, ale lepiej się upewnić. W przypadku starszych modeli LG np. G4 nie obsługuje B1+B3, a np. taki X-mach (kat.9) już ma B1+B3, ale nie ma B7+B1+B3. Zależy to od wersji modemu.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez makivara » 14 lip 2018, o 17:22

3G napisał(a):Dziwne z tym Netmonitorem, na G4 działa bez problemu np. z bazą dla wszystkich sieci z 5 województw (ok. 35 MB).

Czy na G6 na pewno działa agregacja 2600+2100+1800?
Fakt zazwyczaj widac B7 + B3 + B20 albo B1 + B3 + B20 sprawdzę to choć może rzeczywiście jest coś na rzeczy skoro B7 i B1 mają najwyższy priorytet... Przeszedł bym się pod nadajnik i sprawdził ale w Wawie cały dzień pada praktycznie i teraz jeszcze burza... a w wielkiej płycie B7 ginie szybko.

Na Oreo ikona LTE+ od pewnej szerokości pasma się pojawia. Chyba powyżej 25 albo 30MHz

//edit
B7 + B3 + B1 działa również, a z parizane dzieją się problemy nie przez dużą bazę wrzuconą, a przez duży log w samym programie np. przejazd 300-450km przez Polskę.
makivara
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 73
Dołączył(a): 25 paź 2011, o 18:17
Lokalizacja: RP
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orangutan

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Pabloeq » 15 lip 2018, o 12:38

makivara napisał(a):Netmonitor Parizane zszedł na psy - restartuje się i sam wyłącza, mając zaimportowaną dużą bazę danych. Już na starym LG G3 miałem takie objawy od którejś aktualizacji.

Natomiast Netmonster działa rewelacyjnie. Jedyne co szwankuje po długim działaniu w tle programu to wskazanie poprzez ikonkę na pasku tego w jakim trybie akurat jesteśmy.


Netmonitor od parizena zawsze pokazuje jakieś inne wartości niż menu serwisowe samsunga *#0011#, w netmonitorze zawsze jest "lepsze" RSRP niż w menu samsunga. Nie wiem skąd te różnice.

W Netmonsterze zauważyłem że RSSI jest jakieś z d...py zawsze mniejsze niż w menu serwisowym, do tego źle pokazuje agregację, telefon agreguje 3CA a netmonster pokazuje 2CA...

Wywaliłem obie te aplikacje i używam wyłącznie podglądu z menu samsunga.
Pabloeq
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 156
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Kazda oprocz tych na P

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez umcusumc » 16 lip 2018, o 20:45

Dokładnie takie same wrażenie miałem przy netmonitorze. Myślałem, że mam jakieś śmieci, ale nie chciało mi się tego ruszać.
umcusumc
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 176
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 16 lip 2018, o 21:40

Pabloeq napisał(a):Netmonitor od parizena zawsze pokazuje jakieś inne wartości niż menu serwisowe samsunga *#0011#, w netmonitorze zawsze jest "lepsze" RSRP niż w menu samsunga. Nie wiem skąd te różnice.


Byłem bardzo zaskoczony tym, co napisałeś. Nic takiego u siebie nie zaobserwowałem. Od wczoraj specjalnie ileś razy po parę minut, w różnych miejscach obserwowałem równolegle wskazania Netmonitora i Service Mode w moim Galaxy S9+. Zero różnic, kropka w kropkę pokazują to samo. Czasem Netmonitor spóźnia się ze wskazaniem o ułamek sekundy, ale to zrozumiałe.
Poniżej screenshot, niedowiarkom mogę nakręcić iluśminutowy filmik, jak ktoś mi powie po co i jak ;-)
Może na jakichś starych wersjach Netmonitora albo starych androidach/starych Samsungach były/są takie problemy. U mnie najnowszy Netmonitor i najnowszy Android 8.0 XEO na Galaxy S9+ z załadowanymi dwiema kartami.

Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4466
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez marcinek243 » 17 lip 2018, o 00:08

s7 - oreo - bez zmian czyli plusik zapala się powyżej 20mhz.
Play b1+b3 bez plusa
B1+b3+b20 i plusik się pojawia
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1457
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Galaxy s7
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 17 lip 2018, o 00:14

kozien70, w kwestii Netmonitora mam takie samo zdanie jak Ty, ale są tacy co "im nie działa" i już ;-)
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1885
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: piotrzet i 10 gości