Telekomunikacja jak na dłoni






[PLAY] Lokalizacje UMTS/HSPA+ 900

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

 

Postprzez Rinah » 25 lis 2013, o 19:21

Ostatnio na stronie http://beta.btsearch.pl/ zniknął nadajnik Playa w Krakowie na ulicy Podedworze 16, a w jego miejscu pojawił się nadajnik T-Mobile. Czyżby go zlikwidowali? Wie ktoś może coś więcej? To tłumaczyłoby sporo ws. moich nagłych problemów z zasięgiem tej sieci....
Rinah
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 14:29
Lokalizacja: Kraków

 

Postprzez sindikat » 26 lis 2013, o 15:08

[at]Rinah jeżeli znasz CID to go wyszukaj w wyszukiwarce. Zmień tylko siec na Play, a rodzaj szukania na dokładny. Na mapie baloniki się krzaczą chyba z nową wersją Google Maps.
sindikat
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 563
Dołączył(a): 25 sie 2006, o 15:29
Pochwały: 2
Model telefonu: Samsung S5 Neo Nokia E52
Sieć: Plush

 

Postprzez JaneQ_Damian65 » 9 lut 2014, o 02:33

Melduję odpalenie (z praktycznie równo rokiem poślizgu od postawienia masztu tylko z GSM 900) UMTS na 900 MHz w Miłocicach, doj. dolnośląskie, gmina Jelcz-Laskowice.

ObrazekObrazekObrazek

(nazwa w netmonitorze poprawiona przeze mnie, bo wyświetlają się jakieś durnoty, że to bts na terenie Poznania...)
JaneQ_Damian65
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 70
Dołączył(a): 21 kwi 2011, o 13:15
Lokalizacja: Miłocice
Pochwały: 1
Model telefonu: Xiaomi Mi A1 Global
Sieć: T-Mobile.pl

 

Postprzez poziom » 13 lut 2014, o 21:10

Może ktoś sprawdzić czy we Wrocławiu play włączył 3g na 900mhz?

Dzisiaj się zdziwiłem bo w miejscu gdzie miałem 'wybierz sieć' mam pełne 3g. To samo u mnie w bramie zawsze sygnał zanikał a teraz pełne 3g lokalizacja traugutta Wrocław nadajnik na ul. Szybkiej.
poziom
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 23:34
Pochwały: 10
Model telefonu: Nokia 301, 302
Sieć: Nju

 

Postprzez goral2099 » 21 kwi 2014, o 20:52

W Gdańsku N. Porcie playowe U900 przedstawia się jako: CID 64038, LAC 41.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1354
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SZY
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

 

Postprzez rogmaniek » 23 kwi 2014, o 09:27

Super - w Poznaniu również od dziś mamy UMTS 900 MHz. W końcu stabilny zasięg 3G w moim pokoju. PSC identyczne, jak dla UMTS 2100 MHz. Czyli, tak jak wcześniej. Chyba CID-y, wg www.gsm.poznan.pl , są takie same, jak w przypadku GSM 900 MHz.

Bardzo cieszę się z tej decyzji P4.

Nokia E 51, w trybie tylko 2G, widzi oczywiście już jedynie kanały DCS.
POZdrawiam*

O2- We're better, connected!
O2- see what you can do!
O2- together is better!
rogmaniek
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1053
Dołączył(a): 1 gru 2008, o 18:54
Lokalizacja: POZnan*
Pochwały: 14
Model telefonu: LG K4 LTE, Samsung GALAXY J1, Samsung GALAXY Young, Microsoft Lumia 435 DS, Samsung Solid B 2710, Huawei E3131.
Sieć: Formula PLAY na Karte, Orange Free na Karte, Plus na Karte, Aero 2.

 

Postprzez Krzych » 23 kwi 2014, o 13:30

W Tarnowie Podgórnym też już nie widać GSM900.
Potwierdzam CIDy takie same jak G900.
Krzych
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 126
Dołączył(a): 28 kwi 2011, o 00:25
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G2, LG L9 II
Sieć: Virgin, Orange

 

Postprzez myk6414 » 14 maja 2014, o 11:07

Do miast bez GSM900 dołączył Nowy Dwór Mazowiecki. mam nadzieję iż oznacza to rychłe przełączenie w Legionowie i okolicach ( a także Warszawie). CID został ten sam co na GSM (15677) LAC(18) i RNC(12) takie same jak dla UMTS900
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 703
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

 

Postprzez Pawrzes » 17 maja 2014, o 10:08

Dziś w Warszawie w paśmie 900 MHz trwa zmiana technologii z E-GSM na UMTS / HSPA+

Ostatnie spojrzenie na widoczne kanały EGSM już bez możliwości zalogowania:

Obrazek

I widoczna nośna UMTS900:

Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2344
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

 

Postprzez Pijo » 17 maja 2014, o 11:01

Pawrzes napisał(a):Dziś w Warszawie w paśmie 900 MHz trwa zmiana technologii z E-GSM na UMTS / HSPA+


Potwierdzam. EGSM900 już wyłączony. Z mojej stacji (Kawęczyńska 4A) na razie U900 nie leci. Słuchawka loguje się do CID 11989 - jeśli CID EGSM900= CID U900 to jest to stacja na Targówku - i CID 11774 (Warszawa-Śródmieście, Mazowiecka 9)
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

 

Postprzez Mixiorek » 17 maja 2014, o 14:31

W Konstancinie-Jeziornej też wyłączyli E-GSM. Działa UMTS 2100. Tyle, że dwa nadajniki, które Play tutaj ma nie zostały jeszcze zmodernizowane pod LTE i DCS... Swoją drogą pozwolenia są od ponad 3 miesięcy... ciekawe jak to rozwiążą dopóki nie będzie modernizacji. Pewnie tylko UMTS 2100 + może UMTS 900 a reszta w roamingu krajowym.
Póki co nokia 6680 w trybie only gsm siedzi w T-Mobile ;)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3515
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

 

Postprzez bed » 17 maja 2014, o 15:18

Jak takie dane można wydobyć z Netmonitora?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1675
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

 

Postprzez myk6414 » 17 maja 2014, o 19:20

chyba zbliżają się do Warszawy... dziś w ciągu dnia przełączyli w końcu nadajnik w Chotomowie z e-gsm na u900. U mnie w domu w GSM nie wykrywa Playa (DCS z Chotomowa do mnie nie dolatuje) I bardzo się z tego cieszę bo HD voice działa jak malinka.

Ciekawe kiedy stolica....
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 703
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

 

Postprzez Pawrzes » 18 maja 2014, o 00:03

mek6414, a o czym dzisiaj pisaliśmy? :P Przeczytaj posty wyżej :wink:

W Warszawie jest UMTS900 a GSM tylko w paśmie 1800. E-GSM to już historia.
Prawdopodobnie zmieniono technologię w paśmie 900 w całej aglomeracji. Jutro sprawdzę czy odpalili U900 z komina PEC w Nowym Dworze Maz. gdzie był tylko U2100.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2344
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

 

Postprzez saleen » 18 maja 2014, o 10:06

No to już nie pogadam z Nokii 3110 na zasięgu Playa :P
saleen
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 191
Dołączył(a): 27 cze 2008, o 16:10
Pochwały: 5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości