kozien70 pisze:Sam opisywałem jakiś czas temu i nadal jestem za taką opcją (pełny refarming U2100 do L2100, a 3G tylko na U900), trochę z innych powodów (wkurza mnie kulejący nadal HO głosowy U2100->U900) ale póki co realnie szanse na to żadne. Wg informacji Orange sprzed miesiąca ruch LTE rośnie dramatycznie, ale ruch 3G również ciągle wzrasta. Pozbycie się w tej sytuacji U2100 drastycznie pogorszyłoby transmisję danych na 3G. Tu pewnym ratunkiem mogłoby być uruchomienie drugiej nośnej na U900, ale po pierwsze: to wymagałoby sporego obcięcia zasobów GSM900 a nie wiemy czy na to już można sobie pozwolić.
Proste. Wywalić P4 z roamingu. Problem z głowy.
P4 jeśli nie zyska dodatkowych bonusów na sporze o LTE800, musi wybudować stacje sam. Więc pierwszy krok aby się odczepił od N!. Wystarczy mu wtedy tylko roaming w Plusie na odciążenie lub uzupełnienie dziur, bo nie wierzę, aby P4 kiedykolwiek pokrył na tyle Polski aby mógł działać sam.
P4 ma zasobów mniej więcej tyle co Orange, tylko fioletowych cwaniakom brakuje stacji bazowych, których budować nie chcą. Po 10 latach Era i Plus (w czasach, gdy komórkę nie miał prawie każdy) pokryli prawie całą Polskę. A P4 (jeżeli dobrze pamiętam - debiut w roku 2007) przez prawie 10 lat nadal są ze stacjami w powijakach.
Przy wzrastającym w zastraszającym tempie żuzyciu danych - roaming na dłuższą metę nie jest dobrym pomysłem. Bo każda sieć ma swoją wydajność. Co innego roaming za granicą, gdzie korzysta się przez kilka dni a co innego roaming, z którego się korzysta 365/366 dni w roku przez 24h
kozien70 pisze:
Moim zdaniem L2100 na pełnym zakresie zostanie uruchomione w Networks! na samym końcu, dopiero po wykorzystaniu wszystkich zasobów L800 / L2600.
Być może wcześniej uruchomią drugą nośną U900, jeśli ruch GSM900 wystarczająco zmaleje.
Dokładnie. L2100 będzie na samym końcu. Jeśli chodzi o GSM900, to wszystko zależy od tego, kiedy ruszy VoLTE. Gdzieś ruch głosowy musi uciec, aby zwolnić pasmo GSM.
Szkoda, że Zębaty jest taką mendą, bo GSM1800 się marnuje i mogliby kolejną nośną (powycinane z Orange lub TM) na LTE przeznaczyć jako 20Mhz LTE1800.