Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez goral2099 » 26 wrz 2017, o 20:24

Kryniczanin: Jak już schodzimy na tego typu dyskusję...widziałeś ostatnio jakiegoś taksówkarza bez tabletu/smartfona/laptopa i bez dostępu do sieci? Bo ja nie. :)

I masz rację: litości...
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1356
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SZY
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez bobix » 26 wrz 2017, o 20:27

Idąc tokiem rozumowania Kryniczanina to wszystkie złotówy korzystają z modemów 2G i latają co jakiś czas do WiFi spotów publicznych
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 445
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 26 wrz 2017, o 20:34

@Kryniczanin - sugeruję Ci jednak przeczytać projekt rozporządzenia, a nie tyko nagłówki z gazet.

Wg rozporządzenia kasa ma komunikować się z repozytorium wg skonfigurowanego wcześniej harmonogramu. Jeśli kasa z jakichś przyczyn nie skontaktuje się zgodnie z tym harmonogramem, to będzie miała o tym powiadamiać użytkownika i jednocześnie ponawiać próbę komunikacji nie rzadziej, niż co dwie godziny.

Ciekawostka: przeczytałem właśnie specyfikację jednej z kas "online ready"
http://www.onlineready.pl/urzadzenia-on ... line-ready
Nie ma tam nic o modemie, złączu do karty SIM itp.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4428
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez goral2099 » 26 wrz 2017, o 21:06

kozien70: właśnie już wcześniej zauważyłem...może przez usb ma się to komunikować tylko?
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1356
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SZY
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 26 wrz 2017, o 21:16

Cała ta komunikacja z repozytorium opisana jest w tym projekcie rozporządzenia jedynie ogólnikami. Brak konkretów, trzeba czekać na implementację. Mając przy tym na uwadze fakt, że to ciągle projekt i finalnie może być inaczej.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4428
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 27 wrz 2017, o 05:54

Kryniczanin: Jak już schodzimy na tego typu dyskusję...widziałeś ostatnio jakiegoś taksówkarza bez tabletu/smartfona/laptopa i bez dostępu do sieci? Bo ja nie.


W samej Krynicy są ich dziesiątki - wiek emerytalny dawno przekroczony.

Znam środowisko doskonale - dwie osoby z rodziny jeździły.
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3723
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez harys » 27 wrz 2017, o 06:48

W Warszawie 99% taksówkarzy ma, nie ważne w jakim wieku, podejrzewam że w większości dużych miast,gdzie działają korpo taksówkarskie tak jest
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1677
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Mixiorek » 27 wrz 2017, o 10:42

Szczególnie w mytaxi, itaxi gdzie w zasadzie wszystko może lub opiera się o smartfon/ tablet i komunikację bezprzewodową. No i uber.
Wszystkie trzy firmy są bardzo popularne w Warszawie i mam wrażenie, że "rosną".
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3516
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez f0ku5 » 27 wrz 2017, o 15:42

Szczególnie mytaxi ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1644
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 27 wrz 2017, o 18:33

Takie są oficjalne dane z lipca tego roku odnośnie LTE900, Plusa tutaj nie ma:
Australia Telstra
Czech Republic Vodafone
China China Unicom (Cat-NB1/NB-IoT)
Germany Deutsche Telekom
Hong Kong (China) Smartone
Hong Kong (China) Hutchison 3
Indonesia Indosat Ooredoo
Indonesia Telkomsel
Indonesia XL Axiata
Liechtenstein Swisscom
Malaysia Digi
Netherlands T-Mobile
Nigeria Ntel
Norway Ice.net
Peru Bitel
Saudi Arabia Zain
Singapore Singtel
Slovenia Telekom Slovenije
South Africa Vodacom
South Korea KT
Sweden Tele2
Sweden TeleNor
Taiwan Ambit Microsystems
Taiwan Chunghwa Telecom
Taiwan Taiwan Star
Thailand AIS
Thailand TrueMove H
Turkey Vodafone Turke
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4131
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 27 wrz 2017, o 19:40

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4131
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Spacedust » 27 wrz 2017, o 21:30

Pamiętacie Sint Maarten z plażą gdzie samoloty lądują zaraz nad głowami? Tam refarming dokonał się w ciągu jednego dnia: https://www.telecompaper.com/news/uts-s ... e--1213638
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4131
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez ja.michal » 28 wrz 2017, o 04:33

Spacedust napisał(a):Tam refarming dokonał się w ciągu jednego dnia:

Jak dwie "kobity" wpadły na wyspę to logiczne, że wszystko wymiotło. :P Chyba znasz powiedzenie dlaczego huragany są nazywane żeńskimi imionami? ;)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2345
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 28 wrz 2017, o 15:32

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4946
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 28 wrz 2017, o 15:33

Jakby miała HD Voice w 2 i 3G to byłby hit. W 3G jeśli tylko już mniejszy, ale ciągle akceptowalny :-)
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3723
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości