Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 14:37

Podobno Huawei Mate 10 Pro ma obsługę VoLTE/VoWiFi po ostatniej aktualizacji softu z brandem T-mobile. Kilka osób pytało o ten telefon w tym temacie, więc jeśli możecie to potwierdźcie. ;)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4947
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Duke » 15 cze 2018, o 14:52

Mate 10 Pro z brandem T-mobile ma obsługę VoLTE/VoWiFi już od poprzedniej aktualizacji (v142). Tam przynajmniej piszą na androidowym forum. W nadchodzącej (v145), ma być również bez. Ciekawe jak będzie z Orange. Pomarańczowi nie dodali jeszcze obsługi dla żadnego nowego Huawei-a.
Duke
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 08:02
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: iPhone 5S
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 15:01

Dopytuję o potwierdzenie, bo według forum androida, na LG G6 z Play'a jest obsługa VoLTE od ostatniej aktualizacji, a w wątku o Play jest info, że nie ma.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4947
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez davidini » 16 cze 2018, o 13:49

Czy ktoś testował Huawei View 10 w temacie volte/vowifi?
davidini
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 27 cze 2014, o 22:57

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez warszawa12332167 » 16 cze 2018, o 20:36

W Punktach dostępu pojawił mi sie apn PLAY IMS, aktualnie mam ustawiony PLAY internet, rozumiem że nie ma sensu aktualnie tego pkt IMS aktywować bo i tak wifi calling oraz volte nie będzie mi działać? mam sieć play oraz telefon redmi note 3 pro
warszawa12332167
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): 1 kwi 2017, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 11:06

W Lublinie w T-M od piątku leży VoWIFI u was także?
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 57
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 11:29

Nie wiem, czy od piątku, ale sprawdzałem dziś i zgadza się: VoWiFi T-mobile u mnie "leży".
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4434
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 25 cze 2018, o 11:32

Warszawa - mi działa :? od rana kilka rozmów. Do tego akurat dziś specjalnie włączyłem i korzystam co nie jest zawsze oczywiste w moim przypadku.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 12:08

@Mixiorek - japko czy android?
Zrobiłem restart telefonu i bez zmian, VoWiFi magenty nie działa. AP WiFi nie mogę zrestartować, AP-ki to firmowa infrastruktura... Ale na tym samym WiFi, tym samym telefonie na drugiej karcie VoWiFi pomarańczy działa OK.
Zrobiłem również trick z wyłączeniem i włączeniem samego połączenia WiFi w telefonie przy aktywnej opcji VoWiFi. Niedawno to pomagało na problemy z magentowym VoWiFi, dziś już nie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4434
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 25 cze 2018, o 12:33

S8. Nie wiem czy może ewentualnie mieć znaczenie ale od wczoraj terminal ma wymuszone 2G (sprawdzam co tam słychać w eterze i robię logi). Zobacz co będzie jak wymusisz to pasmo, tak z ciekawości.
Restartowałem VoWiFi i sam terminal. Usługa wraca i działa.

Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 13:43

Kraków i Kielce działają, ale właśnie miałem wczoraj pytać czy nie ma awarii bo widziałem post na FB że w Bydgoszczy również nie działa.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2446
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 13:48

Może usterka zależy nie tyle od lokalizacji, co od numeru.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4434
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 13:52

Być może u znajomej na innym telefonie też działa. Ale nie mam jak sprawdzić w miastach, w których nie działa. Wiem, że jak wcześniej były problemy to czasem zależało to od lokalizacji, a czasem od numeru.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2446
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 25 cze 2018, o 14:04

Dzwoniłem i potwierdzają awarię. Nie znam skali ale dotyczy napewno ios'a, nie mam androida z tą funkcją aby sprawdzić. Przekładałem simki w 2 jabolach i na fioletowych kartach wskakuje od razu. Więc coś schrzanili po raz setny w tym roku.
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 57
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 25 cze 2018, o 14:06

A te osoby, które zglaszały tutaj jeszcze problem mają androida czy iOS? Ja sprawdzałem tylko na androidzie i tu jak na ten moment działa.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2446
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: 3G i 9 gości