Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderatorzy: darkangel, Kaczy, thonka, Pawrzes, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez iPlus » 21 cze 2015, o 21:28

niedawno był artykuł na telepolis, że Singapur wyłączył zasięg 2G,

i tu jak ktoś wie może napisać na jakich pasmach działają zasięgi w Singapurze, np na jakich pasmach działa LTE, na jakich 3G, żeby móc to porównać z Polską,

chce zacząć dyskusje na temat wyłączenia zasięgu 2G w Polsce,

czy według was to możliwe ?

jakie by to przyniosło skutki dla ludzi gdyby nie było zasięgu 2G ?

od razu piszę, że nie musicie się ze mną zgadzać,

według mnie wyłączenie zasięgu 2G w Polsce skutkowałoby zrywaniem rozmów nawet na 3G 900 bo choć ten zasięg jest dobry to jest jeszcze dużo miejsc gdzie ginie na chwile i zrzuca do 2G, a jak telefon ma na sztywno 3G to się rozłącza i znowu się pojawia 3G, łączy i tak w kółko, bywają takie miejsca w NetWorks i Aero2,

zasięg LTE na 1800 jest tak mały, że nie ma o czym mówić, chyba, że do użytku wejdzie zasięg 800 na LTE to może,

co wy o tym myślicie ?
Ostatnio edytowano 22 lis 2017, o 22:20 przez Remington, łącznie edytowano 2 razy
Powód: zmiana tytułu wątku na bardziej adekwatny
iPlus
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 659
Dołączył(a): 11 wrz 2014, o 22:39

Re: Wyłącznie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kozien70 » 21 cze 2015, o 22:14

Moim zdaniem wyłączenie 2G w Polsce będzie jeszcze długo długo niemożliwe. Nasz kraj jest zbyt rozległy, zabudowa zbyt rozrzucona, nawet w miastach, a duży odsetek ludności mieszka na wsiach w porozrzucanych pojedynczych chałupach. Pokrycie wszystkiego zasięgiem 3G kosztowałoby kupę forsy i jest w naszych realiach bez sensu. Być może gdy wejdzie LTE na częstotliwościach pokryciowych (800, 700 itp.) oraz VoLTE to sytuacja trochę się zmieni, ale znowu: jest w kraju multum ludzi mających słuchawki 2G only, jest sporo urządzeń w komunikacji M2M GSM only, urządzeń wysyłających SMSy itp. Wymiana tego wszystkiego na 3G/LTE to zmuszenie ludzi i firm do wydania kupy forsy i łatwo to nie przeszłoby. Przykład wyłączenia TV analogowej nie jest do końca tu dobry, bo TV analogowy można podłączyć przez dekoder do kablówki, jakąś "przystawkę" itp. i nadal działa. A telefonu 2G przez dekoder do sieci 3G sobie nie podłączę, będzie do wyrzucenia. Bardziej realny wg mnie jest u nas scenariusz, że operatorzy dogadują się do jednej wspólnej sieci GSM, każdy operator na jej poczet daje kawałek swoich zasobów radiowych GSM 2G, a z reszty po GSMie każdy robi refarming na już swoje własne 3G lub jeszcze lepiej od razu na LTE.
To scenariusz bardziej realny, ale myślę, że u nas to kwestia jakichś 10 lat.

PS. Popraw tytuł :) Powinno być wyłączenie.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S7 Edge Duos
Sieć: W4

Re: Wyłącznie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez marcinek243 » 21 cze 2015, o 22:21

kozien70 napisał(a):Pokrycie wszystkiego zasięgiem 3G kosztowałoby kupę forsy i jest w naszych realiach bez sensu. [...] każdy operator na jej poczet daje kawałek swoich zasobów radiowych GSM 2G, a z reszty po GSMie każdy robi refarming na już swoje własne 3G lub jeszcze lepiej od razu na LTE.

Przecież NetWorks już pokrył cały kraj prócz wschodniej ściany 3g poprzez przeznaczenie części zasobów z 2g na 3g.
Obrazek
marcinek243
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1426
Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 21:33
Lokalizacja: Nowa Sól
Pochwały: 9
Model telefonu: Redmi note 4
Sieć: Duzo tego ale glowny to Play

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez iPlus » 21 cze 2015, o 22:31

kozien70,

poprawione :),

marcinek243,

na mapie wszystko ładnie wygląda ale jak sprawdzisz na telefonie tylko zasięg 3G to się przekonasz, że są miejsca gdzie w Aero2 i NetWorks zasięg 3G zanika i to mnie zainspirowało do założenia tego tematu,

ktoś wie dlaczego zasięg 2G jest "wszędzie", a 3G nie ? 2G ma większą moc ? więcej nadajników ?
iPlus
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 659
Dołączył(a): 11 wrz 2014, o 22:39

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Benjamin Linus » 21 cze 2015, o 22:45

iPlus napisał(a):...i tu jak ktoś wie może napisać na jakich pasmach działają zasięgi w Singapurze, np na jakich pasmach działa LTE, na jakich 3G, żeby móc to porównać z Polską,

...


Singapore
GSM: 900 1800
3G 2100 M1 Limited;
3G 900/2100 SingTel;
3G 2100 StarHub;
4G LTE SingTel 1800/2600Mhz;
4G LTE M1 Limited 1800/2600Mhz;
4G LTE StarHub1800/2600Mhz;
Benjamin Linus
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 380
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez kwasek66 » 21 cze 2015, o 22:48

- UMTS900 - jest za słaby, muszą go podkręcić... + oddychanie komórek...
- DCS można dynamicznie zmienić na LTE...
- GSM900 ostoi się najdłużej
- obecnie całkowicie 3G/Lte może być PLAY, oraz o dziwo PLUS... ten drugi ma bajeczne możliwości konfiguracji...
- NW! wstępnie już dziś dynamicznie DCS na LTE + wieczny GSM900, nawet kiedy go bardziej okroją, z przeznaczeniem na drugą paczkę dla UMTS900 (potrzeba umowa o wzajemne użytkowanie wszystkich pasm T&O)

=

Operatorowi opłaca się być w pełni 3G i LTE, tylko za dużo by stracił... oni wiedzą ile ruchu idzie po 2G

Realnie UMTS i DCS wyginą ma korzyść agregacji pasm LTE i GSM900Mhz...


kozien70 napisał(a):Bardziej realny wg mnie jest u nas scenariusz, że operatorzy dogadują się do jednej wspólnej sieci GSM, każdy operator na jej poczet daje kawałek swoich zasobów radiowych GSM 2G, a z reszty po GSMie każdy robi refarming na już swoje własne 3G lub jeszcze lepiej od razu na LTE.


wystarczy iż np. PLUS posiadający "pełen" GSM900 i UMTS900, zapoda roaming krajowy dla reszty w pierwszym paśmie... pytanie jaka będzie pojemność i ile potrzeba DCS1800 aby to obsłużyć...
winni są sami sobie Klienci i producenci, masowe i tanie telefony GSM/UMTS i masz problem z głowy... jeśli możesz zablokuj sobie UMTS2100 w telefonie i pozostaw UMTS900/GSM/DCS... telefon wcale nie ucieka z 3G...
przerobienie w PL rezerwacji aby były bardziej pro klient/możliwości jest nierealne... choć układ idealny: 1 blok - PLUS, 2 - PLAY, 3 - T-Mobile, 4 - Orange - 3 i 4 i tak współpracują, 1 ma full pasma, a 2 zapłaci to będzie gdzie chce...
Ostatnio edytowano 21 cze 2015, o 22:59 przez kwasek66, łącznie edytowano 3 razy
kwasek66
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 236
Dołączył(a): 9 cze 2015, o 19:34

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez iPlus » 21 cze 2015, o 22:50

to wychodzi podobnie jak w Polsce tylko czy te sieci w Singapurze mają pasma wspólne czy oddzielnie każda sieć ?

no i czy mają więc nadajników niż w Polsce albo czy nadają z większą mocą niż w Polsce ?
iPlus
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 659
Dołączył(a): 11 wrz 2014, o 22:39

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Remington » 21 cze 2015, o 22:52

Nadal telefony z najniższej półki to 2G only, więc nie ma się co spodziewać zamknięcia 2G.

To nie Sferia, że na Allegro można kupić telefony CDMA bez wzmianki, że w Polsce są bezużyteczne.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 1403
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Halset » 21 cze 2015, o 22:54

kwasek66 napisał(a):oraz o dziwo PLUS... ten drugi ma bajeczne możliwości konfiguracji...

Chodzi Ci jeżeli dobrze rozumiem o ich zasoby częstotliwości, które posiada?
"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
Halset
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1167
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 01:00
Lokalizacja: Kraje północne
Pochwały: 1
Model telefonu: SONY
Sieć: Kazda po trochu

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez iPlus » 21 cze 2015, o 23:03

Remington napisał(a):Nadal telefony z najniższej półki to 2G only, więc nie ma się co spodziewać zamknięcia 2G.

To nie Sferia, że na Allegro można kupić telefony CDMA bez wzmianki, że w Polsce są bezużyteczne.


to też jest ciekawe, że tyle lat telefony na 2G były tak tak drogie, a teraz stają się tak tanie, że średnio za 100 zł można kupić telefon 2G z mocną baterią, to jasne, że rynek się rozwija i są smartfony ale czy czasem producenci nie mają jakiegoś info, że zasięg 2G będzie likfidowany ?

CDMA nie działa, a moim zdaiem powinno bo ten zasięg daleko się niesie, bardzo ciekawe dlaczego nie wrzucili tego zasięgu na GSM zamiast budować nowy na 900 i 1800 skoro już mieli gotowe pasma 1G 420 i 450
iPlus
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 659
Dołączył(a): 11 wrz 2014, o 22:39

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez p2225 » 21 cze 2015, o 23:07

iPlus napisał(a):według mnie wyłączenie zasięgu 2G w Polsce skutkowałoby zrywaniem rozmów nawet na 3G 900 bo choć ten zasięg jest dobry to jest jeszcze dużo miejsc gdzie ginie na chwile i zrzuca do 2G, a jak telefon ma na sztywno 3G to się rozłącza i znowu się pojawia 3G, łączy i tak w kółko, bywają takie miejsca w NetWorks i Aero2,

jest na to sposób. Zostawić 2G na resztkach pasma, ale zrobić to tak jak ma Orange w DCS, czyli możliwość działania w tym paśmie, ale tylko wtedy gdy sieć Cię tam zrzuci (Common BCCH). Takie ukryte pasmo, którego nie jesteś w stanie ani wyszukać, ani wymusić.

iPlus napisał(a):ktoś wie dlaczego zasięg 2G jest "wszędzie", a 3G nie ? 2G ma większą moc ? więcej nadajników ?

Ta sama moc, jednak sama struktura działania jest inna i dochodzi oddychanie komórek (im większe obciążenie tym mniejszy zasięg). Nadajniki są te same.

P.S.: wiedziałem, że gdzieś już czytałem podobny temat na forum:
viewtopic.php?f=24&t=65742 :)

A no i w grę wchodzą również normy promieniowania, gdzie w Polsce są jedne z najbardziej rygorystycznych. Według mnie powinny zostać podniesione, ale TYLKO poza miastami, żeby załatać dziury między stacjami i to tylko w U900.
LTE2600+LTE1800:
Obrazek
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4358
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez iPlus » 21 cze 2015, o 23:20

nawet nie wiedziałem, że taki temat istniał wcześniej,

jeśli to czyta jakiś admin to może połączy te tematy w jeden
iPlus
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 659
Dołączył(a): 11 wrz 2014, o 22:39

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Benjamin Linus » 21 cze 2015, o 23:23

M1--HSPA+ October 2009
SingTel--DC-HSPA+ April 2013
StarHub--DC-HSPA+ July 2009/ September 2012


----------------------------------------------------------------

Singapore
M1 1800 3 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).

M1 2600 7 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).

SingTel 1800 3 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).

SingTel 2600 7 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).

StarHub 1800 3 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).

StarHub 2600 7 FDD 20 MHz
Carrier aggregation of 40 MHz (CA_3A_7A).
Benjamin Linus
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 380
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez Kryniczanin » 22 cze 2015, o 11:31

Przecież NetWorks już pokrył cały kraj prócz wschodniej ściany 3g poprzez przeznaczenie części zasobów z 2g na 3g.


No jak choćby Żegiestów Zdrój to ściana wschodnia jest to ja wysiadam.
Obrazek
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3618
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP9L
Sieć: W4 i dziewica

Re: Wyłączenie zasięgu 2G w Polsce ?

Postprzez loker » 22 cze 2015, o 12:17

Spokojnie z dnia na dzień swoje 2G może wyłączyć Play, ponieważ w miastach ma mocny UMTS2100 wzmacniany poza UMTS900. A użytkownicy urządzeń only 2G będą w tedy w roamingu T-Mobile oraz Plus GSM.

W ramach Networks! T-Mobile mógłby wyłączyć swój GSM1800, a Orange swój GSM900. Przy wzajemnym udostępnianiu sobie pasma GSM oczywiście.

Zasadniczo przebywając w mieście w prawie każdym zakątku Polski mamy UMTS2100, więc trzymanie telefonu only WCDMA ma sens, choćby do HD Voice i szybszego wysyłania SMSów oraz MMSów. Poza miastami N! oraz Aero2 całkiem przyzwoity UMTS900 mają. LTE to transmisja danych, wdraża się, wiec inna bajka na ten moment.
Ogólnie widzę, że jest bardzo mało miejsc gdzie WCDMA (prefer)/GSM trzeba włączyć.Są to góry, ściana wschodnia czy stajcie Iszej linii metra w Warszawie (goły GPRS). Choć w Play na trasie 3G jest, a od Pola Mokotowskiego do Centrum na trasie i stacji Politechnika również 3G Orange...

Pamiętajmy, że w miastach też całkiem sporo UMTS900 wszyscy mają, więc w zaułkach też z 3G można korzystać.
loker
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 272
Dołączył(a): 23 paź 2014, o 12:11
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Samsung Galaxy Ace4 LTE
Sieć: Orange

Następna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Gregrin, tomi81 i 30 gości