Telekomunikacja jak na dłoni
Artykuły Nokia 808 PureView okiem fotografa

Nokia 808 PureView okiem fotografa

Andrzej Nowina 12 Lipca 2012 19:08

0 0
Kiedy po raz pierwszy przeczytałem o możliwościach fotograficznych Nokii PureView, zacząłem się zastanawiać, czy będzie to dobry wybór na aparat, który towarzyszy mi na co dzień. Lustrzanka, ze względu na swoje rozmiary i zestaw obiektywów, nie może pojawić się ze mną wszędzie. A niektóre zdjęcia można zrobić tylko tu i teraz. Możliwości, te znane z opisów i te widziane w kilku reklamach Nokii oraz porównaniach, które pojawiły się już w Internecie, wydają się imponujące.



Chciałem sprawdzić, jak ten aparat spisuje się w warunkach codziennego używania. Nie w czasie wydumanych testów, które są realizowane albo na niezbyt ciekawych widokach albo tablicach testowych, które mają zmierzyć rozdzielczość obiektywu czy stopień oddania kolorów. To nie interesuje przeciętnego użytkownika.

Kiedy pojawiają się problemy z robieniem zdjęć? Mało światła, praca pod słońce, brak możliwości stabilizacji ręki - np. przy silnym wietrze, albo w czasie jazdy samochodem… Wtedy swoją siłę pokazuje lustrzanka, wyposażona w dobry obiektyw, ze stabilizacją obrazu. Lustrzanki nagrywają też dzisiaj filmy, więc pokusiłem się o krótkie porównanie możliwości filmowania.

Jak więc został przygotowany niniejszy test, który właśnie czytasz? Do porównania użyłem aparatu Canon 5D mark II, wyposażonego w obiektyw 16-35 L, telefonu Samsung Galaxy S2 I9100 oraz Nokii Pure View 808. Przygotowując niniejszy test, chciałem nie tylko sprawdzić jakość aparatu, ale również dostarczyć atrakcyjne wizualnie obrazy, które będą ciekawsze, niż standardowo pstrykane przez testujących widoki z okna czy ulicy.

Co wynika z tego testu? Ocenę końcową pozostawiam przede wszystkim Szanownym Czytelnikom. Swoje spostrzeżenia skrzętnie spisywałem, są zamieszczone przy każdym ze zdjęć.

Jedno jest pewne. Nokia 808 PureView jest niewątpliwie bardzo ciekawą propozycją dla tych osób, które chcą mieć przy sobie telefon z bardzo dobrze działającym aparatem. Jak na razie w pojedynku lustrzanka kontra komórka wygrywa lustrzanka, niemniej jednak nie zawsze można ją mieć ze sobą, a wtedy możliwość zrobienia zdjęć zyskuje zupełnie inny wymiar. I 808 daje sobie całkiem dobrze radę z tym zadaniem.

Opis sprzętu i ustawień:

Canon 5D mark II z obiektywem 16-35L oraz obiektywem 85/1.2 L.

canon 5d mkii 16 35mm f2 8l Obiektyw ustawiony na ok 28 mm (taką ogniskową dla małego obrazka ma Nokia 808 PureView w trybie 4:3). W aparacie wybrany tryb zapisu JPG z najwyższą jakością (L), ustawienia obrazu to tryb Standard a przestrzeń kolorów to sRGB. Aparat pracował w trybie pełnej automatyki (Auto). W tym miejscu warto podkreślić, że równocześnie z plikiem JPG zapisywany był plik RAW, ponieważ zdjęcia z naszej przykładowej sesji były również przeznaczone do późniejszej obróbki. Lampa błyskowa, użyta do tego testu to Canon 580 EX II. Pracowała w trybie automatycznym.
Cena body to około 8 tys. zł, obiektyw 16-35L to kolejne 6 tys. zł, do tego 1850 zł za lampę 580 EX II. Razem daje to około 15850 zł.

‹ Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Następna ›
Dodaj do:
w sumie: 62
  • -2

    46.  2012-07-13 16:52:39

    Tyle pisania, żeby udowodnić, że profesjonalny aparat robi lepsze zdjęcia niż telefon - naprawdę szkoda czasu. Nokia ma od lat najlepsze aparaty fotograficzne wśród telefonów, ale to wciąż tylko telefony, choć jak sami widzicie dystans między aparatami a telefonami maleje w szybkim tempie. Rośnie natomiast jeśli chodzi o Nokię i innych producentów smartfonów, co z resztą sami możecie zobaczyć w profesjonalnych testach, które się już ukazały (m.in. na GSM Arenie czy AAS).

  • 1

    47. ~  2012-07-13 17:24:10  host: z18-02.opera-mini.net

    do 46: tekstu to tu raczej malo a duzo zdjec. fajnie, ze jest tez sgs2 w tym porownaniu. i calkiem sobie radzi z 808. mi osobiscie pomysl z tym testem bardzo sie podoba. porzadne porownanie w polskich warunkach z pomyslem.

  • 2

    49.  2012-07-13 18:43:56

    z jednej strony ok - lustrzanka jako punkt odniesienia. tylko ile % posiadaczy lustrzanek ma 5D i to z Lka oraz 580, ktore jakby nie patrzec sa sprzetem klasy profesjonalnej? wiekszosc jezeli ma to cos klasy entry czyli 350-600D lub co najwyzej 40D i obiektywy pokroju 18-55 IS bez zadnej dodatkowej lampy, co jest jakies 4-5x tansze od prezentowanego tu zestawu... w mojej opinii powinien w tym porownaniu znalezc sie jakis kompakt np. S3300 albo S3100 by miec porownanie do zwyklej "malpki".

  • 1

    50. ~Plum1973  2012-07-13 19:15:22  host: apn-77-112-9-131.dynamic.gprs.plus.pl

    Bardzo fajny felieton , napisany swobodnym jezykiem i te filuterne porównanie , niem to jak odrobina ekstrawagancji...

  • 1

    51. ~xxx  2012-07-13 19:16:36  host: 188.141.20.38

    Czemu porownania aparat z SII a nie SIII ???

  • 1

    52. ~ktos  2012-07-13 19:51:41  host: v09-15.opera-mini.net

    Zastanawiam się czy ktokolwiek z Was obejrzał w Full HD te filmy. Jestem bardzo zaskoczony jak dobrze nagrywa Nokia a Samsung wcale nie ustępuje. Z lustrzanki jakość jest bezkonkurencyjna, ale Nokia całkiem daje radę!

  • 1

    53. ~ktos  2012-07-13 19:52:15  host: v09-15.opera-mini.net

    i brawo dla autora, że mu się chciało. Widać, że ktoś włożył dużo pracy w ten test i tekst.

  • 2

    54.  2012-07-13 22:46:01

    @LuiN - przy porównaniu weźcie proszę pod uwagę N8, to przecież w dalszym ciągu ceniony fon, chodzi mi naturalnie o jego fotograficzne właściwości.

  • 2

    55.  2012-07-13 22:58:43

    @52 w full hd na YT? ;) brzmi jak oksymoron ;)

  • 0

    56. ~  2012-07-14 05:33:43  host: z02-12.opera-mini.net

    Kawal dobrej roboty. Teraz widac ile warte sa te marketingowe hasla Nokii. Widac tez, ze facet sie zna na tym co robi. Dodac tylko jakis kompakt za 300 zl i bedzie komplet.

  • -3

    57. ~JustMe  2012-07-14 08:49:45  host: cpc43-wolv14-2-0-cust146.16-1.cable.virginmedia.com

    Kazdy,ale to kazdy fotograf smieje sie teraz z takiego testu :) Takie testy to dla ciemnogrodu...

  • 5

    58. ~  2012-07-14 08:53:19  host: z24-12.opera-mini.net

    kazdy , doslownie kazdy czytelnik telepolis, smieje sie teraz z JustMe (57). Facet nawet mie potrafil po polsku napisac a na fotografii zna sie jak rolnik na sadzeniu min.

  • 0

    59. ~cedemowy  2012-07-14 11:22:17  host: apn-46-77-23-236.dynamic.cdma.plus.pl

    Pomysłowy test, muszę przyznać, że pozytywnie odróżnia się też od innych dość nudnych i jednostajnych testów i tutaj i na wielu portalach. Zapewne można coś jeszcze poprawić, dodać, ująć i tak dalej, ale jak to mówią, krytyk to ten, co doskonale wie jak by to zrobił... gdyby potrafił. Pozytyw dla Telepolis. Co do samego telefonu, to nie jestem zachwycony jakością zdjęć. Mam Galaxy jedynkę i mimo ciekawych możliwości 808, nie widzę, żeby ten aparat z Nokii jakoś mocno górował nad samsungowym. To samo widać w porównaniu z Galaxy 2. Jestem ciekaw jak by wyglądały odbitki z tych aparatów, może w jakimś teście Telepolis się pokusi o takie doświadczenie?

  • 0

    60.  2012-07-15 13:41:08

    54, krzyno - postaram się skombinować N8 do porównań, choć to telefon sprzed przeszło 2 lat i test porównawczy bardziej będzie potrzebny chyba obecnym jego posiadaczom niż osobom, które tera szukają nowego telefonu.

  • 0

    61.  2012-07-15 15:00:26

    @60 nie wydaje mi się, może i w niektórych aspektach jest przestarzały ale do dziś jego aparat był uznawany za najlepszy, nikt temu nie zaprzeczy. Co z tego, że ma dwa lata, robił i robi to co telefon z dobrym aparatem powinien robić, nie zawsze ilość rdzeni mówi o jakości telefonu ;) a tu mamy na dodatek test tego co robi najlepiej: zdjęcia, więc takie porównanie było by bardzo dobre. nawet by sprawdzić jaka duża przewaga(lub nie) jest nowego nad starym.

  • 0

    62.  2012-07-15 21:09:38

    *60, LuiN - Paranoia wyręczył mnie w odpowiedzi Tobie, dodam tylko, że spotykam sporo osób, które są w posiadaniu tego modelu i chwalą sobie dalej ten model, a po aktualizacji do Belle zyskał świeże tchnienie. Dla przeciwników androida i nieprzekonanych jeszcze do windowsa, jest to w dalszym ciągu dobra propozycja, którą można jeszcze kupić jako nowy produkt np. w MM, lub zakupić wraz z umową u operatorów.

  • 0

    63. ~Daro  2012-07-16 12:26:00  host: apn-77-114-149-112.dynamic.gprs.plus.pl

    Test obok możliwości zaprezentowanych "aparatów" pokazał mi dwie rzeczy: 1. Że aparat to aparat, a telefony jeszcze odstają, 2. Zdjęcia trzeba umieć robić, a ja tego nie potrafię, więc jestem zdany na automatykę. Ta zaś jak widać zależnie od modelu i sytuacji pracuje .... rożnie. Czyli albo się ma szczęście i fotka wyjdzie fajnie, albo nic nie wyjdzie.

  • 0

    64. ~Przemek  2012-07-16 13:41:07  host: ip-89.171.234.140.dsl.cdpnetia.pl

    Panie Andrzeju, bardzo ciekawe porównanie, brakuje mi tylko: 1) porównania zdjęć nocnych z uzyciem lampy błyskowej - robionych np. w knajpie, na dyskotece. Często się robi takie zdjęcia. 2) porównanie filmów nocnych - np. na ognisku 3) omówienie straty jakości przy zdjeciach i funkcji size&crop. często robie zdjęcie z oddali, a później je dopiero kadruje , by daną cząstke wydrukować np. w kalendarzu rodzinnym. technicznym przykładem testu mogłoby być przeczytanie z tablicy rozdzielczej przebiegu samochodu. Pokazuje straty na size&crop. Myśle, że NOKIA w tych 3 ww kwestiach wygrałaby. Mam nadzieje, że uda się Panu poszerzyć Pana testy.

  • 0

    65.  2012-07-18 13:38:12

    Na YT nie warto wstawiac zadnych filmow. Zmieniany jest bitrate, jakosc, rozdzialka itp. YT ssie. Lepsze VIMEO. Po drugie tak jak pisalem jestem zapatrzony w ten fon. Jednakze obecnie mam N8 i za takie pienaidze jakie trzeba wylozyc na 808 to poprostu nie jest ekonomiczne. Najbardziej cieszy mnie ze jest dioda LED i w koncu mozna krecic video w ciemnosciach.

  • 0

    66. ~  2012-07-27 13:01:12  host: 87-206-61-242.dynamic.chello.pl

    co do n8 to dobr y pomysł bo trzeba wziac pod uwage cene n8 - 900 zł 808 - ponad 2000

Dodaj swoją opinię

Do prawidłowego działania formularza wymagana jest akceptacja plików cookie.

host: ec2-54-81-110-114.compute-1.amazonaws.com


Serwis TELEPOLIS.PL zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Komentarze są opiniami czytelników, za które ponoszą oni wyłączną odpowiedzialność. Nie są oficjalnymi opiniami serwisu TELEPOLIS.PL i jego redakcji. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i/lub cywilną.
Usuwane będą także komentarze zawierające oferty handlowe, numery telefonów, adresy e-mail czy komunikatorów oraz komentarze mocno odbiegające od treści wiadomości.

Ankieta

Jakiej blokady ekranu w telefonie używasz?

Blokowanie ekranu wzorem nie takie bezpieczne

 

Zobacz wynik | Opinie (5)

Archiwum Ankiet