Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 0kti » 6 mar 2018, o 11:53

Błąd. Bo mi z kartą Orange pokazuje PLAY w logach

Tapatalk - Xiaomi Mi6
0kti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 115
Dołączył(a): 18 lis 2007, o 15:16
Lokalizacja: PL
Pochwały: 2
Model telefonu: Xiaomi Mi6
Sieć: RBM

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dt » 6 mar 2018, o 12:11

lordbyd napisał(a):Karta Virgin zalogowała się na kilka sekund do L800 Plusa i T-Mobile :)
Czy to możliwe czy też błąd programu?

A gdzie Ty widzisz że zalogowałeś się do Plusa? Nadajnik jest na maszcie Plusa ale nie znaczy to że zalogowałeś się do Plusa :lol:
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 433
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez lordbyd » 6 mar 2018, o 12:57

A gdzie Ty widzisz że zalogowałeś się do Plusa?

Oczywiście jest maszt Plusa - masz racje :)
260-02 - to oczywiście T-Mobile :)
Jest to jednak prawdopodobnie błąd programu.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 441
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 6 mar 2018, o 14:40

lordbyd napisał(a):Jest to jednak prawdopodobnie błąd programu.

Błąd? Raczej ciekawy ficzer. Dla przykładu, wymuszając L900 widzisz nowe uruchomienia Plusa na dowolnej karcie SIM - oczywiście tak długo jak żaden inny operator nie używa tego pasma LTE... ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 336
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 6 mar 2018, o 14:44

Większa to wada niż zaleta. Po prostu z chwilą utraty sygnału własnej sieci telefon próbuje logować się do innej dostępnej sieci, nawet jeśli ona jest zabroniona, a tego typu programy wychwytują to. Tylko, że Netmonitor przynajmniej oznacza takie wpisy na czerwono (jak przy braku w bazie), a tutaj normalnie jakby to była sieć macierzysta, czyli jeden chaos.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1887
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dt » 6 mar 2018, o 17:21

To się zgadza w netmonitorze są wtedy na czerwono i widać też MNC sieci ale gdzie widzicie na tym screenie jakieś pasmo Plusa to nie wiem :?
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 433
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez lordbyd » 6 mar 2018, o 21:31

W poprzednim screenie oczywiście nie ma Plusa - jednak w poniższym już jest :)
Obrazek
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 441
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dt » 6 mar 2018, o 21:53

Tutaj każdy z nich to Plus :mrgreen: W bazie jest jeszcze stara nośna 2963. Teraz jest już 3030 na U900.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 433
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez adziu82 » 8 mar 2018, o 13:55

Panowie, jest następna aktualizacja. Odświeża częstotliwości, ale apka musi cały czas być włączona.
Zrobiłem kłódkę aby przez przypadek jej nie zamknąć.
Może z czasem zaktualizuja i będzie można ją zamknąć
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 452
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dagonPL » 8 mar 2018, o 18:29

Ostatnio stwierdziłem że długo nie sprawdzałem co słychać w eterze od Orange w moich okolicach.
Zrobiłem mały objazd i Netmonitor pokazał nowe pasmo. ServiceMode potwierdził L2600 od Orange. Po sile sygnału szybko namierzyłem stacje. I tu pojawia sie moje pytanie, bo specjalnie nigdy do Orange czy T- Mobile nie przywiązywałem szczególnej uwagi. Stacja o ktorej mowa jest opisana w bazie btsearch ( brak jeszcze owego 2600) i posiada eNBID 245704, natomiast przy L2600 jest eNBID 445704. Przegladam opisane ostatnio stacje z innych miast i czegoś podobnego nie spotkałem. To normalne, czy raczej anomalia?
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 207
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 8 mar 2018, o 19:54

@dragonPL - to normalne, w Białymstoku mamy dużo takich numeracji. W przypadku stacji należącej do TMobile bedziesz miał numerację zaczynająca się na 1 (standardowa) oraz 3. Dla Orange odpowiednio 2 (standard) i 4.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 663
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dagonPL » 8 mar 2018, o 20:38

Dzieki. Czyli mogę spokojnie dodać do bazy BTSearch.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 207
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, Świecie
Sieć: Play, Orange

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Kryniczanin » 8 mar 2018, o 20:44

Dobrzy ludzie!

Czy są jakieś kody na Samsunga Galaxy xclover 3 do wyboru pasma itd. poza *#0011#

Z góry dziękuję!
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3724
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez adziu82 » 8 mar 2018, o 21:04

@Kryniczanin, zmień fon :-)
Żartuję, sam bym zobaczył listę smartfonów, które mają wybór pasma, przy wklepaniu jakiegoś kodu systemowego?
Ma ktoś taką listę?
RawStyle
adziu82
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 452
Dołączył(a): 30 mar 2016, o 12:51
Model telefonu: Lenovo p2, Sony Z
Sieć: Orange

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Kryniczanin » 8 mar 2018, o 21:21

Mam taki choćby Lumia 550 z FT:-)

Dostałem dzisiaj służbowego szajsa więc szukam jego dodatkowych zastosowań.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3724
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: weissmann i 11 gości