Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Piotrek123456 » 23 cze 2018, o 17:28

Radomsko, województwo łódzkie już po rozwodzie U900. Orange na 3082.
Piotrek123456
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 85
Dołączył(a): 8 sie 2015, o 16:42
Sieć: nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Marcin_ » 23 cze 2018, o 19:11

@Patryk7588 dzięki za info. Nie udzielam się ale czasem przeglądam forum i zgłaszam takie przypadki.
Marcin_
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 158
Dołączył(a): 6 kwi 2017, o 12:21
Model telefonu: Note 8
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 24 cze 2018, o 00:59

kozien70 napisał(a):https://www.telko.in/na-bialolece-jest-problem-z-zasiegiem-orange

Jeśli chodzi o stację Rembelszczyzna, Jana Kazimierza 578, to jej demontaż musiał w okolicy dać w kość wszystkim operatorom (wisiało tam zarówno N!, jak i Plus i P4). @Patryk7588 - czy możesz na wiadomym forum zapytać co ze stacją BT11326 ?

Play nadal ma instalację na tym maszcie (Powszechnej Agencji Informacyjnej S.A.) i stacja działa cały czas. W Orange jest tragedia - w LTE na zewnątrz transfery poniżej 1 Mb/s (słaby zasięg + przeciążenie stacji które teraz tam sięgają) Później zamieszczę screeny z których stacji teraz dociera sygnał tuż koło tego masztu a fotkę konstrukcji PL 2014 Sp. z o.o. w odpowiednim wątku.

Edycja: G900 najsilniejszy jest z masztu P4 Play w Józefowie, przy ul. Strużańskiej 5 a U900 dociera z Aluzyjnej 25F i da się wyciągnąć maksymalny transfer jak obok stacji ale nieźle się ten sektor wydoił:
Obrazek
Obrazek

Ale w LTE to jeszcze tyle stacji nigdy nie odbierałem w jednym miejscu :-)
Ostatnio edytowano 24 cze 2018, o 01:50 przez Pawrzes, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2344
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 24 cze 2018, o 01:01

Ale pewnie wkrótce będzie musiał z niego zejść skoro maszt idzie do rozbiórki?
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4000
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 24 cze 2018, o 14:06

Ściana wschodnia pozdrawia :) Wyniki wczorajszego objazdu po gminie Narewka:
- Tarnopol ma L800 i L2600. Prędkości niestety słabe - stojąc przy maszcie (down max 6 Mb/s, up 27 Mb/s w LTE+). Widać, że obciążenie mocno daje w kość (są 3 radiolinie po 500 Mbps). UMTS z tej stacji brak.
- 2 km dalej, w Siemianówce z prędkościami już dużo lepiej - down 80-90 Mb/s na L1800. L800 też jest dostępne, ale telefon bardzo rzadko go używa (łapie od czasu do czasu z kilku kilometrów).
- Narewka ma L1800
- Bernacki Most - tu miałem takie "szczęście", że będąc pod masztem nie łapało mi z niego żadnego sygnału, tak jakby stacja była chwilowo off. Po ok godzinie, z odległości kilku km już łapałem normalnie sygnał. Fotka masztu: KLIK.

Generalnie, jeżdżąc po okolicy, Tarnopol robi dobrą robotę jeśli chodzi o pokrycie terenu L800. Pozostaje kwestia poprawy przepustowości...
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 99
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 24 cze 2018, o 14:16

A patrzyłeś jakie prędkości są na samym LTE 2600 w Tarnopolu? To samo było w Gdańsku na stacji 800+1800+2600 przy agregacji prędkości 40-42 Mb/s jak przełączyłem na samo LTE 2600 prędkości wzrosły do okolic 100 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2424
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 24 cze 2018, o 14:31

W S7 nie mam możliwości wymuszania pasm ...
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 99
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 24 cze 2018, o 14:36

@piotrzec
Podobną anomalie zauważyłem u siebie w Play. Jak pasmo podstawowe B7 to wtedy śmiga ale gdy jest B3 lub B1 jako podstawowe z CA z B7 to wtedy już tak sympatycznie nie jest
Ciekawe dlaczego....
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 24 cze 2018, o 15:36

Jak robiłem test pod masztem w Tarnopolu, to podstawowym pasmem było B7, B20 jako dodatkowe.
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 99
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 24 cze 2018, o 15:54

@maniek357 - wielkie dzięki za info. Czy masz może możliwość podjechać do Jałówki? Na maszcie TMobile w maju także zawisły nowe anteny (wrzucałem zdjęcia) - ciekawe co już swieci.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 660
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez maniek357 » 24 cze 2018, o 17:07

Jak będę w tamtych okolicach, to podjadę do Jałówki. Niestety, nie wiem kiedy ...
maniek357
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 99
Dołączył(a): 16 lis 2015, o 14:42
Lokalizacja: Białystok
Model telefonu: Galaxy S7
Sieć: Orange [OFnK]

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 24 cze 2018, o 17:44

Pojawia się u mnie w końcu LTE B1 w Orange
Nie wiem jeszcze czy B3 podzielone
W każdym razie od soboty rano są problemy z LTE - raz mam a raz jestem w 3G
Ustawienie Volte nie zmienia sytuacji
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 24 cze 2018, o 19:51

spotify napisał(a):Nie wiem jeszcze czy B3 podzielone
Jak jest B1 to B3 już podzielone ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1644
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 24 cze 2018, o 21:18

Nie do końca właśnie jestem tego pewny. Dwa tygodnie temu B1 pojawiało się tylko i wyłącznie Tmobile. Od piątku wieczora dopiero w Orange. Więc myślę, że najpierw jadą z B1 a później się zajmą podziałem B3. Ale nie mam jak sprawdzić czy nadal jest 15Mhz czy po 10Mhz.
spotify
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 25 cze 2018, o 22:23

Dwie ciekawostki przyrodnicze:
- Poznań ul. Jarochowskiego 93-105: potwierdzone tylko rozwiedzione L2100 - na obiekcie nie ma niczego w paśmie 1800 (ani 800 ani 2600)
- Dolany, ex-Era: +L800 +L2600 T!, +(nic) O! - stacja w szczerym polu, ale z autostradą A2 w pobliżu ;-)

Czerwony długopisie prezesa F. - welcome back... :lol:
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 322
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: adijos93 i 11 gości