Telekomunikacja jak na dłoni






FieldTest (NetMonitor) na Androida

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez radecki1987 » 12 wrz 2017, o 17:42

Witam wszystkich

powoli zaczynam ogarniać zagadnienia związane z agregacją pasm LTE głównie ze względu na małe zmiany w dostawcy internetu, obecnie miałem plusa który jak dla mnie jest tragiczny, wracam do orange i zastanawiam się czy jest sens inwestycji w router z agregacją pasm czy lepiej przerzucić kartę z orange do drugiej słuchawki,

na razie korzystam z galaxy s5 jak router internetu orange, maksymalnie speedtest pokazał mi 70mb/s w miejscowości w której mieszkam:

https://goo.gl/maps/WcK7crnp9pr

posiadam również sgs7edge który w plusie ledwo do 10mb/s dochodzi

pytanie czy inwestować w router z agregacją pasm czy w mojej lokalizacji takowy router nie spisze się lepiej niż sgs7edge ? obecnie nie sprawdzałem neta z orange w sgs7 gdyż musiałbym wymieniać kartę sim z plusa aby z s7 wpakować ją do s5 także nie wiem czy ww mojej lokalizacji wystąpi agregacja na s7 w orange, w plusie brak

mogę prosić o opinię patrząc na moją lokalizację i dostępne nadajniki w mojej okolicy czy na s7edge wystąpi agregacja w orange i będę mógł liczyć na więcej niż 50 - 70mb/s ?

p.s
patrząc na wasze wyniki speedtestu jestem pod wrażeniem, czy prędkości rzędu 200 - 250mb/s osiągacie przy standardowych ustawieniach sgs7 czy coś trzeba zmodyfikować aby osiągnąć takie prędkości ? pomijając lokalizację i dostępność nadajników
radecki1987
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 wrz 2017, o 17:30

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez Ubinoob » 16 wrz 2017, o 14:21

Z góry przepraszam jeśli problem już gdzieś wcześniej był opisywany, ale przeszukałem temat jak mogłem. Czy ktoś jest w stanie zaimportować bazę z http://beta.btsearch.pl/bts/export tak aby netmonitor poprawnie czytał dane LTE? U mnie wszystko działa dla GSM i UMTS, natomiast o LTE nie pokazuje info. Zerknąłem do tego co znajduje się w wyeksportowanych plikach i zamiast ECID, jest tam MCC, MNC, LAC, CLID oraz koordynanty. Jak dla mnie przydałoby się jeszcze eNBID, bo po LAC i CLID nie da się ustalić stacji (te parametry się powtarzają). Czy ktoś wie coś więcej?
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 107
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 12:47

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez lzur » 16 wrz 2017, o 18:53

Ubinoob napisał(a):natomiast o LTE nie pokazuje info.

Może Twojego nadajnika nie ma w bazie btsearch ? Podaj lokalizację i parametry czyli MCC/MNC, LAC i CLID.
lzur
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 288
Dołączył(a): 11 lut 2009, o 13:49
Lokalizacja: Dzierżoniów
Pochwały: 20
Model telefonu: LG F60, LG F5, LG P710, LG GT540, Nokia 6630, Nokia E60
Sieć: Play

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez Ubinoob » 17 wrz 2017, o 00:09

Dzięki za zainteresowanie. Stacja jak najbardziej jest w bazie.

LAC: 113
eNBID: 5054
CLID: 96
ECID: 1293920

W wyeksportowanym pliku (format CLF 3.0 dec)
Kod: Zaznacz cały
26006;00096;00113;00000;52.266111;20.967778;-1;Warszawa - Żoliborz, ul. W.Broniewskiego 20 (dach - blok mieszkalny) [MAZ:WAR1106:L1800];0


Natomiast tak jak wspomniałem, widzę tutaj jedynie MCCMNC;CLID;LAC + koordynanty i opis. Skąd netmonitor ma wiedzieć, że to akurat ten wpis? W takim samym zestawie LAC+CLID jest wiele rekordów w wyeksportowanym pliku:

Kod: Zaznacz cały
   Line 6740: 26006;00096;00113;00000;52.274444;20.918889;-1;Warszawa - Bielany, ul. Kwitnąca 8 (dach bloku mieszkalnego) [MAZ:WAR3068:L800];0
   Line 6744: 26006;00096;00113;00000;52.312222;20.920556;-1;Warszawa - Bielany, ul. K.Wóycickiego 1/3 (budynek Wydziału Prawa i Administracji UKSW) [MAZ:WAR3094:L2100];0
   Line 6746: 26006;00096;00113;00000;52.135000;20.965556;-1;Dawidy - gm. Raszyn, Dawidy 93 (komin na terenie HRS Dawidy) [MAZ:WAR3147:L2100];0
   Line 6750: 26006;00096;00113;00000;52.342222;20.848889;-1;Dziekanów Leśny - gm. Łomianki, ul. M.Konopnickiej 65 (komin szpitala im. Dzieci Warszawy) [MAZ:WAR3102:L1800];0
   Line 6752: 26006;00096;00113;00000;52.194722;20.937222;-1;Warszawa - Włochy, ul. Równoległa 2 (dach - budynek biurowy) [MAZ:WAR1136:L1800];0
   Line 6753: 26006;00096;00113;00000;52.194444;20.890556;-1;Warszawa - Ursus, ul. Rakietników 25 (dach budynku mieszkalnego) [MAZ:WAR3044:L2100];0
   Line 6754: 26006;00096;00113;00000;52.182778;20.968889;-1;Warszawa - Włochy, ul. 17 Stycznia 43 (biurowiec Polskich Linii Lotniczych LOT) [MAZ:WAR1066:L1800];0
   Line 6755: 26006;00096;00113;00000;52.187222;20.911944;-1;Warszawa - Ursus, Al. Jerozolimskie 225 (rurowy maszt własny) [MAZ:WAR3046:L2100];0
   Line 6756: 26006;00096;00113;00000;52.188056;20.892222;-1;Warszawa - Ursus, ul. Kolorowa 15 (murowany komin kotłowni) [MAZ:WAR3052:L1800];0
   Line 6757: 26006;00096;00113;00000;52.175000;20.865556;-1;Reguły - gm. Michałowice, ul. Regulska 31 (rurowy maszt własny) [MAZ:WAR3108:L800];0
   Line 6841: 26006;00096;00113;00000;52.266111;20.967778;-1;Warszawa - Żoliborz, ul. W.Broniewskiego 20 (dach - blok mieszkalny) [MAZ:WAR1106:L1800];0
   Line 6842: 26006;00096;00113;00000;52.267500;20.983889;-1;Warszawa - Żoliborz, ul. S.Hozjusza 2 (dzwonnica - kościół pw. św. Stanisława Kostki) [MAZ:WAR3105:L2100];0
   Line 6843: 26006;00096;00113;00000;52.270278;20.973889;-1;Warszawa - Żoliborz, ul. ks. J.Popiełuszki 21 (dach budynku handlowo-usługowego) [MAZ:WAR3079:L2100];0
   Line 6844: 26006;00096;00113;00000;52.273889;20.996667;-1;Warszawa - Żoliborz, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4 (dach - Centrum Olimpijskie) [MAZ:WAR2038:L1800];0
   Line 6850: 26006;00096;00113;00000;52.256389;20.976111;-1;Warszawa - Wola, ul. Piaskowa 9 (dach - budynek komunalny) [MAZ:WAR1513:L1800];0
   Line 6851: 26006;00096;00113;00000;52.339167;20.891111;-1;Łomianki, ul. Warszawska 91 (budynek biurowo-usługowo-handlowy) [MAZ:WAR2083:L800];0
   Line 6852: 26006;00096;00113;00000;52.234444;20.928333;-1;Warszawa - Wola, ul. Jana Olbrachta 94 (dach biurowca Comet) [MAZ:WAR1147:L800];0


Różnica jedynie w opisie i koordynantach. Zatem pytanie, czy komuś działa to dobrze? Netmonitor pokazuje opis z wyeksportowanej bazy z btsearch? Jeśli tak to przydatny byłby "kawałek danych" z pliku bazy. Gdzieś widziałem tutaj na forum jak ktoś wstawiał screena z netmonitora i poprawnie pobranym opisem z LTE.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 107
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 12:47

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez lzur » 17 wrz 2017, o 09:04

lzur
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 288
Dołączył(a): 11 lut 2009, o 13:49
Lokalizacja: Dzierżoniów
Pochwały: 20
Model telefonu: LG F60, LG F5, LG P710, LG GT540, Nokia 6630, Nokia E60
Sieć: Play

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez BUCiu » 17 wrz 2017, o 10:25

@up o widzisz, też miałem taki problem ale już widzę gdzie był błąd - zaciągałem bazę z beta.
BUCiu
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 164
Dołączył(a): 6 sty 2008, o 21:26
Lokalizacja: Tuchów
Pochwały: 13
Model telefonu: J5 2017
Sieć: Plus

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez Ubinoob » 17 wrz 2017, o 12:13

@lzur: dzięki za pomoc. Oczywiście problem był w danych wyeksportowanych z bety.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 107
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 12:47

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez zaba1978 » 27 wrz 2017, o 12:26

Witam
Panowie mam taki komunikat po instalacji network guru, telefon huawei p9 lite

Obrazek
zaba1978
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 12:22

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez Ubinoob » 27 wrz 2017, o 12:31

Na huaweiu tak będzie. Taki układ :)
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 107
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 12:47

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez harys » 27 wrz 2017, o 13:01

Niestety kiriny nie współpracują z tego typu apkami
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez zaba1978 » 27 wrz 2017, o 14:41

Dzieki Panowie, a istnieje inna możliwość, abym mogl wymusic inne pasma na p9?
zaba1978
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 12:22

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez harys » 27 wrz 2017, o 14:53

Co prawda miałem chwilę p10lite ale to też kirin i też emui i niestety poleglem z tym. Szukałem w Chinach, u ruskich i w PL. Nie znalazłem opcji wymuszania pasm, mało tego- od emui 5.0 (android 7.0) jest zablokowana możliwość wymuszania technologii w menu serwisowym. Czyli nie da się ustawić nic więcej niż to co masz w ustawieniach ( mi chodziło o uzyskanie trybu pracy only LTE)
Pod tym kątem to beznadziejny sprzęt.
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez zaba1978 » 27 wrz 2017, o 15:28

Ja pierdziele, pomęczę jeszcze, samsung galaxy s6 poprzez menu serwisowe zmieni pasma?
zaba1978
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 12:22

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez harys » 27 wrz 2017, o 15:39

Pomęcz i gdyby Ci się udało to daj znać :)
Pytanie czy root by nie pomogł, ja nie próbowałem bo odblokowanie bootloadera w Huawei to anulowanie gwarancji, a telefon był nowy.
Samsung dopiero w najnowszych softach S8 zablokowal menu serwisowe więc na S6 raczej dziala
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1474
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 17:43

Re: FieldTest (NetMonitor) na Androida

Postprzez zaba1978 » 27 wrz 2017, o 16:05

Root nic nie daje w p9 lite, lipa. W galaxy s6 jaki kod nalezy wklepac, aby sie dostac do zmiany pasma?
zaba1978
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 12:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

cron