Telekomunikacja jak na dłoni






nokia 216

Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Nokia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

Moderatorzy: kowcio, castagnet, Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: nokia 216

Postprzez LukaszHDI » 31 maja 2017, o 21:12

Od początku maja mam coś takiego że mi Play znika na kilka minut. Nie wiem co z tym jest wiadomości przychodzą , połączenia niby też działają.
SE T290i
SE K300i
SE K510i
Sagem my501X
SE W610i
SE K770i
Sagem my501X
Sagem my700X
Sagem my511X
Sagem my411X
Sagem my800X
Sagem my600X
Sagem my202X
Sagem my212X
Sagem my721X
SE K660i
SE J105i Naite
SE W610i
SE J10i2 ELM
Nokia 216
Manta TEL4091sSmartTouch
LukaszHDI
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 79
Dołączył(a): 26 sie 2013, o 11:58
Lokalizacja: BP
Model telefonu: Sagem my700X, SE J10i2 ELM, Nokia 216
Sieć: Orange Plus

Re: nokia 216

Postprzez alien202 » 31 maja 2017, o 22:27

LukaszHDI napisał(a):Od początku maja mam coś takiego że mi Play znika na kilka minut. Nie wiem co z tym jest wiadomości przychodzą , połączenia niby też działają.

Dokładnie mam to samo na samych Nokiach 215 i 105. Nie wiem czy wina telefonu czy sieci. Może problem leży po stronie częstych refreshy zasięgu?
alien202
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Sieć: PLAY

Re: nokia 216

Postprzez LukaszHDI » 2 cze 2017, o 20:38

Sam nie wiem z czego to się bierze, ale przypomniałem sobie że od tamtej pory mam również mały problem z aplikacją pokazującą prognozę pogody. Wcześniej pokazywało mi od razu lokalizację i pogodę w mojej okolicy, a od początku maja wyświetla się od razu komunikat "Can't get weather data. Please try again leater." Następnie wyświetla mi pogodę z dnia w którym ostatnio ją sprawdzałem. Na szczęście wcześniej przypadkiem zapisałem swoją lokalizację(najbliższy nadajnik Orange) i po tym jak wejdę na nią dopiero mi pokarze aktualną pogodę.
SE T290i
SE K300i
SE K510i
Sagem my501X
SE W610i
SE K770i
Sagem my501X
Sagem my700X
Sagem my511X
Sagem my411X
Sagem my800X
Sagem my600X
Sagem my202X
Sagem my212X
Sagem my721X
SE K660i
SE J105i Naite
SE W610i
SE J10i2 ELM
Nokia 216
Manta TEL4091sSmartTouch
LukaszHDI
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 79
Dołączył(a): 26 sie 2013, o 11:58
Lokalizacja: BP
Model telefonu: Sagem my700X, SE J10i2 ELM, Nokia 216
Sieć: Orange Plus

Re: nokia 216

Postprzez sa » 3 cze 2017, o 21:25

Ciekawą rzecz opisujecie panowie.Łukasz wg. fotek z kwietnia gdy z zasięgiem playa nie miałeś wtedy problemu twoja simka wygląda jakby była w slocie nr 1 ,czy nadal ją tam masz?Bo Alien ma w 2 slocie i jest problem.Z drugiej strony znając playa i jego zdolność do gubienia zasięgu i przełączania się między nadajnikami może w tym tkwi problem? Macie może simki od innych opów do drugich slotów by sprawdzić jak telefon pracuje z innymi operatorami? np. plus i orange czy t-mobile I czy też ten problem wtedy występuje?

A propo noki 3310 moja mama ją miała w rękach i ja też ,w naszym lokalnym mm i mam jest nią zachwycona,zdecydowała się i kupuje ją po wakacjach.Telefonik jest bardzo drobny i lekki z racj kształtu wygląda na drobniejszy i mniejszy niż 216 mimo podobnych parametrów,i zdecydowanie cieńszy i drobniejszy no i mniejszy niż oryginał .Niestety model który miałyśmy w rękach był rozładowany albo bez baterii ,bo nie dało się włączyć telefonu.Za to wiem że wersja dual sim na pewno ma wejścia kart sim na microsim,co zresztą pisze na opakowaniu.Topczpad jest moim zdaniem niewygodny ale da się przyzwyczaić,biada jednak jest masz duże dłonie i grube palce..moja mama ma małe i drobne dłonie i palce więc topczpad jej idealnie pasuje zaś klawisze są całkiem wygodne.Telefon jest bardzo dobrze spasowany i bardzo szczelny,aż się boję otwierania :roll: Ciekawe jak z wytrzymałością,bo znając moją mamę pewnie niechcący jej gdzieś poleci albo wpadnie do wody :wink: Oferowałam jej kiedyś solida ale wygląd jej nie pasuje, może ta nokia da radę :?: :lol:
sa
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1267
Dołączył(a): 22 gru 2010, o 04:33
Lokalizacja: silesia
Pochwały: 42
Model telefonu: SE Cedar ,Nokia 206
Sieć: OFnK,Nju,Fakt,odNOWA,a2

Re: nokia 216

Postprzez LukaszHDI » 4 cze 2017, o 13:07

Tak, nadal mam tak jak miałem i problem występuje dopiero od początku maja.


Ja jeszcze nie miałem okazji tego obejrzeć bo jak ostatnio byłem w Play to nie mieli jej.
Co do wytrzymałości to na tych filmach co nieco widać:
https://www.youtube.com/watch?v=KT9Ody7eKIA
https://www.youtube.com/watch?v=OAWHwiPLHlc
SE T290i
SE K300i
SE K510i
Sagem my501X
SE W610i
SE K770i
Sagem my501X
Sagem my700X
Sagem my511X
Sagem my411X
Sagem my800X
Sagem my600X
Sagem my202X
Sagem my212X
Sagem my721X
SE K660i
SE J105i Naite
SE W610i
SE J10i2 ELM
Nokia 216
Manta TEL4091sSmartTouch
LukaszHDI
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 79
Dołączył(a): 26 sie 2013, o 11:58
Lokalizacja: BP
Model telefonu: Sagem my700X, SE J10i2 ELM, Nokia 216
Sieć: Orange Plus

Re: nokia 216

Postprzez alien202 » 4 cze 2017, o 18:11

Problem występuje w slocie 1 i 2, dlatego nie ma znaczenia. Moim zdaniem wina wyraźnie telefonów, które nie radzą sobie z czestymi zmianami zasięgu w Play. Problem tylko na Nokiach.
alien202
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Sieć: PLAY

Re: nokia 216

Postprzez sa » 5 cze 2017, o 10:03

No to wraca stary problem z noki 2700c .Czyli jednak widać że to stara nokia wróciła,bo na 2700c to był częsty problem przy zmianach nadajników z roamingu na wlasne i na odwrót jak raz zgubiła zasięg to trzeba byłoalbo wyszukiwać zasięg ponownie ręcznie,albo włączać i wyłączać telefon z tym że tam była tylko jedna karta sim a nie dwie.Nokie tak miały i jak widać mają ,Rozumiem że inne simki od innych opów działają bezproblemowo....Alien próbowałeś może włączyć zasięg tylko na tryb ręczny tylko na roaming?Też wtedy zasięg gubi i znaleźć nie może?

Ta te testy brutalne są ,moja mama jak jej spada telefon to jednak przypadkiem a nie celowo czytaj brak tej siły niszczenia co u tych gości.Ciekawe że gościu na pierwszym filmiku nie włączał jej by sprawdzić czy działa co podważa nieco cały test(niestety ale mój rosyjski straszliwie zardzewiał wiec nie do końca rozumiem co mówił),a w drugim jednak kij od bejsbola zdecydowanie wygrał.Mnie osobiście się ten test podobał,tak jaby mniej brutalny a nieco bardziej miarodajny
https://www.youtube.com/watch?v=CpmtvM-W5Ro
U mnie w play też nie widać ani nie słychać o tej noki a mam 4 salony w mieście w tym 2 w samym centurm miasta,Gdyby nie mm to też nie mogłabym go nawet obejrzeć i do ręki wziąć.
sa
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1267
Dołączył(a): 22 gru 2010, o 04:33
Lokalizacja: silesia
Pochwały: 42
Model telefonu: SE Cedar ,Nokia 206
Sieć: OFnK,Nju,Fakt,odNOWA,a2

Re: nokia 216

Postprzez alien202 » 5 cze 2017, o 21:02

Ręcznie wybrany operator działa tylko przez kilka minut. Potem i tak wariuje i robi jak chce. Można zlecić w Play dezaktywację roamingu, ale ja już odpuszczam.
alien202
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Sieć: PLAY

Re: nokia 216

Postprzez sa » 5 cze 2017, o 21:12

Alien ale mimo tego zaniku zasięgu działają ci te karty sim?Tj jak ktoś do ciebie dzwoni to da się na ten numer w play w ogóle dodzwonić?Czy tzw." czarna dziura"?simka zawieszona i brak kontaktu ze światem?
sa
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1267
Dołączył(a): 22 gru 2010, o 04:33
Lokalizacja: silesia
Pochwały: 42
Model telefonu: SE Cedar ,Nokia 206
Sieć: OFnK,Nju,Fakt,odNOWA,a2

Re: nokia 216

Postprzez alien202 » 6 cze 2017, o 20:03

No właśnie wszystko działa i rozmowy i SMS :)
alien202
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Sieć: PLAY

Re: nokia 216

Postprzez sa » 7 cze 2017, o 09:19

A to nie jest najgorzej :wink: mnie na noki 2700c jak zasięg znikł to trzeba było albo wyłączyć i włączyć telefon albo zrobić wyszukiwanie sieci,bo nic nie było,a tu widać jest jakiś inny problem :?: grunt jednak że wszystko działa mimo że dziwnie to wygląda na zdjęciach i na wyświetlaczu.Wychodzi na to że roaming playa i ciągłe zmiany nadajników przekracza zdolności tego typu telefonów :lol:.Choć z drugiej strony patrząc na to ile osób narzeka na zasięg i jakośc playa to chyba większość telefonów i smartfonów sobie z nim nie radzi za dobrze, tylko ich wyświetlacze cudów nie pokazują. :roll:
sa
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1267
Dołączył(a): 22 gru 2010, o 04:33
Lokalizacja: silesia
Pochwały: 42
Model telefonu: SE Cedar ,Nokia 206
Sieć: OFnK,Nju,Fakt,odNOWA,a2

Re: nokia 216

Postprzez alien202 » 7 cze 2017, o 21:19

Dokładnie tutaj chodzi o samo wyświetlanie sieci. Po jakimś czasie kilkunastu minut wskakuje normalnie zasięg.
alien202
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 53
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Sieć: PLAY

Poprzednia strona

Powrót do Nokia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość