Białystok - oferty internetu

PostNapisane: 17 sty 2013, o 00:00
przez krzychu.pl
Witam,

chciałbym zorientować się w temacie dostawców internetu występujących na określonym terenie Białegostoku. Znajoma dostała laptopa i będzie chciała prowadzić rozmowy przez Skype z USA - prawdopodobnie ten laptop będzie do tego tylko służył. Ma abonament z TPSA (którego chyba praktycznie nie wykorzystuje i chyba mogłaby z niego zrezygnować).
Czyli wg mnie internet mobilny odpada.

Potrzebny jest w związku z tym tani, sprawdzony dostęp do internetu, który będzie spełniał te wymagania by można swobodnie rozmawiać.
Nie orientuje się sam zupełnie jak wygląda sytuacja na tym lokalnym rynku,
1. jacy są operatorzy kablowi?
2. jak z dostępem do TPSA (Orange), Netia, Dialog etc. ?
3. jaka oferta jest najkorzystniejsza?

Prosiłbym o jakieś rady jak w praktyce wyglądają ci lokalni dostawcy ISP, jak działają i jak prosto załatwić tą kwestię.
Nie jest potrzeby żaden zestaw usług obniżających cenę typu telewizja+internet mobilny+tel. stacjonarny... Chodzi tutaj o sam internet.
Proszę o wskazanie konkretnych ofert i ewentualnie wskazanie jakiś minusów, których na pierwszy rzut oka nie można wychwycić, udzielenie wskazówek, czy może jakieś są trudności z instalacją itp..

Chciałbym coś doradzić ale nie mam pojęcia o tym lokalnym rynku.
Białystok
osiedle Zielone Wzgórza

PostNapisane: 17 sty 2013, o 20:22
przez Pijo
Wg. mnie w Bmstoku najlepsza jest Koba (cena,jakość, elastyczne warunki umowy), ale na Zielone Wzgórza chyba nie sięga.

1. Euro-net - http://strona.euro-net.pl/pl/oferta_internet , zasięg sieci - http://www.euro-net.pl/Euronet-zasieg.pdf - ogolnie znajomi korzystają i nie narzekają. Elastyczne umowy.

2. Internetia (dawny CSK, Cybertech, Cybernet) - lanówki przejęte przez Netię - http://www.netia.pl/internetia.html . Pewnie teraz po przejęciu to ciężko będzie cokolwiek załatwić, bo Netia chyba zlikwidowała białostocki BOK CSK. Oferta skrojona przez Netię, średni wybór ofert.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 21:02
przez Kaczy
Pijo, a na Rocha nie ma biura Internetii? :)
Koba ma najlepszą ofertę jeżeli chodzi o prędkość.
Zobacz jeszcze ofertę Homenettu - http://homenett.pl/

PostNapisane: 17 sty 2013, o 21:35
przez Pijo
Kaczy napisał(a):Pijo, a na Rocha nie ma biura Internetii?


No właśnie kiedyś tam było. Sam parę lat temu śmigałem tam podpisać umowę. Na Upalnej też kiedyś było jakie biuro. Ale teraz stronie www nie chwalą sie BOK na Rocha i w ogóle w Bstoku. Nie wiem jak to jest.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 22:03
przez Kaczy
Na Upalnej to chyba jest Euro-net?
Jak byłem ostatnio (w zeszłym roku) na Rocha to było jeszcze biuro Internetii. Teraz na 100% też tam jest Internetia, tylko nie wiem czy BOK, czy tylko utrzymanie sieci.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 22:04
przez Kaczy
Na Upalnej to chyba jest Euro-net?
Jak byłem ostatnio (w zeszłym roku) na Rocha to było jeszcze biuro Internetii. Teraz na 100% też tam jest Internetia, tylko nie wiem czy BOK, czy tylko utrzymanie sieci.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 22:37
przez Pijo
Kaczy napisał(a):Na Upalnej to chyba jest Euro-net?


Taa. Ale na Upalnej było też kiedyś biuro CSK. Czy jest teraz? Nie wiem.

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:05
przez Vieslav
Zamiast kombinować z internetem niech sobie zmieni plan telefoniczny na "plan na każdy dzień", kosztuje on 49zł i są w nim nielimitowane połączenia lokalne i międzystrefowe, połączenia na numery stacjonarne do Unii Europejskiej, Szwajcarii, Norwegii, USA, Kanady i Australii oraz na numery komórkowe do USA i Kanady. LINK do oferty.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 23:17
przez krzychu.pl
OK,
wróciłem na forum, precyzuje, że chodzi o wideorozmowy przez Skype'a (dlatego jak wspomniałem oferty mobilnego internetu nie wchodzą raczej w grę)

Homenet:
:arrow: Preludium 8Mb/s ---> abonament 40 zł, aktywacja 1/49 zł [umowa 12/24 msc]

Euronet:
:arrow: MINI 1Mbit ---> abonament 25 zł, aktywacja 1?,/1?/1?zł [umowa 12/24/36 msc]
:arrow: 12Mbit ---> abonament 46 zł, aktywacja 1?,/1?zł [umowa 24/36 msc]

InterNETIA:
:arrow: Szybki Internet 4Mb/s ---> abonament 39,90 zł, aktywacja 29 zł [umowa 24 msc]
:arrow: Szybki Internet 1Mb/s ---> abonament 39,90 zł, aktywacja 29 zł [umowa 9msc]
:arrow: Szybki Internet 4Mb/s ---> abonament 49,90 zł, aktywacja 29 zł [umowa 9 msc]

1. Czy pomyliłem lub pominąłem jakieś ważne opłaty?
2. Czy oferta Internetia wymaga posiadania łącza telefonicznego w TP?
3. Czy w Netii obowiązkowo należy wziąć razem z umową Netia Spot?
4. Czy ofertę Netii da się kupić w stacjonarnym punkcie obługi na terenie Białegostoku?
5. Którą z w/w ofert byście polecili?
6. Czy do wideorozmów przez Skype wystarczy 1Mb/s?

PostNapisane: 20 sty 2013, o 10:55
przez Vieslav
krzychu.pl napisał(a):2. Czy oferta Internetia wymaga posiadania łącza telefonicznego w TP?

Nie, wymaga posiadania ich własnej infrastruktury.
krzychu.pl napisał(a): 3. Czy w Netii obowiązkowo należy wziąć razem z umową Netia Spot?

Chyba nie.
krzychu.pl napisał(a): 4. Czy ofertę Netii da się kupić w stacjonarnym punkcie obługi na terenie Białegostoku?

A jaka to różnica?
krzychu.pl napisał(a): 6. Czy do wideorozmów przez Skype wystarczy 1Mb/s?

Raczej nie. A na pewno nie będzie to komfortowe. Zwróć uwagę, że liczy się również wysyłanie danych. W interenetii prawdopodobnie będzie to 256/512 kb/s. Absolutne minimum dla kamerki to 512kb/s.
Z tego, co widzę to Homenet jest symetryczny, czyli pobieranie = wysyłanie. Radzę ci jednak poczytać opinie i popytać ludzi, którzy to mają. Miałem niedawno taką sytuację, że mieszkanie podłączone było do osiedlówki, w której blokowany był skype w godzinach szczytu, a o czymkolwiek poza www można było zapomnieć.

PostNapisane: 5 lut 2013, o 14:00
przez krzychu.pl
Jednak okazuje się, że dostęp stacjonarny odpada bo rozmowy przez laptopa będą prowadzane w więcej niż 1 lokalizacji...
Tak więc jednak internet mobilny (ze wszystkimi jego wadami)

Może ktoś ma doświadczenia i wiedzę:

1. Jak działa NetWorks na terenie Białegostoku? Jest wyraźna i odczuwalna jakość korzystania z internetu?
2. Może na tym terenie (os. Zielone Wzgórza) wyróżnia się jakiś inny operator z W4?
3. Czy nadajnik oznaczony nr P13169 LTE 1800 Mhz Mobyland jest już zbudowany, uruchomiony i działa?

PostNapisane: 5 lut 2013, o 17:22
przez Vieslav
A nie lepiej dostęp stacjonarny + mobilny prepaid? Wideo rozmowa w dobrej jakości pożre limit momentalnie (ostatnio poszło mi 1,5GB w ok. 2 godziny, obie kamerki z HD). A gdzie "reszta internetu"? Ewentualnie pomyśl o tym planie telefonicznym, o którym ci pisałem i dobierz do tego internet mobilny.

PostNapisane: 5 lut 2013, o 22:28
przez pakierhakierxd
Gdyby nie te widerozmowy to nawet by było można wziąć stacjonarny +dodatkowo za darmo mobilny 512 kb/s -Aero2,nawet na tym nieźle neta się przegląda a rozmowa głosowa myślę że by była w dobrej jakości :P

PostNapisane: 6 lut 2013, o 17:38
przez krzychu.pl
muszę jeszcze raz uporządkować:

Vieslav napisał(a):Wideo rozmowa w dobrej jakości pożre limit momentalnie (ostatnio poszło mi 1,5GB w ok. 2 godziny, obie kamerki z HD)


myślę, że licząc 2 jednogodzinne rozmowy w tygodniu to limit nawet z mobilnego internetu wystarczy

Vieslav napisał(a): A gdzie "reszta internetu"?


nie będzie reszty internetu, znajoma dopiero uczy się co to jest laptop, a chce rozmawiać przez Skype bo chce widzieć niedawno urodzonego wnuka, jak wygląda, dorasta, etc. Jaki kiedyś w ciągu kilku miesięcy nauczy się jeszcze obsługiwać pocztę e-mail i bankowość mobilną - to będzie wielki sukces

nie chce, żadnych planów telefonicznych, tel. stacjonarny pójdzie 'do kasacji'

pakierhakierxd napisał(a):Gdyby nie te widerozmowy


ale tu chodzi o videorozmzowy, tak jak napisałem na początku - po to był kupiony laptop

PROSZĘ O ODPOWIEDZI NA PYTANIA BO WYMAGANIA I POTRZEBY JUŻ PRZEDSTAWIŁEM, nie ma sensu gdybać w inną stronę

tu chodzi o to, żeby było wszystko jak najprostsze, jak najmniej absorbujące, bo ta osoba dopiero uczy się obsługiwać komputer...

PostNapisane: 14 gru 2013, o 21:39
przez thend
Witam, będę musiał zainstalować modem w internetii (dawny CSK, Cybertech, Cybernet) - lanówki przejęte przez Netię, router tp-link TL-WR740N, i zastanawiam się jak go trzeba będzie skonfigurować aby działał? z jednej strony jest to kablówka, a z drugiej netia, i nie wiem jak to będzie. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

PostNapisane: 28 gru 2013, o 17:09
przez Kaczy
Oni świadczą usługi po lanie, więc zbyt dużej konfiguracji tam nie ma.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 20:20
przez maniek89
Prowadze wideorozmowy na skypie i mam z braku dobrego operatora w mej lokalizacji w Białymstoku Orange FreeNet tylko sim 35 gb za 44,90 zł. Zlikwidowany stacjonarny i placę sam internet. Skype chodzi świetnie, wideorozmowy płynne, jakość dzwięku bardzo wysoka. Nawet osoba po 2 stronie zauważyła poprawe jakości. Nie dyskredytowałbym tak bardzo mobilnego internetu. Wszystko rozbija się o limit jaki w nim masz.

PostNapisane: 1 sty 2014, o 22:38
przez ekspercik
Również przyda mi się taka pomoc