Telekomunikacja jak na dłoni






[Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

[Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Xy » 29 lip 2017, o 10:58

Hej,
Jestem w Play i powinienem korzystać z zasięgu T-Mobile, Plusa, Orange i macierzystej sieci Play. Wytłumaczcie mi jak to jest z tymi sieciami i roamingiem krajowym. Otóż obecnie korzystam sobie z hotsoptu w telefonie i pisze mi Play (Plus), zasięg całkiem fajny, wszystko szybko działa. Ale za jakiś czas wskoczy mi T-Mobile i zasięgu prawie nie ma, nic nie działa i generalnie jest tak, jak bez Internetu. Dlaczego telefon nie łapie najmocniejszego zasięgu tylko kurczowo trzyma się T-Mobile?
Kolejna rzecz to w ustawieniach sieci komórkowej w wybieraniu "operatorzy sieci" mam gwiazdkę przy T-Mobile i dotknąłem "Plus" aby ten zasięg jakoś działał. Ale... Mam też opcję "Orange" i przy niej jest czerwony "X". Ktoś pomoże mi rozwiązać te zagadki? Bo od blisko dwóch lat ani razu nie miałem zasięgu Orange. Jedynie T-Mobile, Plus i szczątkowo Play.
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 4823
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Spacedust » 29 lip 2017, o 11:09

Wymuś sobie w takim razie Plusa. Orange jest aktualnie dostępny tylko po odblokowaniu ręcznym przez BOK.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3807
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB Rose Gold - Huawei E3372
Sieć: PLAY

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Xy » 29 lip 2017, o 11:14

Zawsze miałem wszystko automatycznie. Jednak jak zobaczyłem, że na siłę jest trzymany zasięg T-Mobile, którego nie ma to pacnąłem sobie na Plusa. No i jest lepiej...
A co mi da odblokowanie Orange i dlaczego jest zablokowane?
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 4823
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez darekka » 29 lip 2017, o 11:16

Jak chcesz na stałe pozbyć się T-mobile wystarczy telefon lub zgłoszenie przez Play24 z prośbą o jego zablokowanie.

Orange od wczoraj ponownie jest głównym partnerem roamingowym Playa i będzie sukcesywnie odblokowywane.
Obrazek T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
darekka
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1629
Dołączył(a): 5 kwi 2014, o 09:13
Pochwały: 7
Sieć: T-mobile, RBM

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Ubinoob » 29 lip 2017, o 11:34

W niektórych miejscach jest tak, że sąsiednie komórki (w sieci macierzystej) są ustawione na Plusa(Aero2). W sytuacji kiedy masz szczątkowy zasięg Playa i się on zaraz kończy, powinno przerzucić Cię na Plusa. Natomiast na karcie pewnie masz standardowe priorytety Play>T-Mobile>Plus>Orange(blokada), więc przy następnym "odświeżeniu" karty przez Play, trafisz do pierwszego lepszego operatora, dostępnego wedle priorytetów, czyli T-Mobile. Jeśli ponownie trafisz na resztki własnego zasięgu Playa i akurat nastąpi odświeżenie karty, to prawdopodobnie znowu na chwilę wrócisz do Playa, później spadek do Plusa i po następnym odświeżeniu możliwy T-Mobile.

W innym scenariuszu może być tak, że playa macierzystego nie ma nawet odrobiny, a zasięg T-Mobile jest tak słaby że gubisz go całkowicie i wtedy telefon może wybrać Plusa. Przy następnym odświeżeniu karty, jeśli pojawi się ponownie T-Mobile to zostaniesz do niego zalogowany (bo ma priorytet) i nie ważny jest tutaj zasięg.

Tak jak już było wspomniane, możesz zmienić priorytety (jeśli np. mieszkasz w takim miejscu na stałe), albo po prostu wymusić ręcznie.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 104
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Remington » 29 lip 2017, o 14:12

Xy napisał(a):Otóż obecnie korzystam sobie z hotsoptu w telefonie i pisze mi Play (Plus), zasięg całkiem fajny, wszystko szybko działa.


1,5 Mbps to szybko?

Play reklamował się z zasięgiem czterech sieci, a nie trzech, choć teraz trafniej mówić o dwóch.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1403
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Xy » 29 lip 2017, o 15:05

Remington napisał(a):1,5 Mbps to szybko?

Tak, porównując te 1,5 Mb/s do 0Mb/s.

Remington napisał(a):Play reklamował się z zasięgiem czterech sieci, a nie trzech, choć teraz trafniej mówić o dwóch.

Taki kastrat trochę ten Play. Swojego niewiele ma, a jak korzysta z cudzego to wybiera najsłabszy zasięg. Oj, chyba trzeba będzie zobaczyć co mają w ofercie w T-Mobile...
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 4823
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Ubinoob » 29 lip 2017, o 16:44

Wybierając Playa trzeba się jednak z tym liczyć, że roaming to konfiguracyjne zło konieczne. Gdyby to był dodatek, a nie jak w wielu miejscach jedyna metoda zapewnienia dostępu, to zupełnie inaczej by to wyglądało. Wybierz takiego operatora, który działa u Ciebie najlepiej. Oczywiście czasem liczy się też aspekt finansowy, ale nie ma sensu kierować się często paroma groszami zysku i potem mordować z ledwo działającymi usługami.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 104
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez kaspeed » 29 lip 2017, o 17:02

Wez tylko pod uwagę: zasieg t i o jest identyczny w wiekszosci kraju.
folx.com kod polecający:​68678939
1miesiac za darm​o aktywacja 9,99​ z tym kodem 1mi​esiac darmo.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3051
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 17:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Xy » 29 lip 2017, o 17:25

Ubinoob napisał(a):Wybierając Playa trzeba się jednak z tym liczyć, że roaming to konfiguracyjne zło konieczne. Gdyby to był dodatek, a nie jak w wielu miejscach jedyna metoda zapewnienia dostępu, to zupełnie inaczej by to wyglądało. Wybierz takiego operatora, który działa u Ciebie najlepiej. Oczywiście czasem liczy się też aspekt finansowy, ale nie ma sensu kierować się często paroma groszami zysku i potem mordować z ledwo działającymi usługami.


To fakt. Tam, gdzie leży T-Mobile wskakuję w Plusa i hasam sobie swobodnie po sieci. I cały czas skakanie po sieciach. Minusem jest fakt, że taki użytkownik Play korzystający z np. Orange jest użytkownikiem drugiej kategorii i w razie przeciążenia sieci skorzysta z niej jako ostatni ;-) Niemniej jednak zaletą jest to, że w przypadku utraty zasięgu jakiejkolwiek sieci korzystam z innej. Szkoda, że w automacie wybierana jest zawsze najgorsza o najsłabszym zasięgu.
Zobaczymy co będzie w listopadzie. Może wrócę do T-Mobile?

kaspeed napisał(a):Wez tylko pod uwagę: zasieg t i o jest identyczny w wiekszosci kraju.

Polemizowałbym z tą identycznością :-)
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 4823
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez szyman12 » 5 wrz 2017, o 16:22

Cześć
Odkopię lekko wątek, bo nie wiem gdzie pytanie zadać. Czy Play pozwala na logowanie się do UMTS900 Aero2?
szyman12
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 677
Dołączył(a): 13 mar 2008, o 01:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 16

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez pakierhakierxd » 6 wrz 2017, o 11:52

Tak pozwala od dawna ;)
a w przyszlym roku bedzie nawet dostep lte orange :D

ja od ponad 5 lat jestem w playu i poza 1.5 mb w roamingu nie narzekam.
Ale ze az tak czesto z roamingu nie korzystam da sie przezyc.
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5623
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,G6
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Burito » 12 paź 2017, o 10:25

Witam posiadam 4 numery w sieci Play (2 abonament i 2 na kartę) na żadnym z nich nie mogę się połączyć z siecią Orange w roamingu krajowym. Rozumiem, że muszę to zgłosić do BOK?

Reklamują się zasięgiem 4 sieci a tak naprawdę jest zasięg 3....
Burito
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 9 lip 2017, o 21:16

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Ron » 12 paź 2017, o 10:29

Burito napisał(a):Witam posiadam 4 numery w sieci Play (2 abonament i 2 na kartę) na żadnym z nich nie mogę się połączyć z siecią Orange w roamingu krajowym. Rozumiem, że muszę to zgłosić do BOK?

Reklamują się zasięgiem 4 sieci a tak naprawdę jest zasięg 3....

Tak, na niektórych numerach roaming Orange jest jeszcze zablokowany i należy zgłosić do obsługi możliwość korzystania. Zgłoszenie robisz przez Play24 lub telefonicznie. Podczas rozmowy możesz ustalić priorytety sieci.
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 338
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: HTC
Sieć: PLAY, Orange

Re: [Play] Zasięg trzech sieci - kilka pytań.

Postprzez Burito » 12 paź 2017, o 10:39

Dzięki dla mnie siecią priorytetową jest Play, a jak nie ma jej zasięgu to niech pozostałe mają ten sam priorytet.
Burito
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 97
Dołączył(a): 9 lip 2017, o 21:16

Następna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DanielMXPL, Gregrin, lordbyd, tytoos i 28 gości