Telekomunikacja jak na dłoni
Artykuły Recenzja Lenovo K5 Plus

Recenzja Lenovo K5 Plus

Witold Tomaszewski 18 Października 2016 15:30

3 4
W moje ręce na kilka dni trafił Lenovo K5 Plus. Zaczynam robić sobie mały, prywatny przegląd "dualsimowców" ze średniej półki. Dziś startujemy też z trochę inną formą artykułów o sprzęcie. Zawarte w tytule hasło "testy" będzie zarezerwowane dla sążnistych artykułów, w których opisywane będzie przynajmniej 2-tygodnie prześwietlania telefonów na wylot. Z kolei "recenzja" będzie oznaczała "pierwsze wrażenia" i zbiór generalnych przemyśleń.



Telefon bardzo przyjemnie i pewnie leży w dłoni. Wyświetlacz nie jest, niestety, pokryty szkłem Gorilla Glass. W zestawie jest jednak folia ochronna, którą można nałożyć. Trzeba jednak uważać, aby nie dostał się pod nią żaden pyłek. Mała porada: najlepszym sposobem jest włączenie w łazience gorącego prysznica na kilka minut. Para wodna skutecznie "zbierze" z powietrza dużą część paproszków.

Duży plus to fakt rozdzielczości ekranu (1920 x 1080 pikseli, Full HD), co przy 5 calach wielkości daje 440 punktów na cal, o co najmniej 10% więcej niż w iPhone'ach. Wyświetlacz jest jasny nawet na najniższych ustawieniach, czytelny i dobrze odwzorowuje kolory. Sama wielkość 5 cali wydaje się w dzisiejszych czasach uniwersalną wielkością, łączącą poręczne wymiary urządzenia z wygodą czytania i posługiwania się aplikacjami. Przyciski poniżej wyświetlacza mogłyby być jednak podświetlane, co ułatwiałoby korzystanie z telefonu w nocy.

Z tyłu widać logo Dolby i wyjście dwóch głośników - to znak rozpoznawczy Lenovo K5 Plus. Jak na swoją wielkość grają nad wyraz dobrze i głośno. Zresztą dźwięk jest dobrze odtwarzany nie tylko na głośnikach, ale i na słuchawkach. Aplikacja Dolby Atmos pozwala na dostosowanie źródła dźwięku (film, muzyka, głos, gry), a także definiowanie własnych ustawień wirtualnych efektów i equalizera. Trzeba przyznać, że gra to całkiem nieźle. Dołączone do zestawu słuchawki nie są high-endowe. O ile Dolby Atmos to zdecydowanie wyróżnik w telefonach z tej półki cenowej, o tyle słuchawki od konkurencji nie odbiegają.

Bateria, co ciekawe i coraz rzadsze w smartfonach, jest wymienna. Aluminiowa klapka jest bardzo solidnie wykonana, a przede wszystkim dobrze dopasowana do reszty obudowy. Nie ma mowy o trzeszczeniu czy powiększaniu się szpar przy zginaniu urządzenia. Dodając do tego przezroczysty bumper z twardego plastiku, który można znaleźć w zestawie, otrzymujemy bardzo zwartą bryłę. Jakość znana z flagowców zaczyna schodzić do tych ze średniej półki u wszystkich producentów.

Wystarczy zdjąć wspomnianą już tylną klapkę, aby dostać się do litowo-polimerowych ogniw o pojemność 2750 mAh. Powinny być wystarczające do zasilania urządzenia przez dzień roboczy dla mniej- lub średniozaawansowanych użytkowników. Gracze pobawią telefonem tylko przez kilka godzin pomiędzy ładowaniami. Tu rozwiązaniem jest wspomniana wcześniej wymienna bateria. Zaraz obok niej są dwa sloty na kartę SIM w formacie microSIM oraz miejsce na rozszerzenie pamięci za pomocą karty microSD. To też dość ważny aspekt, bo coraz częściej w smartfonach spotykamy się ze złączami hybrydowymi, czyli albo drugi SIM, albo karta microSD. Tu tego dylematu nie ma. Obie karty SIM są aktywne jednocześnie, z czego jedna tylko w trybie GSM (do wyboru z poziomu menu), a druga LTE we wszystkich dostępnych i planowanych w Polsce częstotliwościach (czyli 800, 900, 1800, 2100 oraz 2600 MHz). Telefon nie obsługuje agregacji pasma, czyli maksymalna (teoretyczna) do osiągnięcia dziś prędkość to 150 Mb/s w stronę do klienta i 50 Mb/s od niego. To często więcej niż domowe łącze i WiFi (tu obsługa tylko pasma 2,4 GHz w standardzie n). "Bezprzewodowość" dopełnia Bluetooth (w wersji 4.1), a także pakiet czujników: GPS, żyroskop, kompas oraz wysokościomierz.
‹ Poprzednia | 1 | 2 | Następna ›
Dodaj do:
w sumie: 18
  • 0

    1. ~jki  2016-10-18 15:50:43  host: 89-66-65-153.dynamic.chello.pl

    bez jaj, nie róbcie takiego dziadostwa jak inne portale, błagam. 3majcie poziom :/

  • 0

    2. ~ziomek201  2016-10-18 15:54:45  host: fi2.p.lodz.pl

    Nie wiem na ile to kwestia wersji systemu, ale w Androidzie 6.0 na Z3C też dwoma palcami można od razu całe menu wysunąć.

  • 1

    3. ~rrrr  2016-10-18 18:06:31  host: host-89-230-176-59.dynamic.mm.pl

    czyszczenie magazynów + artykuł sponsorowany = recenzja ?

  • 0

    4.  2016-10-18 21:04:30

    Sorry, ale full hd na 5' nie ma sensu. Jedynie sokolo oka będą się tym podniecać. Większość ludzi nie ma na tyle doskonałego wzroku żeby dostrzec wyraźną różnicę podczas używania. Ekran full hd i słaba bateria to poważny minus.

  • 0

    5. ~Coxxi  2016-10-19 09:29:49  host: 89-65-232-205.dynamic.chello.pl

    Full HD, a bateria do bani. Powinna być co najmniej 3000mAh. Ja teraz nie patrzę na firmę, bo mi to wisi, tylko na baterię, ram, rom, procesor i czy ma LTE. Tyle w temacie.

  • 0

    6. ~  2016-10-19 12:34:31  host: public-gprs359573.centertel.pl

    Jakie częstotliwości LTE obsługuje?

  • 0

    7. ~  2016-10-19 13:51:39  host: w3cache2.cyfrowypolsat.pl

    @6 http://tlp.is/bib

  • 0

    8. ~  2016-10-19 19:21:08  host: user-94-254-179-22.play-internet.pl

    A wiadomo coś o HD Voice? Nic o tym nie piszecie

  • 0

    9.  2016-10-20 00:21:34

    do 4:
    To porównaj LG G3 i innych full hd i HD.
    Wierz mi jest różnica zauważalna.

  • 0

    10.  2016-10-20 14:58:11

    @9 Jak położysz dwa telefony obok siebie to jasne że zauważysz różnicę. Jak będziesz dawał człowiekowi te same dwa telefony osobno, to już ta różnica nie będzie taka wyraźna.

  • 1

    11. ~mietko  2016-10-21 01:33:26  host: 104.236.58.27

    K6 pojawią się na dniach a wy piszecie recenzję K5. Coś nie halo.

  • 0

    12. ~  2016-10-21 12:56:20  host: public-gprs359573.centertel.pl

    Szczerze niew wiem, czy nie lepiej wziąć zwykłego k5, bateria powinna dłużej trzymać, bo ma rozdzielczość HD, która zupełie wystarcza - z drugiej strony jednak różnica cenowa między k5 a k5 plus jest znikoma.

  • 0

    13. ~Fokus  2016-10-25 09:47:14  host: n12-01-07.opera-mini.net

    Należy zacząć od tego, że te Wasze "sążniste artykuły", które nazywacie testami są tak naprawdę recenzjami, ponieważ opierają się w zdecydowanej większości na ocenie recenzenta, nie zaś na pomiarach specjalistyczną aparaturą i porównaniach osiągniętych wyników.

  • 0

    14.  2016-10-27 08:12:19

    @13, Fokus - Oczywiście, że są gatunkowo recenzjami, bo i nie ma takiego gatunku dziennikarskiego jak test. Uzupełniam je jednak szeregiem testów (wykonanych kolorymetrem, sonometrem, pirometrem czy oprogramowaniem testującym wydajność). Same testy to tabele w Excelu - tego się czytać nie da ;-)

  • 0

    15. ~olga  2016-10-27 09:53:55  host: user-94-254-163-48.play-internet.pl

    at 14. a jakos luin nie piszesz o tym czy uzywasz lepkometru (precyzyjny przyrząd do badania poslizgu palca na ekranie ) nic nie wspomniałeś o tym, czy stosujecie w testach kantometr( do badania zaokrągleń i zaobleń obudowy ) lub chociażby badacie wytrzymałośc obudowy solidmetrem. bez tego i użycia tych devices wasze recenzje nie sa niestety zbyt wiarygodne. no

  • 0

    16. ~  2016-11-02 07:55:12  host: public-gprs352105.centertel.pl

    @15 hahaha

  • 0

    17. ~  2016-11-02 07:56:34  host: public-gprs352105.centertel.pl

    A nie lepiej kupic nowego sgs4? Cena podobna, parametry tez, ale aparat lepszy

  • 0

    18.  2016-11-16 15:22:42

    @17 ze wzgldu na aparat własnie sgs4 pewnie wezmę

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-159-189-139.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Jaki sposób zakupu telefonu jest bardziej opłacalny?

T-Mobile: telefon od operatora nie musi być droższy

 

Zobacz wynik | Opinie (8)

Archiwum Ankiet