Telekomunikacja jak na dłoni
Artykuły Test telefonu Nokia 808 PureView

Test telefonu Nokia 808 PureView

Lech Okoń (LuiN) 11 Sierpnia 2012 15:24

3 0
Nic tak nie ekscytuje w świecie IT jak wielkie liczby. Wszyscy przysypiali podczas konferencji Nokii na Mobile World Congress 2012, aż tu nagle hasło 41 Mpix postawiło analityków na nogi. Spodziewaliśmy się 12 może 16 Mpix po fotograficznym następcy Nokii N8, astronomiczne 41 Mpix było już balansowaniem Nokii na granicy absurdu. Jak się jednak po chwili okazało, Nokia miała gruntowne podstawy, by upakować w telefonie aż tyle megapikseli. Zagęszczenie elementów światłoczułych nie odbiega od tego, co możemy spotkać w dostępnych na rynku dobrych kompaktach z matrycami 12-14 Mpix - sensor Nokii 808 PureView jest proporcjonalnie większej powierzchni niż te w kompaktach. Nie mając przesadnie na pieńku z fizyką (wbrew komentarzom wielu osób), pojawiła się więc szansa na wyjątkowo dobrej jakości zdjęcia. Szansa może nie na pokonanie górnopółkowych lustrzanek, ale na dzielne konkurowanie z najlepszymi kompaktami i "pozamiatanie" na fotograficznym rynku telefonów komórkowych.



Po dwóch tygodniach intensywnych testów nowego smartfonu Nokii, werdykt może być tylko jeden - tak dobrego aparatu fotograficznego jeszcze nigdy w telefonie nie było. Nokia 808 PureView to jednak przede wszystkim telefon. Ba, najpotężniejszy symbianowy smartfon w historii firmy. Łatwo być jednak najpotężniejszym w gromadce telefonów mniej rozwijanych, wyposażonych w system operacyjny, z którego Nokia stopniowo wycofuje się. 808-mka tanim telefonem nie jest i z racji ceny nie ma mowy o jakiejś taryfie ulgowej - porównywać trzeba ją do najwybitniejszych smartfonów konkurencji (i nie tylko konkurencji). Czy w całościowym zestawieniu z iPhonem 4S, Samsungiem Galaxy S III lub Nokią Lumia 900 nowe dziecko Nokii będzie równie spektakularne jak w testach fotograficznych? Przekonajmy się.

Nokia N8 miała bardziej kompletny zestaw

Wydając na telefon ponad 2500 zł mamy prawo wymagać i grymasić. W niebieskim pudełku znajdziemy, oprócz samego telefonu, słuchawki dokanałowe z kompletem wymiennych gumek, przewód microUSB-USB oraz kompaktową ładowarkę 1,3 A z gniazdem USB. Jedyny dodatkowy akcent, to skórzany pasek na rękę, dzięki któremu robienie zdjęć jest jeszcze przyjemniejsze. Zabrakło przewodu HDMI czy przelotki microUSB na żeńskie gniazdko USB, pozwalającej na korzystanie z funkcji USB On-the-go - oba przewody były w zestawie z Nokią N8.

Za dedykowany kabel HDMI Nokia CA-198 (przelotka na microHDMI) producent życzy sobie dodatkowych 99 zł. Wśród opcjonalnych akcesoriów znalazła się też Nokia CC-3046 - twardy futerał z ochroną obiektywu mocowaną za pomocą tasiemki (50 zł) i Nokia HH-23, czyli uchwyt/adapter do dowolnego statywu fotograficznego w cenie około 40 zł.

Ona jest ze snu, a ubrana w codzienność - o obudowie słów kilka

Nokia 808 PureView jest pękatym, ciężkim i mało błyszczącym smartfonem. To wystarczy by odstraszyć osoby, które ponad jakość wykonania przedkładają wymyślny, efektowny design. Producent twierdzi, że jego foto-nokia ma grubość 13,9 mm. Tak naprawdę trudno jednak znaleźć większy fragment telefonu o takiej grubości. Na środku obudowy mamy około 12 mm, a już w okolicy aparatu fotograficznego prawie 17 mm grubości. Aż prosi się o zrobienie jakiegoś porządku w określaniu grubości smartfonów. Również w specyfikacjach Samsunga Galaxy S II, Motoroli RAZR czy Sony Eicssona Xperia arc nie jest podawana największa grubość urządzenia. Nowa Nokia ma 123,9 mm długości i 60,2 mm szerokości, co wynika z zastosowania 4-calowego ekranu i akurat na te rozmiary, w dobie urządzeń o prawie 5-calowych ekranach, trudno jest narzekać. Ponarzekać można natomiast na masę 169 gramów, która pozornie nie pasuje do telefonu o plastikowej obudowie.

nokia 808 pureview nokia 808 pureview nokia 808 pureview nokia 808 pureview

‹ Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna ›
Dodaj do:
w sumie: 60
  • 3

    43.  2012-08-12 13:25:24

    @41 MicroSIM I nanoSIM to ogólnie głupota, niezależnie w jakim urządzeniu. To jest jedyna rzecz której nie trzeba miniaturyzować, bo w takich telefonach (powyżej 3 cali) jest miejsce na normalna sim a mimo to miniaturyzuja to. Dla śmiechu można dodać, że mimo iz mano/microSIM jest mniejsze, to razem z tacką nie różni się zbytnio od zwykłej SIM xD więc po cholerę ta wymuszona miniaturyzacja? W takim 4calowym telefonie to jest miejsce nawet na dwie karty...

  • 0

    44. ~  2012-08-12 14:33:56  host: 91-123-163-204.lublin.hypnet.pl

    @39 a możesz powiedzieć jak to zrobić, jest to możliwe od razu w systemie czy przez jakąś aplikację?

  • 1

    45. ~miro  2012-08-12 15:33:29  host: 031011129163.warszawa.vectranet.pl

    @33 to jak to wiem, że tak to działa bo w C7 tak mam, tylko mam pytanie czy jest własnie taka latarka w tej 808 bo np w N8 jest tylko xsenon i brak latarki, a z tego co wiem to 808 ma też diodę więc rozumiem, że posiada ta latarkę. @ juz Ci 38 odpowiedział, mi również placki (patelnie) nie są potrzebne, internet to jako tako przegląda się na 15 calach a najlepiej na 17 lub więcej.

  • 2

    46.  2012-08-12 21:09:39

    @44 Normalnie w opcjach ustawiasz dużą czcionkę.

  • 2

    47.  2012-08-12 21:25:37

    Aż dziw bierze, że na telepolis można poczytać tyle ciepłych słów o Nokii. Niestety test razi przemilczeniem pewnych kwestii (np. ani słowa o prawdziwej wielozadaniowości, której próżno szukać w apple czy androidzie: http://www.youtube.com/watch?v=I-KqoR5jEK8 Dodatkowo co dla jednego jest wadą (rozdzielczość) dla innych zaletą. Zarzut o małą ilość gier i aplikacji wydaje się być dęty, nie każdemu przydają się bzdurne aplikacje z Androida, które zalegają w sklepie google. Wszystko co potrzebne i wiele więcej znajdziecie na Symbianie, który ma dodatkowo tę zaletę, że telefony na nim oparte otrzymują aktualizacje, czego nie można powiedzieć o Androidach. Moim zdaniem N808 zasługuje na 9/10 - punkt ujmuję za brak metalowej obudowy znanej z N8. Poza tym dla mnie to telefon bez wad.

  • 2

    48. ~plum1973  2012-08-13 00:09:41  host: apn-37-98-212-166.dynamic.lte.plus.pl

    Panie redaktorze Luin moim zdaniem karta pamięci nawet pod klapką jest dużym plusem albowiem inne topowe modele wcale takiej możliwości nie maja np. słuchawki z serii Nokia Lumia czy Apple Iphone, podobnie inne telefony nazwijmy to miewają kłopoty z transmisja plików przez Bluetooth.Tymczasem tu możemy stosować tanie i popularne karty pamięci SD jak i zwykłe i powszechnie stosowane pamięci usb typu pendrive. Co do GPS i aplikacji do nawigacji mam Pan słuszność że jest bardzo przydatna jednak mam pytanie jak wpływa na prace telefonu ?- w kliku popularnych słuchawkach SE czy Nokii włączenie nawigacji powodowało że bateria rozładowywała się w ciągu niespełna dwóch godzin.Boję się że w 808 możne być podobnie.

  • -1

    49. ~miro  2012-08-13 07:09:03  host: 031011129163.warszawa.vectranet.pl

    @2 godziny na pewno nie bliżej 4 godzin, ale przecież nawigacja samochodowa też dłużej nie pociągnie i trzeba cały czas na łodwarce jechać, tak samo i tutaj, podłaczysz ładowarke i jedziesz caly czas. Sam sobie odpowiedziałem jakiej jest produkcji widać to na jednym ze zdjęć - Made in China, ale to i tak informacyjnie.

  • -2

    50.  2012-08-13 10:37:45

    @43 Jak to po co miniaturyzować? Właśnie po to, żeby np. w mniejszych telefonach zmieścić jednak te dwie karty sim. Twierdzisz, że miniaturyzacja kart pamięci też jest niepotrzebna?

  • 1

    51. ~o.0  2012-08-13 10:54:37  host: 62-233-216-82.rako-lan.pl

    Cena wadą? kupcie oddzielnie aparat który robi takiej jakości zdjęcia i telefon z podobną specyfikacją a zapłacicie łącznie 3k.

  • 1

    52. ~Arczik  2012-08-13 11:21:41  host: gateway1.proask.com.pl

    Telefon w sam raz dla mojego kumpla. Aparat, multimedia i nawigacja. On więcej nie potrzebuje. Po N8 pewnie będzie polował na 808 ';

  • 1

    53.  2012-08-13 15:23:39

    @50 co do pierwszej części, jakich małych? w zegarko-telefonach mieści się normalna SIM, dzisiaj mały telefon to taki co ma 3calowy ekran, a w takim jest miejsca nawet na 2 SIM, Rozbierz sobie jakiś telefon i zobacz ile Prowadnice, czy tacki na microSIM zajmują a ile normalny SIM, to nie jest jakieś cholera wie co zajmujące bóg wie ile miejsca. Przy przeciętnych rozmiarach i grubości Jest od cholery miejsca. TO JEST PO PROSTU JEDNA Z TYCH RZECZY KTÓRYCH NIE TRZEBA TAK NAPRAWDĘ MINIATURYZOWAĆ ale robią to tylko dla tego, że jest w modzie. Co do drugiej części: Ja mówię O kartach SIM, a nie o Kartach pamięci :P Jestem za zmniejszaniem NIEPOTRZEBNE DUŻYCH RZECZY, a nie za zmniejszaniem czegoś co jak nie spojrzeć w żaden sposób nie trzeba nawet dotykać, bo nikomu nie przeszkadza. Spójrz na XPERIE Arc S wymiary: 125 x 63 x 8.7 mm A SONY XPERIA S wymiary: 128 x 64 x 10.6 mm Arc S jest mniejszy a ma normalną SIM :D Więc powiedz po co zmniejszać SIM?

  • 1

    54.  2012-08-13 18:34:08

    @53 A ja jestem za microSIM. Po co tyle zbędnego plastiku?. microSIM w sam raz. Ale nanoSIM, to już przesada.

  • 0

    55.  2012-08-13 21:23:43

    A wiecie co. Ja mam futurystyczna wizje. Po co w ogole jakikolwiek SIM. Mozna wgrywac dane na temat operatora do jakiegos jeszcze mniejszego chipa.

  • 1

    56. ~  2012-08-14 03:19:17  host: z38-13.opera-mini.net

    Zostawcie normalny rozmiar bo bedzie problem z kompatybilnoacia jak w SD, mini SD, micro SD. Walnie Ci telefon i bedziesz chcial wlozyc karte do starego telefonu i bedzie d*pa bez adaptera. Zobaczcie jak popularny jest dzis mini SD-wcale. Kupic adapter do tego-ciezko. Masz zlacze SD-nie wsadzisz micro SD bez adaptera. Masz zlacze micro SD-nie podlaczysz SD chyba ze adapter hosta na SDIO. Jak juz wprowadzac standard to wszyscy na raz i nie na pol roku i potem lansowac nastepny standard nano SIM. Moim zdaniem mini SIM ma dobry rozmiar, mozna ja trzymac w palcach nie dotykajac stykow SIM a micro SIM tylko za krawedzie,

  • 0

    57.  2012-08-14 14:28:05

    @53 Gdyby w zegarkotelefonach zastosować microSIM, to może te zegarkotelefony nie były tak strasznie wielkie, że aż wyglądające jak karykatura zegarka... :)

  • 0

    58.  2012-08-14 16:06:36

    @57 są wielkie bo żeby je wygodnie obsługiwać trzeba niestety jakiś większy ekran dotykowy wstawić niż np 1.5cala :] a poza tym te nowsze zegarko-fony zazwyczaj mają już tam sporo napchane, a to oznacza że trzeba gdzieś wstawić baterie :D gdybyś wstawił w nim microSIM/nanoSIM to i tak wielkoś tego modułu była by prawie taka sama :P

  • 0

    59.  2012-08-14 16:59:48

    @58 Ja czekam aż zrobią telefon w miękkiej bransoletce na rękę. Wyświetlacz może być symboliczny, np. 0,8cm szeroki i ca. 3,5cm długi. Do podstawowego użycia - telefonowania w standardzie GSM, bez żadnych wodotrysków. Jedynie łączność BT do słuchawki w uchu. W takim czymś zwykła karta SIM się nie zmieści, musi być microSIM.

  • 0

    60.  2012-08-14 22:11:53

    @59 też bym chciał taki telefon :/ ale żaden producent, nawet chiński nie wypuści czegoś takiego, cholera wie czemu... Ale I tak bym się uparł, bo zwykła sim ma 1cm szerokości, razem z obudową +/- 1,4cm czyli tyle co pasek od zegarka. A z powodu baterii, nawet wyprofilowanej polimerowej I tak zegarek był by dosyć duży by zmieścić te kilka milimetrów więcej niż microSIM :P

  • 0

    61. ~colir  2012-09-07 09:37:53  host: ip-91-224-116-20.wave.com.pl

    @59, @60 - jak to nie ma? I samsung i LG i masa chińszczyzny coś takiego robi...

  • 0

    62. ~  2012-09-22 09:44:46  host: host-81-190-34-74.szczecin.mm.pl

    Kiedy pojawi się telefon idealny ,blisko był galaxy s2 ,ten niestety ma kilka wad a największą to masa i gabaryty ,a przy tum tak mała bateria gdy by było 3000mah to by chociaż by usprzawiedliwiało wagę

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-162-50-232.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Najlepszy odporny na zachlapanie smartfon do 1200 zł to:

10 najlepszych smartfonów z odpornością na zachlapanie do 1200 zł (lipiec 2017)

 

Zobacz wynik | Opinie (2)

Archiwum Ankiet