Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 kwi 2018, o 17:57

Mixiorek napisał(a):Te testy na telefonie z VoLTE czy bez?


Na 100% telefon bez VoLTE. W N! telefony z VoLTE siedzą do upadłego w LTE, nawet do -130dBm. Trzeba się na nich wręcz starać, by mając nawet szczątkowy zasięg LTE wpaść w 3G.

Z telefonami bez VoLTE zaś dzieje się to, co opisał @Pawrzes. Kompletna porażka, konfiguracja N! jest tu beznadziejna :? Notoryczne jest np. spadanie ze słabnącego L2600 wprost do U2100, zamiast do L1800. Ani Play ani Plus tak się nie zachowuje.
Dla uściślenia, piszę o strefie Huawei.

myk6414 napisał(a):Czuję się wywołany do tablicy :)
Jako mieszkaniec Olszewnicy, muszę stanąć w obronie tutejszych nadajników. Albo macie popsute telefony albo pecha.
Jeżeli chodzi o GSM - nie pamiętam kiedy ostatni raz to coś widziałem na telefonie. Zarówno stacja w Olszewnicy jak i w Skrzeszewie wszystkie rozmowy pięknie w volte zestawia a jak już się zdarzy zrzut to do 3G


Hint: masz telefon z aktywnym VoLTE. Odpowiedź powyżej ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 23 kwi 2018, o 17:58

Jutro aż przetestuje..
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 14:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 kwi 2018, o 18:04

Przetestuj. Wystarczy wyłączyć VoLTE w telefonie. Ja taki test mam codziennie wchodząc u siebie do windy. Włączony stream w LTE, przy włączonym VoLTE grzecznie siedzi w LTE, nawet gdy wskaźnik siły sygnału nie pokazuje żadnej kreski. Przy wyłączonym VoLTE w 7-8 przypadków na 10 spadam prosto do U2100.
Identyczne zachowanie w I linii metra. Z włączonym VoLTE siedzisz do oporu w LTE. Brak VoLTE = co chwilę spadek do U2100 przeplatany powrotami do LTE.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 23 kwi 2018, o 19:28

Z Poznania:

ul. Ostrówek T! - bez zmian, ładnie widać na drugim planie PLAYa:

Obrazek

Piaskowa/Estkowskiego O! - bez zmian:

Obrazek

Stacja bazowa T-Mobile/Orange na ul. Św. Wojciecha 28 (komin) przed rozbudową o LTE800/LTE2600, to kiedyś pokazywałem z daleka, teraz nieco bliżej

Obrazek

Stacja bazowa T-Mobile/Orange na ul. Grobla 7 (budynek mieszkalny) po rozbudowie o LTE800 tylko w T-Mobile, w Orange faktycznie nie ma nic, wymieniono obie anteny na nowe Huawei:

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4038
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Młody.. » 23 kwi 2018, o 21:47

spotify napisał(a):Chociaż Play jak można doczytać również do N! się dokleja i nadaje nie zawsze ze swoich anten. U fioletowych też czerwony długopis zaczyna działać.....


W Play użytek anten właściciela masztu, to w 95% przypadków szybkie uruchomienie zasięgu aby podbić statystyki uruchomień. Po 2 miesiącach wieszają swoje anteny, bo zestawy jakie nadaje Play w większości przypadków nie są w stanie być uruchomione z anten konkurencji.
Sorry za OT.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 515
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 14:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: Samsung Galaxy J5 2017 Dual
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 23 kwi 2018, o 23:26

Mixiorek napisał(a):Kurcze, Olszewnica. Nijak nie mam tam po drodze. Zobaczymy. Podasz mi, którędy jechać tak by zrobić rozsądne kółko?
Te testy na telefonie z VoLTE czy bez?

Telefon bez VoLTE i tak jak napisał @kozien70 obecnie tak to działa dla większości klientów...
Najlepiej od DW631 w stronę Sikor, potem przez Topolinę ul. Gościniec i Sosnową przez Poddębie wrócić do DW632 ;-) Te okolice to szczątkowy, niestabilny UMTS i słaby GSM z zakłócających się wzajemnie stacji (wewnątrz wielu budynków ginie zasięg) i ciężko się dodzwonić za pierwszym razem...

myk6414 napisał(a):Zarówno stacja w Olszewnicy jak i w Skrzeszewie wszystkie rozmowy pięknie w volte zestawia

Jak się ma usługę oraz zasięg LTE to pewnie tak ale nie każdy ma tak dobrze ;)

myk6414 napisał(a):Tak patrzę na Twoje logi i dziwnie to wygląda. Przejechałes obok OSP w Chotomowie w stronę Olszewnicy z 7 minut później zrzuciło Cię do stacji na kominie (vis a vis Fenixa) która jest jakiś kilometr w stronę Jabłonna ( czyli w odwrotnym kierunku). Jak znam życie stało się to w okolicy JW w Olszewnicy. Tam się dziwne rzeczy dzieją ze względu na anteny wojskowe.

Dokładniej to z masztu z T-Mobile, tam też jest granica LAC więc w słabym sygnale nie zawsze udaje się soft handover w odpowiednim czasie. Najbardziej niepokojące to pomijanie L800, jeśli nie udało się przejście z L2600 to powinna być druga próba przejścia z 3G na L1800 lub L800 które sięgają dalej...

harys napisał(a):Na telefonie pięknie CA 1800+2600, ale w sobotę rano już poniżej 20Mbps. Zawsze się zastanawiam co za rok, dwa?

Nie bez powodu to była jedna z pierwszych stacji wiejskich z L2600 w kraju choć 4G pojawiło się tu dopiero po aukcji UKE i na początku jako L800 tylko dla Orange. myk6414 pewnie korzysta z innego sektora tej stacji.
Może będzie alternatywa dla LTE: http://www.wieliszew.pl/3475,1,1,w-a-cz ... iecej.html bo nowych domów co roku coraz więcej...

Mam przykład gdzie po rozdzieleniu U900 zamiast lepiej jest... jeszcze gorzej niż późną jesienią ubiegłego roku :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co 3 próba kończy się tak...
Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2327
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 15:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 24 kwi 2018, o 06:14

@Pawrzes a jak wygląda sprawa z kablem w tamtych okolicach? Było robione coś w ramach internetu dla mazowsza?
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 24 kwi 2018, o 07:02

3G napisał(a):Polecam również odcinek DW725 Wilków - Rębowola ;)

Challenge accepted* ;-) Postaram się przy okazji wybrać w tamte okolice.

kozien70 napisał(a):W N! telefony z VoLTE siedzą do upadłego w LTE, nawet do -130dBm. Trzeba się na nich wręcz starać, by mając nawet szczątkowy zasięg LTE wpaść w 3G.

To w takim razie jak dla mnie kolejny argument za posiadaniem w sieci i na terminalu VoLTE.

Pawrzes napisał(a):Najlepiej od DW631 w stronę Sikor, potem przez Topolinę ul. Gościniec i Sosnową przez Poddębie wrócić do DW632 ;-) Te okolice to szczątkowy, niestabilny UMTS i słaby GSM z zakłócających się wzajemnie stacji (wewnątrz wielu budynków ginie zasięg) i ciężko się dodzwonić za pierwszym razem...

Mam roboczą majówkę więc może jadąc w okolice Kazunia zrobię bardzo duże koło przez drugą stronę Wisły. Zastrzegam, że u mnie będą logi z terminal z VoLTE.

Jak się ma usługę oraz zasięg LTE to pewnie tak ale nie każdy ma tak dobrze ;)

To trzeba to zmienić by było lepiej ;-) tym bardziej jeżeli N! ma taki a nie inny konfig 3G. Jak dla mnie pojawienie się w wielu miejscach po aukcji L800 sprawiło, że sieć zaczęła działać. Tzn transmisja zaczęła działać. A wcześniej po prostu nic nie szło albo szło jak krew z nosa. Mam szczególnie jeden taki obszar na granicy LAC.

harys napisał(a):Zawsze się zastanawiam co za rok, dwa? Kiedy nie będzie już pasm do dołożenia, na 5G w 2020 też nie ma co liczyć w takich miejscach, z resztą sprzęt domowy w 5G to pewnie będzie początkowo zabijał ceną

Tylko internet po kablu. Nie ma innej drogi. Mam nadzieję, że jak za 2-3 lata operatorzy oplotą do końca miasta to naturalne stanie się wyjście na mocne peryferia. Aglomeracje i tak są nasycone. Do tego konkurencja spora i zysk z klienta taki sobie. Pytanie czy ludzie na peryferiach są gotowi brać net i TV? Szczególnie tacy, którzy mają talerz i np: najtańszy pakiet w Cyfrowym Polsacie. Rolą operatorów jest ich jednak przekonać.

*Telefon będzie w trybie VoLTE.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3396
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 19:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 24 kwi 2018, o 07:18

Przetestowane. Galaxy S8 z volte wyłączonym. Trasa ode mnie ze wsi na Rondo ONZ w Warszawie. Do Młocin samochodem dalej metrem M1 i M2. Terminal cały czas siedział w LTE co.potwirdzaja logi z netmonitora.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 14:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 24 kwi 2018, o 08:00

Cóż, mogę rzec tyle: farciarz :-) U mnie też tak bywa, ale w niektóre dni. Większość przypadków to przeskakiwanie między U2100 a LTE. Byś miał miarodajny test, pojeździj tak z wyłączonym VoLTE z miesiąc. I najlepiej z aktywną transmisją typu stream. Jestem pewien, że nie będzie tak kolorowo ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 24 kwi 2018, o 08:13

Sprawdzę jeszcze w drodze powrotnej. Ale w sumie od tego mam volte sent z niego korzystać :)
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 14:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zajadacz » 24 kwi 2018, o 09:57

Taka ciekawostka od Wacława: http://gsm.biz.pl/2018/04/23/jak-dlugo- ... dowac-bts/
Ktoś zaprzyjaźniony z Networks! wie może co się stało, że nie postawili tego masztu?
zajadacz
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1186
Dołączył(a): 3 sty 2008, o 13:14
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 7
Model telefonu: Huawei G7, HTC Desire Z, Nokia E51, Siemens S55, Nokia 3310, Huawei E372 i E173
Sieć: nju, Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 24 kwi 2018, o 10:02

Rozumiemy, że być może przy rozluźnieniu współpracy podmiotów w ramach Networks! skłonności do inwestycji maleją, a jakiś jeden maszt można „poświęcić” dla użytku wielbicieli złomu – niemniej – mimo wszystko, patrząc ,a to wygląda – szkoda, bo obecny stan faktyczny można byłoby mimo wszystko … przerobić na coś pożytecznego, czyli na zasięg oraz jakość usług.

Serio? Serio? Serio?
On myśli że ktoś to zostawił tam dla jaj?
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3785
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 11:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 24 kwi 2018, o 10:20

Albo protest lokalnej społeczności albo spór operator-właściciel działki. Sprawa może ciągnąć się w sądzie, a wiemy jakim ekspresowym tempem wykazuje się nasz wymiar sprawiedliwości.
Operator może mieć orzeczony zakaz wstępu na działkę do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Wieża może być zabezpieczona jako materiał w sprawie do czasu jej rozstrzygnięcia itd itp. To tylko kilka możliwości z całego wachlarza.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4217
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 15:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 24 kwi 2018, o 12:44

Właśnie sprawdziłem i w moim rejonie na 14 stacji bazowych po rozbudowie o LTE800 w T-Mobile, zaledwie 7 ma LTE800 w Orange czyli mamy praktycznie o 50% gorszy zasięg np. wewnątrz budynków.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4038
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 22:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości