Witam, mam problem z ładowaniem telefonu (Xiaomi Redmi Note 4) przez ładowarkę samochodową. Kupiłem oryginalną ładowarkę samochodową Samsung z dwoma wyjściami z szybkim ładowaniem 2A. Przy włączonej nawigacji google i Yanosiku telefon raz się ładuje, innym razem ledwie trzyma baterię (lub powoli ją traci) i nadmiernie się nagrzewa. W jednym przypadku nagrzał się nawet do 50 stopni. Dzieje się to przy takich samych włączonych aplikacjach. W czym może tkwić problem? Proszę o ewentualną radę w rozwiązaniu problemu.
- Wszystko, co związane z Androidem
Normalna sprawa. W zależności od temperatury prąd ładowania się zmienia. Im temperatura wyższa tym wolniej może ładować. Może zdarzyć się też tak, że telefon będzie zużywać więcej energii, niż mu pozwalają dostarczać zabezpieczenia, z ładowarki. Intensywnie używając telefonu podczas ładowania może się tak zdarzać, bo grzeje się i ogniwo i np SoC.
Chyba telefon i ładowarka nie lubią się. Ja w samochodzie od kilku lat ładuję telefony (Xperia S, One M8, Desire 820) jakąś no-name otrzymaną z banku (sama wtyczka do gniazdka 12V) i prawie urwany kabelek od Nokii (fajny, bo ma klips do wpięcia w kratkę nawiewu nie lata mi dookoła).
Telefony wielokrotnie nagrzewały się mocno. Bo Yanosik, nawigacja czy słońce od przodu. Czasem telefon służy mi jako rejestrator trasy i wtedy grzeje się mocno i zjada dużo energii. Ale nigdy nie miałem tak, aby przestał się ładować lub robił to bardzo powoli.
Telefony wielokrotnie nagrzewały się mocno. Bo Yanosik, nawigacja czy słońce od przodu. Czasem telefon służy mi jako rejestrator trasy i wtedy grzeje się mocno i zjada dużo energii. Ale nigdy nie miałem tak, aby przestał się ładować lub robił to bardzo powoli.
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71