Telekomunikacja jak na dłoni
Artykuły Retrorecenzja: Apple iPhone 4

Retrorecenzja: Apple iPhone 4

Jakub Kociszewski 25 Sierpnia 2017 16:43

12 12
apple iphone 4



Apple iPhone 4 w momencie premiery w 2010 roku był jednym z najlepszych i najładniej wyglądających telefonów na rynku i po dziś dzień, przynajmniej dla mnie, stanowi symbol eleganckiego i najlepiej zaprojektowanego smartfonu w dziejach branży mobilnej. Właściwie to od tego modelu na szerszą skalę zaczęła się moda na stosowanie szkła oraz metalu w urządzeniach zwanych smartfonami.

Czy mimo jego bardzo, jak na standardy w tej branży, sędziwego wieku, da się jeszcze z niego korzystać 7 lat później? Zapraszam do lektury retrorecenzji, w której postaram się odpowiedzieć na to pytanie.

Zobacz: inne filmy z kategorii Nasze testy


Zestaw sprzedażowy

Co prawda nie mam już ani pudełka, ani żadnego z oryginalnych akcesoriów dołączanych do zestawu Apple'a (oprócz ładowarki i kabla z 30-pinowym złączem), pamiętam jednak jak dzisiaj, jakie emocje dostarczało rozpakowanie tego urządzenia. Patrząc na dzisiejsze urządzenia, nie tylko od Apple'a ale i od innych producentów, da się zauważyć, że przez te 7 lat, mało zmieniło się w tej kwestii, a szkoda.

http://www.telepolis.pl/grafika/arty/Apple_iPhone_4/apple-iphone-4_44.jpg Nadal widzimy jak producenci starają się upchać wszystkie akcesoria w jak najmniejszym pudełku, niektórzy starannie, niektórzy niechlujnie. Przed erą telefonów z jabłkiem w logo, każda firma miała swój unikalny styl, po 2010 roku wszystko uległo jakby unifikacji. Dotyczy to zarówno wyglądu urządzeń, jak i stylu opakowań.

Opakowanie iPhone'a 4 oferowało dokładnie to samo, co dzisiaj stanowi standard. Słuchawki, ładowarka, kabel do ładowania z 30-pinowym złączem (teraz jest to 15-pinowe łącze) i to wszystko podobno tak ułożone, by przy rozpakowaniu dostarczać jak najlepsze wrażenia użytkownikowi. Trzeba przyznać, że coś w tym było, na tamte czasy mogło to robić wrażenie. Jednak jak się powiela ten sam schemat przez ileś lat, to na nikim nie robi to już wrażenia, ba nikt na to nawet nie zwraca uwagi. Wyróżnikiem Apple'a na tle innych firm było i nadal jest dodawanie naklejek w kształcie logo firmy. Jest to chyba jedyna firma, która nadal stosuje tego typu rodzaju promocję.

Trzeba przyznać, że to właśnie Apple zainicjował ruch minimalizmu. Zmniejszanie i ścieśnianie pudełek można było zaobserwować także u innych producentów.

apple iphone 4

apple iphone 4

‹ Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Następna ›
Dodaj do:
w sumie: 50
  • 2

    31. ~  2017-08-27 02:51:20  host: user-94-254-150-109.play-internet.pl

    dostałem na próbę iphona 6s i powiem tak system wydajny ale brak przycisku wstecz tak jak jest na androidzie dyskwalifikuje go u mnie.

  • 0

    32.  2017-08-27 17:09:58

    @27 Słucham? W Nexus 5 też nie wymienna bateria. Wymiana 5min :)

  • -1

    33. ~sueshack  2017-08-28 08:50:28  host: 89-72-95-154.dynamic.chello.pl

    @12 W przeciwieństwie do Ciebie używałem zarówno Symbiana (S60v3) jak i BB OS6/7. To jest trochę jak z nostalgią za samochodami z końca PRL - niektórych to kręci, bo kojarzy im się z młodością, ale obiektywnie to były strasznie złe produkty, które każdy kto mógł z radością zamieniał na cokolwiek byle zachodniego. Tak samo było z telefonami z Symbianem i BB - jak tylko iOS i Android funkcjonalnie dogoniły te truchła, to zaczęła się rzeź, której końcówkę obserwowaliśmy pod postacią sprzedaży resztek BB do TCL. Rzeczy, o których piszesz, przypominają próby ratowania Wartburga przez wkładanie silnika od Golfa. Aha, Tizen jest następcą Bady - doczytaj sobie zanim zaczniesz zarzucać innym niewiedzę http://tlp.is/enj

  • 1

    34. ~4D  2017-08-28 11:11:26  host: public-gprs379387.centertel.pl

    ad 33. Infantylnie bawisz się w sędziego OS-ów, a tymczasem ewidentnie brakuje ci kompetencji, wiedzy i rozeznania. Wygłaszasz tu krzykliwe wyroki, a nawet takowe wymagają uzasadnienia, którego brak. Bazujesz na wyświechtanych stereotypach, nie potrafiąc podać konkretnych szczegółów.
    Nie potrafisz też przyznać się do ewidentnego błędu brnąc w absurd. Tizen jest takim "następcą" Bada OS jak autobus jest następcą furmanki :-) Tak, autobus, a nie samochód osobowy, ponieważ od zrezygnowania przez Samsunga z Bada OS, a wypuszczeniem pierwszego smartfonu z Tizen OS minęło kilka lat. Jest jeszcze kwestia Samsung TV, gdzie pisałeś bzdury i nie masz odwagi przyznać się do błędu.

  • 0

    35.  2017-08-28 14:30:19

    Ciekawa (retro)recenzja. "Ten telefon jest z pewnością dla osób, które cenią sobie dobry wygląd i estetykę urządzeń." - tu sie zgodze, ale musi być on też w dobrym stanie, a takich na rynku prawie nie ma. Dodatkowo, wnioski i obserwacje będą podobne jak weźmiemy flagowca innej marki sprzed kilku lat, np. takiego Samsunga Galaxy S (też rok 2010) - również będzie w takim samym stopniu nieużywalny.

  • 1

    37. ~sueshack  2017-08-28 15:45:43  host: 80.245.23.162

    @34 Proszę bardzo, to jedziemy z konkretami. S60v3 miał poważne problemy z wydajnością po przekroczeniu kilkuset SMSów w skrzynce i/lub innych danych użytkownika (nie pamiętam, ile razy klepałem *#7370#); klient MS Exchange na tym systemie działał albo nie (zależnie od fazy księżyca); instalacja aplikacji wymagała zabawy z certyfikatami (Expired Certificate); miałem do czynienia z kilkoma egzemplarzami E71, które po każdym wyłączeniu (nie wyjęciu baterii) gubiły aktualny czas i nie pobierały nowego z sieci.

    BB potrafił z niewiadomego powodu opróżniać baterię w ciągu pół dnia (a innym razem telefon pracował 2-3 dni bez ładowania); system zawieszał się (również bez wyraźnego powodu) wyświetlając biały ekran z klepsydrą; generalnie należało się trzymać z daleka od aplikacji zewnętrznych (o ile już udało się uruchomić App World), bo i tak rzadko kiedy działały, a często spowalniały system, itp., itd.

    To tak z pamięci, z obserwacji kilkudziesięciu urządzeń przez parę lat. I to i tak chodziło o te "lepsze" bo niedotykowe wersje tych wspaniałych systemów - S60v5 to dopiero była jazda.

    Jak chcesz stereotypów, to sobie włącz TVP Info, Russia Today albo jakiś inny kanał dezinformacyjny szczujący na uchodźców.

  • 0

    38. ~4D  2017-08-28 23:12:47  host: public-gprs198699.centertel.pl

    @37.: Dobre się czujesz? Wymieniasz tu jakieś prywatne problemy, które kiedyś tam miałeś z Symbianem, czy BB OS i
    myślisz, że to był powszechne? Bzdura! Miałem kontakt między innymi z wieloma smartfonami bazującymi na Symbianie S60v3 i mogę śmiało zdementować twoje bzdurne wymysły. Do tej pory mam Nokię 5800, która służy mi jako jeden awaryjnych telefonów oraz do nawigacji w samochodzie - ponad 500 SMSów w pamięci, tylko około 5MB wolnej pamięci i smartfon działa już ponad 7lat! Demonem prędkości nie jest, ale to nie wina OSu, lecz sprzętowa - tak mało że nikt by dziś nie uwierzył, że system może na tym się w ogóle uruchomić.

  • 1

    39. ~4D  2017-08-28 23:25:02  host: public-gprs198699.centertel.pl

    ...tak m mało pamięci RAM miało być...
    Podobnie dobrze sprawuje się do tej pory Nokia 5230 Taty.
    O Symbianie^3 (miałem w Nokii N8 i C7) pewnie nie masz zielonego pojęcia, ale hurtowo wrzuciłeś całego Symbiana do kosza.
    Poza tym, jak ty narzekasz na "zabawę z certyfikatami" to od razu świadczy to o tym, że twoja przygoda z Symbianem skończyła się na wczesnym okresie tego OSu, zanim upowszechnił się sklep z aplikacjami Nokii, kończąc tak naprawdę zabawę z certyfikatami.

  • 1

    40. ~4D  2017-08-28 23:51:50  host: public-gprs198699.centertel.pl

    @37. U dobrych znajomych w tamtych czasach mialem też nieskrępowany kontakt z takimi modelami na Symbianie S60v3 jak Nokia C5, Nokia E72, Nokia E66, czy też Nokia N79 i w żadnym z nich nie występowały problemy, które sobie tu wymyśliłeś.
    Jeśli chodzi o Symbiana S60v5 to śmiało - możesz pisać o swoich wymysłach. Jestem w stanie wszystkie na "żywo" zweryfikować i określić jak się mają do stanu faktycznego :-)
    PS nie odsyłaj mnie do rządowych propagandówek, bo takiego chłamu nie trawię ;-)

  • 0

    41.  2017-08-29 16:07:53

    Mój pierwszy prawdziwy smartfon :)

  • 1

    42. ~Stop obłudzie  2017-08-31 21:14:08  host: user-94-254-133-245.play-internet.pl

    Ani słowa o planowanym postarzaniu,

  • -1

    43. ~Çalm7  2017-09-01 06:39:31  host: aazr141.neoplus.adsl.tpnet.pl

    42). Jakim postarzaniu? Opisz.

  • 1

    44. ~  2017-09-01 12:11:22  host: host-185.45.216.114.citimedia.pl

    Ta wielka, nieproporcjonalnie szeroka rama nad malutkim ekranikiem, wyglądająca jak monstrualne czoło dziecka z wodogłowiem była dla autora najładniej wyglądającym telefonem na rynku. Cóż, o gustach się nie dyskutuje. Gust albo się ma dobry, albo nie.

  • 1

    45. ~iZłom  2017-09-02 21:30:42  host: user-94-254-134-41.play-internet.pl

    Serio to coś z ramkami wielkości połowy ekranu komukolwiek się podoba?

  • -2

    46. ~  2017-09-04 15:44:50  host: public-gprs353913.centertel.pl

    44, wtedy nie było innych smartfonów na tym poziomie. Podświadomie porównujesz iphone'a do tego, co jest teraz. Tak, wtedy to był najładniejszy smartfon.

  • 1

    47. ~Astral  2017-09-04 16:02:29  host: public-gprs374939.centertel.pl

    @46 - Nieprawda! Było w 2010 roku sporo ładniejszych smartfonów od iPhone 4 !!
    Jak chociażby wymienione tu w komentarzach.

  • 1

    48. ~Čalm7  2017-09-04 21:24:21  host: cpz134.neoplus.adsl.tpnet.pl

    46), wtedy Lumie z Windows Phone były na poziomie:-D

  • -1

    49. ~zadowolony użytkownik Iphone 4  2017-09-06 10:42:49  host: host-195-189-88-116.net-bis.eu

    Ja napiszę kilka słów od siebie. Jestem użytkownikiem Iphone 4 od 18 miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony. Trafiłem chyba na dobry egzemplarz bo mój działa szybko i płynnie. Mam na nim sporo pobranych aplikacji (ponad 30 ). Na co dzień używam te podstawowe (Facebook, Messenger, Youtube, aplikacje do słuchania radia internetowego) i działają bez zarzutu. Znakomity wyświetlacz Retina. Internet (WiFi, 3G ) też działa bardzo dobrze. Na co dzień używam go do przeglądania internetu, słuchania muzyki i słuchania radia internetowego. Zdjęcia też wychodzą bardzo dobrze. Polecam osobom mniej wymagającym. Pomimo tego, że jest to stary model spełnia on moje oczekiwania i w najbiższym czasie na pewno go nie zmienię.

  • 1

    50. ~zadowolony użytkownik Syrena 10  2017-09-06 11:14:45  host: host-185.45.216.114.citimedia.pl

    Ja napiszę kilka słów od siebie. Jestem użytkownikiem Syreny 105 od 18 miesięcy i jestem z niej bardzo zadowolony. Trafiłem chyba na dobry egzemplarz bo jeździ szybko i płynnie. Mam w niej sporo rzeczy w bagażniku (ponad 100 kilo kartofli). Na co dzień jeżdżę z nimi na bazar, pojazd działa bez zarzutu. Znakomity silnik dwusuwowy działa bardzo dobrze. Na co dzień używam Syreny do jazdy do gminy, do sołectwa, byłem nawet raz w Różanie. Hamuje też bardzo dobrze. Polecam osobom mniej wymagającym. Pomimo tego, że jest to stary model spełnia on moje oczekiwania i w najbiższym czasie na pewno go nie zmienię.

    źródło: http://tlp.is/enb

  • 0

    51. ~zadowolony użytkownik Iphone 4  2017-09-07 13:27:21  host: host-195-189-88-116.net-bis.eu

    Porównywanie Iphone 4 do Syreny to trochę przesada. Ja na prawdę używam tego telefonu i to nie jest prowokacja. Po co mam zmieniać na lepszy, drogi model jeżeli ten na obecną chwile spełnia moje oczekiwania? P.S. Gratuluję poczucia humoru właścicielowi Syreny :D

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-198-246-116.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Najlepszy smartfon w cenie do 600 zł to:

10 najlepszych smartfonów do 600 zł (listopad 2017)

 

Zobacz wynik | Opinie (15)

Archiwum Ankiet