Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez grzesk » 15 lip 2018, o 22:56

Kolejne rejony kraju w roszadach.

Zelów (powiat bełchatowski, woj. łódzkie)

W piątek zauważyłem rozwód w U900 a do tego pojawiło się L1800 dla O i T na 15 MHz nadawane z masztu we wsi Mauryców obok Zelowa. Dzięki temu pojawiła się tu agregacja. Co ciekawe to L1800 trzyma mocno, z pokryciem lepszym niż L800 obu operatorów nadawanym z masztu z samego Zelowa z ul. Żeromskiego 21. W odległości około 4 -5 km od nadajnika, gdzie po drodze są lasy, trzyma L1800 nawet w budynku. Na chwilę obecną jedynym minusem pojawienia się L1800 jest pogorszenie transferów. Może to tylko konfiguracja do poprawki ale transfery teraz nie przekraczają 4 - 5 Mb/s. W agregacji z L800 poprawia się (dobija do około 30 Mb/s) pod warunkiem złapania dobrego zasięgu L800.
Z samym L800 nie było problemu z 15 - 20 Mb/s przy dobrym sygnale.

Co do U900 nie zauważyłem pogorszenia zasięgu. Zresztą u mnie dość szybko z U900 szybko zrzuca do U2100 i tam siedzi (też 4 - 5 km od nadajnika, ta sama lokalizacja co przy LTE).

PS. Na BTSsearch jeszcze nie widać śladu po tych zmianach. Gdzieś to można zgłosić ?
grzesk
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 27 sie 2017, o 14:28
Lokalizacja: łódzkie
Model telefonu: Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: nju, PLAY, Red Bull MOBILE

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 15 lip 2018, o 22:59

lordbyd napisał(a):Mam na co dzień do czynienia z m2m w windach i w specyfikacji modułów mamy napisane GSM 900/1800.

Z ciekawości. Jakiej firmy moduły?
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2349
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 15 lip 2018, o 23:09

@grzesk: Skoro L1800 ma tak dobry zasięg to zbiera duży ruch dla obu operatorów, bo przecież to wspólna częstotliwość, która ma wyższy priorytet niż L800, więc pewnie dzięki temu L800 trochę się rozluźniło.

Ciekawi mnie jak duży obszar zrobili tym razem - może w końcu zrobili Piotrków i Tomaszów? ;)
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 15 lip 2018, o 23:18

Z ciekawości. Jakiej firmy moduły?

Jest kilku producentów - ostatnio panowie dźwigowcy montowali coś takiego http://www.inventia.pl/MT-512_Specjalizowany_modul_alarmowy_dla_wind.pdf
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 437
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mateusz7 » 16 lip 2018, o 00:00

lordbyd napisał(a):W Bydgoszczy nastąpił rozdział L1800 - jest już 10 [MHz] dla każdego z operatorów

Kurczę, sprawdziłem na kartach Orange oraz T-Mobile i obaj operatorzy są na jednej nośnej 1749 o szerokości 10 MHz. W dodatku CID-y są te same, co poprzednio. Wynikałoby z tego, że jednak rozdział L1800 w Bydgoszczy jeszcze nie nastąpił i mamy jakieś stadium pośrednie.

Nie śledziłem w ostatnich miesiącach wątku zbyt wnikliwie. Na jakich obecnie kanałach nadaje DCS w Orange/T-Mobile w miejscach po rozwodzie? Czy wszędzie, gdzie rozwód L1800 nastąpił T-Mobile przeniósł się z nośnej 1823 na 1599, zaś Orange z 1599 na 1749?
Mateusz7
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 115
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 16 lip 2018, o 09:32

W ogóle co raz więcej stacji ma LTE 1800+2100, a ani w Orange ani w T-Mobile nie ma sprzętu, który to agreguje. Chodzi oczywiście o rutery i modemy.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2639
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 16 lip 2018, o 10:50

@Mateusz7 - masz rację, CIDy w LTE 1800 są jeszcze takie same dla obu operatorów.
Szerokość pasma to jednak 10 [MHz]. Podczas testowania telefon musiał przelogować się do innej stacji stąd moja pomyłka. Przepraszam wszystkich zainteresowanych :)
Mamy więc stan przejściowy - podobnie jak podczas zmiany w U900.
Pytanie do Kolegów z rejonów z odrębnym L1800 - CIDy jakiej sieci ulegają zmianie i jaka nośna jest dla każdego z operatorów?
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 437
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez hawkPL » 16 lip 2018, o 18:08

Nie wiem, czy ktoś to zauważył (czy może to tylko u mnie), ale w Poznaniu powrót do LTE w trakcie transmisji danych w Orange dzisiaj działa tak, że nie działa. Wpadłem w 3G w windzie i już tak mi telefon siedzi na u900 mimo przebycia drogi, na której co 100 metrów stacja (w tym stacje full wypas z czterema pasmami LTE). Teren po rozwodzie oczywiście.
hawkPL
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 maja 2018, o 23:45

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 lip 2018, o 20:49

lordbyd napisał(a):Pytanie do Kolegów z rejonów z odrębnym L1800 - CIDy jakiej sieci ulegają zmianie i jaka nośna jest dla każdego z operatorów?


Obu - są po prostu nowe CIDy, które trzeba spisać.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 lip 2018, o 21:30

Kolejna stacja Orange w Poznaniu do rozbiórki!

Orange Polska S.A. Al.Jerozolimskie 160 02-326 Warszawa

ulica Maków Polnych 16 - pozwolenie na rozbiórkę
stacji bazowej telefonii komórkowej Nr 71187 Poznań
Rożany Potok

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... egielowa-I
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 16 lip 2018, o 22:47

Tam nie wygląda na to jakby miała być tragedia, jeśli dostosują odpowiednio sąsiednie stacje - w Łodzi przy likwidowanej stacji tego nie zrobili i nawet na zewnątrz bywały momenty, że zrzucało do 3G. Sąsiednie stacje są full wypas, więc powinny sobie jakoś poradzić. Wiadomo, że to spowoduje spadek pojemności w okolicy, ale patrząc na charakter zabudowy to nie powinni generować aż takiego ruchu.

Ciekawe jaki jest tego powód. UAM zaprotestował i nie przedłużył umowy?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1698
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 lip 2018, o 23:28

Może być. Jutro się wybieram z kontrolą na ul. Reknicką, która też ma być zlikwidowana.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Benjamin Linus » 17 lip 2018, o 10:25

Czy ktoś może potwierdzić taką sytuacje:

Wymusiłem w apce Signal Guru
w TM
U900
L800, 1800, 2600
Każdy kto dzwoni słyszy że tel jest off,ja dostaje sms,że ktoś dzwonił
Jak wałczyłem dodatkowo GSM, czasem połączenie było, czasem tylko sms że ktoś dzownił - różnie.
Jak włączyłem U2100 wszystko OK.
Czyli nie można mieć wymuszonego U900 i LTE ?
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 17 lip 2018, o 10:31

Nie działa CSFB z LTE2600 do U900. Musisz albo włączyć U2100, albo wyłączyć LTE2600.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5008
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 17 lip 2018, o 11:10

Testowałem kiedyś wymuszone U900 + LTE (było wtedy jeszcze tylko L1800) i również nie można się było do mnie czasami dodzwonić (w sposób losowy - bez jakiejkolwiek zależności). Poza tym wybieranie rozmów trwało bardzo długo - czasem pojawiał się komunikat "tylko połączenia alarmowe" i dopiero po chwili połączenie zostało zestawione. Testy na Huaweiu Y5 II
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 437
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości